ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Νέα Φώκαια

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΝΕΑ ΦΩΚΑΙΑ

Καλώς ήρθατε στο Δήμο Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής. Έδρα του Δήμου έχει ορισθεί η Κασσανδρεία, η έκτασή του φτάνει τα 333,68 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 16.958 κατοίκους. Οι κοινότητες του Δήμου είναι 15 με πολλούς οικισμούς, που πλέον κατοικούνται οι περισσότεροι και τον χειμώνα. Η πρώτη ονομασία της χερσονήσου ήταν Φλέγρη, η δεύτερη Παλλήνη, από τη κόρη του βασιλιά Σίθωνα, που σκοτώθηκε εκεί και η τελική ονομασία από το βασιλιά Κάσσανδρο, που άκμασε η περιοχή στα χρόνια της βασιλείας του.

+17
°
C
+18°
+15°
Nea Fokaia
Τετάρτη, 03
Πρόγνωση για 7 μέρες

Το 1407 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Παλαιολόγος παραχωρεί την περιοχή του σημερινού χωριού στη μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους. Τότε χτίζεται κι ο Πύργος 17 μέτρων ύψους και 7x7 οι διαστάσεις του, ψηλά στο λόφο, όπου ήταν χτισμένος ο προϊστορικός οικισμός, γύρω στα 5.000 π.Χ. που, οριστικά, είχε εγκαταλειφθεί γύρω στο 1000 π.Χ.

Ο παλαιολόγειος Πύργος του τότε χωριού, που ονομαζόταν Άγιος Παύλος, χρησίμευε για τον έλεγχο και την προστασία τροφοδοσίας της πόλης (της Θεσσαλονίκης) με το λάδι της γύρω περιοχής. Πολύ αργότερα έγινε το στρατηγείο του αρχηγού της Επανάστασης της Χαλκιδικής, Εμμανουήλ Παπά!

Το εκκλησάκι των 12 Αποστόλων, που σώζεται και είναι επισκέψιμο, σε αντίθεση με τον Πύργο, χτίστηκε το 1868 μέσα στο μετόχι του Αγίου Παύλου.

Το 1924 Μικρασιάτες πρόσφυγες, από την Φώκαια, μία πόλη κοντά στη Σμύρνη, εγκαθίστανται στον ερημωμένο τόπο και τον ζωντανεύουν πάλι. Αρχικά διαμένουν σε παράγκες και σε κάποια απομεινάρια – κτίσματα των αγιορείτικων μετοχιών της περιοχής – και εκκλησιάζονται στο εκκλησάκι του παλιού μετοχιού, των 12 Αποστόλων. Επίσης λειτουργούν ξανά το κτίριο του παλιού σχολείου, πίσω από τον Πύργο.

Οι κάτοικοι αιτούνται τη μετονομασία του χωριού σε Νέα Φώκαια και λίγο αργότερα το κράτος εγκρίνει την αίτηση, όπως και την κατασκευή 215 σπιτιών καθώς και τη δημιουργία 8 βρύσεων  τσιμεντένιων, όπως αυτή που σώζεται στην άκρη της πλατείας του χωριού.

Το 1938 γίνονται τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού με τα δύο ονόματα: της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας, που είχαν φέρει οι πρόσφυγες από την μακρινή Φώκαια) και του Αγίου Νικολάου, αφού είναι προστάτης των ταξιδεμένων και των θαλασσινών, όπως είναι και οι Φωκιανοί.

Σήμερα ο Πύργος αποτελεί το σήμα κατατεθέν του χωριού, είναι επισκέψιμος μόνο εξωτερικά, είναι όμορφα φωταγωγημένος το βράδυ και πολλές νύχτες καλοκαιρινές γίνονται εκδηλώσεις και δρώμενα, στα πλαίσια του Φεστιβάλ της Κασσάνδρας. 

Μόλις 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη και 45 από τον Πολύγυρο η Νέα Φώκαια το χωριό αυτό – λιμάνι – που βρίσκεται στο βόρειο άκρο της χερσονήσου της Κασσάνδρας σας προσκαλεί να το γνωρίσετε και να το «περπατήσετε» όπως του πρέπει!

Η δε πλατεία, στο πάνω από το δρόμο χωριό, σφύζει από ζωή, ειδικά τα καλοκαίρια που τις απογευματινές ώρες, όταν πέφτει ο ήλιος γίνεται λαϊκό προσκύνημα!

Κλείνει με μπάρα και μεταμορφώνονται σ’ έναν υπέροχο πεζόδρομο με πληθώρα – γαστρονομικών απολαύσεων – μαγαζιών, καφέ, γλυκοπωλείων και άφθονο χώρο για να παίζουν τα πιτσιρίκια!

Πάμε Νέα Φώκαια λοιπόν, το χωριό των 1900 κατοίκων, που το καλοκαίρι ξεπερνά τις 10 χιλιάδες μαζί με τους παραθεριστές.

Ένα Σαββατοκύριακο στη Νέα Φώκαια

Ημέρα 1η

Για να γνωρίσει κανείς έναν τόπο θα πρέπει να διαμείνει σ’ αυτόν, γι’ αυτό κι εγώ, όπου υπάρχει δυνατότητα διαμονής, σας την προτείνω, όπως επίσης οι εξορμήσεις στα γύρω χωριά και αξιοθέατα μόνο όταν έχουμε δυνατότητα πολυήμερης διαμονής.

Νέα Φώκαια λοιπόν, με πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία και κάθε είδους καταλύματα, αρκεί να έχετε κλείσει εγκαίρως τη διαμονή σας, ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Γιατί εδώ; Για το φρέσκο ψάρι, τη δροσιά και την άπλα της πλατείας, τα βραδάκια, την αίγλη του Πύργου, την ευλογία του Αποστόλου Παύλου, το υπέροχο καρτ-ποστάλ ηλιοβασίλεμα, τα ήσυχα ρομαντικά βράδια…θέλετε κι άλλα; Ή σας κάλυψα;

Πάμε λοιπόν να τ’ αναλύσουμε όλα αυτά:

Αφήστε βαλίτσες και κατευθυνθείτε για το καφέ Cosi. Εκεί θα απολαύσετε ένα καφεδάκι στη δροσιά, με όμορφη θέα και θα πάρετε πολλές πληροφορίες για το χωριό από τον φίλο μου τον Δημήτρη. Επίσης εδώ θα γυρίσετε το βράδυ για τα ποτάκια σας και ο Δημήτρης τα Σαββατοκύριακα διοργανώνει υπέροχες μουσικές βραδιές.

Δίπλα ακριβώς από το καφέ θα επισκεφτείτε το Αγίασμα του Αποστόλου Παύλου! Πρόκειται για μία μικρή κάμαρα στην είσοδο μιας σπηλιάς, λαξευμένης σε βράχο!

Ένα εξωκλήσι στην είσοδο του λαξευμένου βράχου όπου σύμφωνα με την εκκλησιαστική μας παράδοση εδώ βρήκε καταφύγιο ο Απόστολος Παύλος, όταν επισκέφτηκε την περιοχή για να διδάξει το λόγο του Θεού!

Εδώ κήρυττε κρυφά και βάπτιζε τους νέους πιστούς στο βάθος του σπηλαίου, γύρω στα 10 μέτρα σκοτεινού και στενού διαδρόμου, που οδηγεί στην πηγή, στο Αγίασμα!

Αν θέλετε ακολουθήστε κι εσείς προσεκτικά, τα βήματά του, αλλιώς σχεδόν πάντα υπάρχει κανάτα με αγιασμό στο πανέμορφο αυτό ξωκλήσι!

Η εμπειρία μοναδική και θεωρώ ότι αξίζει τα μάλα μία στάση εδώ! Στη μνήμη του Αποστόλου Παύλου κάθε χρόνο το χωριό και το εκκλησάκι πανηγυρίζουν, οπότε θα είστε διπλά τυχεροί αν βρεθείτε εδώ το διήμερο 28-29 Ιουνίου.  

Λοιπόν τα μπανιερά σας και πάμε παραλία.

Αριστερά όπως βλέπετε το λιμανάκι υπάρχει η παραλία της Νέας Φώκαιας για τις πρώτες βουτιές σας. Είναι μερικώς οργανωμένη, οπότε έχετε τις επιλογές σας.

Η παραλία είναι απάνεμη συνήθως με άμμο και ρηχά νερά. Όμορφη παραλία με θέα στον Βυζαντινό Πύργο.

Μπορείτε να την προσεγγίσετε με τα πόδια ή και με το αμάξι σας, αν η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο.

Το μεσημέρι σας προτείνω να πιείτε το ουζάκι σας στο ουζερί Μάνος, αξία σταθερή και ανεκτίμητη. Το περιβάλλον και η θέα θα σας αποζημιώσουν!

Επίσης αν σας ενδιαφέρουν τα θαλάσσια σπορ ή να ενοικιάσετε σκάφος κτλ. θα βρείτε τα πάντα εδώ! Ξεκουραστείτε – για λίγο – και αργά το απόγευμα ετοιμαστείτε για μία βολτίτσα πάλι στο λιμάνι!

Περπατήστε στον πεζόδρομο που βρίσκεται παράλληλα με τον κεντρικό και οδηγεί στην παραλία που ήσασταν το πρωί!

Τώρα με τη δροσιά τραβήξτε άπειρες φωτογραφίες και απολαύστε ένα μαγευτικό ηλιοβασίλεμα, που δεν περιγράφεται λεκτικά…

Επισκεφτείτε τον Πύργο, πιείτε ένα δροσερό κοκτέιλ στο καφέ-μπαρ-πίτσα Θώκος που είναι ακριβώς στα ριζά του Πύργου και αφεθείτε… 

Έχετε δεν έχετε πιτσιρίκια, νωρίς το βραδάκι, όποιο  στενάκι κι αν πάρετε πάνω από τον κεντρικό δρόμο θα σας οδηγήσει στην πλατεία. Με τη δύση του ηλίου μετατρέπεται σε πεζόδρομο, όπως σας προείπα.

Τσιπουράδικα, γκουρμέ εστιατόρια, γυράδικα και όλων των λογιών γαστρονομικών απολαύσεων θα σας τα προσφέρουν οι Φωκιανοί εδώ. Πραγματικά η πλατεία προκαλεί έκπληξη ευχάριστη για τον κάθε επισκέπτη της, αλλά και σταθμό για τους ντόπιους.

Πολλά μαγαζιά στη Νέα Φώκαια λειτουργούν και το χειμώνα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα το χωριό «έχει ζωή».

Η τελευταία οινοποσία (πάντα με τοπικό βραβευμένο οίνο Κτήμα Λειβαδιώτη) όπως είπαμε: στο Cosi στον κεντρικό, εκεί που ήπιατε το πρωινό σας καφεδάκι.

Επιβάλλεται – αν δεν προλάβατε να απολαύσετε τον Πύργο φωταγωγημένο – η βόλτα σας ως εδώ!

Ρομαντικά και αρχοντικά! Έτσι αρμόζει να κλείσει η βραδιά σας στο μέρος αυτό!

Ημέρα 2η

Κυριακή πρωί. Το καφεδάκι σας απέναντι τώρα, στο Ικόνιο με θέα επίσης μοναδική!

Μπάνιο θα προτείνω την δεύτερη κοντινή παραλία: λίγο πριν την γέφυρα των κατασκηνώσεων του Σκούρα! Κι εδώ οι επιλογές ίδιες: είτε ν’ αράξετε στο καφέ-μπαρ ή με τον δικό σας εξοπλισμό, αριστερά στα βραχάκια. Ούτε 2 χιλιόμετρα, στο δρόμο για Άθυτο, αριστερά εννοείται. Εδώ η θάλασσα είναι ακόμη πιο ωραία με γαλαζοπράσινες αποχρώσεις!

Αν δεν έχετε άλλη μέρα στη διάθεσή σας μην φύγετε σας προκαλώ πριν επισκεφτείτε τον υδροβιότοπο της περιοχής.

Περίπου στα 5 χιλιόμετρα, με κατεύθυνση προς το Σάνη, το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο μαγευτικό: περιοχή Natura 2000, με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα πουλιών στη χώρα μας! Ρωτήστε γιατί νομίζω ότι διοργανώνονται οργανωμένες επισκέψεις στο μέρος. Αξίζει επίσης ένα τελευταίο δροσιστικό ποτό (μη αλκοολούχο φυσικά, αν έχετε ταξίδι επιστροφής) στη μαρίνα του Σάνη! Απλά ειδυλλιακά…

Αν επισκεφτείτε τη Νέα Φώκαια (Φώκια για μας τους ντόπιους) καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε: πολλές όμορφες βραδιές μουσικές κυρίως με διάσημα ονόματα στον λόφο του Σάνη (φροντίστε να έχετε κλείσει νωρίς τα εισιτήριά σας) στα πλαίσια του Φεστιβάλ Σάνη, βραδιές αφιερωμένες στην παράδοση της Μικράς Ασίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ του Βυζαντινού Πύργου, και τη γιορτή τσίπουρου στα τέλη Αυγούστου!

Επίσης είναι μία καλή πρόταση διαμονής για να χαρείτε από πολύ κοντά (20 χλμ) το πολυήμερο εμπορικό πανηγύρι του Αγίου Μάμα (28 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου).

Ξέρω ξέρω ότι φεύγετε με κρύα καρδιά και ότι θα έρθετε ξανά σύντομα… μα και αυτός είναι ο σκοπός μας άλλωστε…

Καλή διαμονή στην όμορφη, γραφική Νέα Φώκαια λοιπόν!

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δημοτική Κοινότητα: 2374081249

Περιφερειακό Ιατρείο: 2374081203

Ι.Ν. Αγίου Νικολάου: 2374081858     

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…