12 ημέρες η πόλη ζει σε περίοδο ξεγνοιασιάς, μασκαρέματος και κεφιού! Οι Απόκριες στον Πολύγυρο είχαν πάντα την τιμητική τους, ήδη από τις αρχές του 19ου αιώνα!
Η πρώτη οργανωμένη Αποκριά έγινε το 1955, επί δημάρχου Καραγκάνη με παρέλαση και χρηματικά βραβεία στα καλύτερα – αυτοσχέδια – άρματα. 70 χρόνια παράδοσης και κεφιού κάνουν το Πολυγυρινό καρναβάλι ξεχωριστό! Επίσης οι κάτοικοι φρόντισαν να το κάνουν γνωστό κι έξω από τα όρια του Νομού μας.
6 λέξεις είναι οι πιο χαρακτηριστικές γι’ αυτό που ζει ο Πολύγυρος, όλα αυτά τα χρόνια την περίοδο του καρναβαλιού:
Α. Προφταστήρα:
Λουκάνικα και κόκκινο κρασί ψήνονται πάνω σε τροχήλατη κατασκευή, που γυρνά στους κεντρικούς δρόμους (παλιότερα και τις 12 μέρες) και προσφέρονται στον κόσμο για πρόφτασ’ κι όχι για χόρτασ’, όπως είθισται να λέγεται από τους ντόπιους ως επιγραφή δε στην Προφταστήρα είναι ο εξής «φιλοσοφημένος» στίχος: «Κάλλιου κράσου κι ρακί, παρά πκάμισου κι βρακί».
Β. Κατσ’ αμάκα
(κάτσε + αμάκα = κάτσε και φάε τζάμπα): παλιά οι νοικοκυρές πρόσφεραν πίτες, τυρί κι ελιές κι όλος ο κόσμος γλεντούσε «τζάμπα». Αργότερα αυτό οργανώθηκε περισσότερο με την Κατσ’ αμάκα: μια αυτοσχέδια ταβέρνα που στήνεται την Κυριακή της Αποκριάς που προσφέρει σε όλον τον κόσμο δωρεάν κρασί, λουκάνικα, πίτες και άλλα τοπικά εδέσματα!
Γ. Ζουρνάδες:
Όλες τις μέρες συγκροτήματα με παραδοσιακά όργανα (ζουρνάδες) γυρνάνε και ξεσηκώνουν τον κόσμο συνοδεύοντας όλες τις εκδηλώσεις, ακόμη και την παρέλαση της Κυριακής.
Δ. Τλιγάδιασμα:
Ένα σύγχρονο κυνήγι κρυμμένου θησαυρού, που σήμερα το έχει αναλάβει η Νεολαία Πολυγύρου. Παίρνεις μέρος με την ομάδα σου και αναλαμβάνεις δράση… Λύνεις γρίφους, περνάς δοκιμασίες,τλιγαδιάζεις (φέρνεις γύρα) όλον τον Πολύγυρο και κερδίζεις, αν η ομάδα σου θα φέρει τα πάντα εις πέρας πρώτη!
Ε. Μασσαλιάδα:
Τα «μασάλια» είναι μικρές, καθημερινές ιστορίες της ζωής των ανθρώπων. Είναι η ζωή όλων μας στην ουσία, απλά η όμορφη πλευρά της: οι γκάφες, η «πονηριά» μας, η αφέλειά μας που σκοπό έχουν να προκαλέσουν γέλιο, να διακωμωδήσουν πρόσωπα και καταστάσεις. Μπορεί να είναι πολύ παλιές, αλλά και πολύ σύγχρονες. Μικρά ανεκδοτάκια με γνωστούς πρωταγωνιστές, που σατιρίζουν άφοβα και «άσογα» τα πάντα. Είθισται λοιπόν μέσα σ’ αυτό το 12ήμερο να πραγματώνεται αυτή η εκδήλωση, όπου κάτοικοι των χωριών του Δήμου λένε τα μασάλια με τέτοιο τρόπο, ώστε να γελάσει ακόμα και ο πιο δύσκολος ακροατής!
ΣΤ. Παρέλαση:
α) Νυχτερινή – χωρίς άρματα – που μπορεί να πάρει μέρος ο καθένας χωρίς να δηλώσει καν συμμετοχή και να συμμετέχει σ’ ένα ξέφρενο γλέντι μπροστά στο Δημαρχείο! Γίνεται το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς.
β) Η Μεγάλη Παρέλαση με πολλά άρματα και πεζοπόρα τμήματα που ξεκινούν από το Ηρώον και καταλήγουν στο πάρκο των έξι βρύσεων. Όλα τα άρματα αρχίζουν να κατασκευάζονται 1 με 2 μήνες πριν την Αποκριά, από εθελοντές καρναβαλιστές, που γράφουν την δικής τους «ιστορία» κάθε χρόνο! Η Κυριακή είναι η μέρα που κλείνει η αυλαία του 12ήμερου αυτού ξέφρενου γλεντιού, που ζει ο Πολύγυρος κάθε Αποκριά. Αφού γίνουν και τα κούλουμα σε άλλα διαμερίσματα του Δήμου (Καλύβες και Ψακούδια δυναμικά τα τελευταία χρόνια!) οι Πολυγυρινοί από την Τρίτη κιόλας αρχίζουν ήδη να σκέφτονται για την επόμενη Αποκριά!
Μόνο όποιος βρεθεί εδώ θα νιώσει τον παλμό αυτόν, που δεν μπορεί να τον περιγράψει ακριβώς κανένας με τη γραφή του ή τον φωτογραφικό του φακό!
Σημείωση: κάθε χρόνο βγαίνει πρόγραμμα με πλήθος άλλων εκδηλώσεων, που πλαισιώνουν όλο το 12ήμερο της Αποκριάς.