ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Άγιος Παντελεήμονας

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Καλώς ήρθατε στον Δήμο Προποντίδας , που πήρε το όνομά του από την Προποντίδα, τη θάλασσα γύρω από την οποία βρίσκονταν οι πόλεις και τα χωριά των Μικρασιατών και Θρακιωτών προσφύγων, που κατοικούν τώρα στο Δήμο. Η έκταση του Δήμου είναι 380,77 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του 36.500 κάτοικοι. Έδρα του Δήμου είναι τα Ν. Μουδανιά και τα χωριά του Δήμου είναι 20. Το μήκος των ακτών του Δήμου φτάνει τα 60 χιλιόμετρα.

+34
°
C
+35°
+24°
Agios Panteleimonas
Monday, 24
See 7-Day Forecast

Μία νέα τουριστική τάση είναι το village hopping, ο επισκέπτης πηγαίνει από το ένα χωριό στο άλλο, σε μονοήμερες αποδράσεις, ώστε να γνωρίσει πολλά μέρη και να έχει πολλές παραστάσεις και εικόνες πάρει μαζί του φεύγοντας.

Μια βόλτα λοιπόν στον όμορφο Άγιο Παντελεήμονα.

Το χωριό αριθμεί 210 κατοίκους με την πρόσφατη απογραφή, που δυστυχώς τα αποτελέσματά της έδειξαν την ερήμωση της ελληνικής υπαίθρου.

Η ονομασία του χωριού προέρχεται από την εικόνα του Αγίου Παντελεήμονα που είναι ο προστάτης του.

Πρόκειται για ένα χωριό στο οποίο κατοικούσαν Τούρκοι και με την ανταλλαγή των πληθυσμών εγκαταλείφθηκε άρδην.

Αυτό το μαρτυρούν τα ερείπια του τζαμιού, το οποίο ήταν χτισμένο για να κοιτάζει προς το νότο κι όταν ήρθαν το 1923 οι πρώτοι πρόσφυγες το λειτουργούσαν προσωρινά ως εκκλησία τους.

Επίσης πολλά σπιτάκια τούρκικα διάσπαρτα, μαρτυρούν το ίδιο. 

Ερείπια τζαμιού

Οι περισσότεροι κάτοικοι ήρθαν από την Τένεδο της Προικονήσου, την Καλλίπολη της Α. Θράκης και το Τσανάκαλε της Μ. Ασίας. Επίσης οι ντόπιοι κάτοικοι μετοίκησαν από το χωριό του Βάβδου.

Το χωριό έχει εύκολη πρόσβαση από τη Θεσσαλονίκη (60χλμ.) και μπορεί κάποιος να το επισκεφτεί με τη σειρά που θα στρίψει περνώντας πρώτα το χωριό: Διονυσίου, μετά: Ζωγράφου και Άγιος Παντελεήμονας.

Όμορφη μονοήμερη απόδραση και άφθονο κολύμπι και στο κομμάτι παραλίας που αναλογεί στο χωριό, με όλες τις ανέσεις διαμονής εκεί! Επίσης διαμένοντας κάποιος στο παραλιακό μέτωπο μπορεί εύκολα, αφού το χωριό απέχει μόνο 12χλμ. από τα Ν. Μουδανιά, να έρθει ως εδώ.

Εντελώς τυχαία βρέθηκα στο συγκεκριμένο χωριό στην ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, αφού για μένα το village hopping αποτελεί συνήθεια χρόνων τώρα…

Άνθρωποι ζεστοί, όλοι γνώριμοι μεταξύ τους, η ατμόσφαιρα κατανυκτική και ο Ναός τόσο μα τόσο γραφικός…

Αν βρεθείτε εδώ τις μέρες του Πάσχα θα παρακολουθήσετε και το κάψιμο του Οβρυού (Ιούδα) το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Λίγοι άνθρωποι από τόσο διαφορετικά μέρη που όμως ο δρόμος της προσφυγιάς τους έφερε σε κοινό σημείο, σε κοινό τόπο που κλήθηκαν να τον αγαπήσουν, να τον δουλέψουν και να ριζώσουν εδώ.

Αγρότες οι περισσότεροι, καλλιεργητές του μεγάλου κάμπου του Αγ. Παντελεήμονα (εξαιρετικά τα καΐσια του ομολογώ) κράτησαν τα έθιμά τους και τα μεταλαμπαδεύουν στη νέα γενιά.

Το παλιό δημοτικό σχολείο είναι το κέντρο πολιτισμού τους, όπου στεγάζει τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου, λειτουργεί ως «Κλειστό» Γυμναστήριο, επίσης στον αυλόγυρο υπάρχει παιδική χαρά και γηπεδάκι 5x5.

Εμείς ήρθαμε από τον Πολύγυρο (20χλμ.) μέσω Σημάντρων (5χλμ. από τα Σήμαντρα ως εδώ).

Η πρώτη στάση ήταν στη Βυζαντινή κρήνη που υπάρχει εδώ, αντιστεκόμενη στη φθορά του χρόνου να καταμαρτυρεί την παλαιότερη αίγλη.

Αφού έχω μιλήσει με τον πρόεδρο του χωριού που μου έδωσε πληροφορίες για όλα και τον ευχαριστώ γι’ αυτό, κατευθυνθήκαμε στο δρόμο απέναντι από τα κοιμητήρια, σύριζα με το γήπεδο και σε λίγα μέτρα βατού χωματόδρομου φτάσαμε σε μία όαση δροσιάς και πρασίνου.

Αριστερά σας το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και δεξιά στο βάθος τα Καραγάτσια.

Έτσι ονομάζουν οι ντόπιοι τον χώρο αυτό αναψυχής και εδώ σας προσκαλούν να κάνετε μαζί τους την Πρωτομαγιά σας!

Βυζαντινή κρήνη

Καραγάτσια

Υπάρχει και ένας άλλος πανέμορφος χώρος τα Πλατανάκια με υδρόμυλο, πλατάνια και νερά, που το αφήσαμε για την επόμενη φορά εμείς, γιατί οι πληροφορίες μας ήταν ότι ο χώρος ήταν λίγο απεριποίητος τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο μικρό υψωματάκι, όπου υπάρχει το μοναδικό μαγαζί για ένα δροσιστικό αναψυκτικό ή ένα καφεδάκι κι όπως χαρακτηριστικά μου είπε ο πρόεδρος αποτελεί ΚΑΠΗ, καφετέρια, καφενείο, ένα σε όλα, μικροί τρανοί όλοι εκεί!

Η θέα από δω είναι όμορφη και περπατώντας λίγο πιο πάνω ακόμη καλύτερη! Το παλιό με το νέο εναλλάσσονται, όσον αφορά στην δόμηση, πολύ το πράσινο, η φύση οργιάζει και στα αριστερά μας ένας παλιός φούρνος μιας άλλης εποχής που οι πρώτες ύλες ήταν λίγες αλλά είχαν άλλη γεύση…

Αφού ήπιαμε ένα ελληνικό καφεδάκι πήραμε το δρόμο προς Ν. Μουδανιά, όπου στα δεξιά μας συναντήσαμε τις δύο τούμπες, οι οποίες είναι «φτιαγμένες», απέναντι από τις τούμπες των Ν. Φλογητών κι αυτό καταμαρτυρεί την ύπαρξη του οικισμού από τα χρόνια του Μ. Αλεξάνδρου ακόμα…

Καλά να περάσετε στο όμορφο αυτό χωριό και να μην ξεχάσω να σας πω εδώ, ότι το πανηγύρι στον Άγιο Παντελεήμονα, τον ανάργυρο γιατρό, με καταγωγή από τη Νικομήδεια της Μ. Ασίας, θα σας μείνει αξέχαστο! Το χωριό 26 και 27 Ιουλίου πανηγυρίζει με όλα τα δέοντα και τιμά τον προστάτη Άγιό του!

Καλή ίαση ψυχής στο γραφικό αυτό όμορφο χωριουδάκι του Δήμου Προποντίδας…