ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Κασσανδρεία-Σίβηρη-Σάνη

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ

Καλώς ήρθατε στο Δήμο Κασσάνδρας, στο πρώτο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής. Έδρα του Δήμου έχει ορισθεί η Κασσανδρεία, η έκτασή του φτάνει τα 333,68 τ. χλμ. και ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 16.958 κατοίκους. Οι κοινότητες του Δήμου είναι 15 με πολλούς οικισμούς, που πλέον κατοικούνται οι περισσότεροι και τον χειμώνα. Η πρώτη ονομασία της χερσονήσου ήταν Φλέγρη, η δεύτερη Παλλήνη, από τη κόρη του βασιλιά Σίθωνα, που σκοτώθηκε εκεί και η τελική ονομασία από το βασιλιά Κάσσανδρο, που άκμασε η περιοχή στα χρόνια της βασιλείας του.

+15
°
C
+16°
+11°
Κασσάνδρα
Δευτέρα, 20
Πρόγνωση για 7 μέρες

Η Βάλτα ως τα 1956, Κασσάνδρα ως το 1964 και Κασσανδρεία το επίσημο πλέον όνομα της κωμόπολης των 3500 κατοίκων αποτελεί την έδρα του Δήμου Κασσάνδρας. Κτισμένη στο κέντρο της Χερσονήσου, είναι εμπορικό κέντρο και συγκεντρώνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες (Κέντρο Υγείας, Τράπεζες, Αστυνομία, Δικαστήρια, Εφορεία, Διοικητήριο κοκ).

Η Κασσάνδρεια είναι ένας από τους παλαιότερους δήμους του Νομού. Αποτελούσε στο παρελθόν και την έδρα της Μητρόπολης, αλλά και των υποπροξενείων της Γαλλίας και της Ολλανδίας, ενώ μετά το ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας συγκέντρωσε πολλούς κατοίκους και άπλωσε τα όριά της από τη Φούρκα ως τη Σάνη.

Διαφορετικής αρχιτεκτονικής σπίτια, όσα σώθηκαν, τα πολύ παλιά, είναι μεγάλα για 2 ή 3 αδελφικές οικογένειες (αδελφομοίρια) με μεσοτοιχία. Πέτρα, ξύλο και κεραμίδι. Μετά το 1900 άρχισαν να χτίζονται πιο μικρά σπίτια, όπως και πολλά νεοκλασικά σπίτια και κτίρια!

Πως θα περάσετε μία ημέρα στην Κασσάνδρεια

Η βόλτα σας λοιπόν ξεκινάει από την πλατεία

Παρκάρετε το αμάξι σας εκεί ( τους καλοκαιρινούς μήνες θα δυσκολευτείτε λίγο, αλλά κάπου θα βρείτε, έχετε υπομονή) και ξεκινήστε πίνοντας τον πρώτο καφέ σας στο καφέ-μπουγάτσαΟ Ανδρέας” κάτω από τη σκιά του γέρικου πλάτανου, το αρχαιότερο (ηλικιακά) δέντρο όλης της χερσονήσου, όπως λένε οι ντόπιοι, που δροσίζει όλη την πλατεία και δίπλα του η «μάννα», το πηγάδι, η πηγή στην οποία οφείλει ο πλάτανος τη μακροζωία του!

Μόλις απολαύσετε το καφεδάκι σας, ακριβώς στο πίσω στενό βρίσκεται το εκθετήριο της πρώτης Χαλκιδικιώτικης μπύρας Valtinger

Δροσιστική και πρωτότυπη και το όνομα αυτής δόθηκε από τον δημιουργό της, το Θανάση, πρώτα από το πρόθεμα Va (από την ονομασία του χωριού Βά(λτα) ) και την γερμανική κατάληξη τιμής ένεκεν στη γυναίκα του Θανάση, που έχει γερμανική καταγωγή.

Δοκιμάστε και προμηθευτείτε τις μπύρες σας! Συλλεκτική πραγματικά και συλλεκτικά και τα μπουκάλια της!

Λοιπόν στην πλατεία, στο Διοικητήριο και στη βρύση φωτογραφηθήκατε; Άιντε ξεκινήστε για τη βόλτα σας στο χωριό!

Περπατήστε οπωσδήποτε ως το Δημαρχείο – κόσμημα αρχιτεκτονικής – θαυμάστε και αποτυπώστε στο φωτογραφικό σας φακό τη θωριά του!

Κατηφορίστε και επισκεφτείτε τον κεντρικό ναό της Γεννήσεως της Θεοτόκου, χτισμένος στα 1850 με το παλιό καμπαναριό και το εξαιρετικό μαρμάρινο τόξο του 5ου αι. μ.Χ., στη δυτική είσοδο του ναού, που τον κοσμεί! Εδώ στις 8 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγύρι προς τιμήν της Θεοτόκου.

Κατευθυνθείτε έπειτα στο αρχοντικό του Οικονόμου, όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο και η Βιβλιοθήκη, γιατί η παράδοση είναι η ιστορία μας και οι ρίζες μας, ας μην το ξεχνάμε αυτό!

21 εκκλησίες, εκκλησάκια και ξωκλήσια αριθμεί η Κασσάνδρεια, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής όλα. Όμως εδώ οι άνθρωποι τιμούν και το δικό τους νεομάρτυρα, άγιο Χριστόδουλο, με το κοσμικό όνομα Χριστόδουλος Σιμώνης, που μαρτύρησε στις 28 Ιουλίου 1777 στην πύλη του Αγίου Μηνά, στη Θεσσαλονίκη. Μικρό παιδί χάρισε την πατρική περιουσία σε φτωχούς συντοπίτες του και έφυγε σαν γυρολόγος ραφτάκος στη Θεσσαλονίκη, όπου και μαρτύρησε για την πίστη του. Ο ναός του κοσμεί το κέντρο της Κασσανδρείας και η μνήμη του γιορτάζεται τον Ιούλιο.

Η βόλτα σας θα σας οδηγήσει και στον ανεμόμυλο, ο μοναδικός από τους 5 που υπήρχαν στον οικισμό και σώζεται μέχρι σήμερα, με ανάγκη συντήρησης βέβαια. Θυμίζει παράδοση χρόνων, αφού λειτουργούσε ως το 1925 για την άλεση των σιτηρών και την άντληση του νερού.

Θα μεσημεριάσετε στην πλατεία και αν μένετε στη Βάλτα ξεκουραστείτε, πιείτε τα ποτάκια σας το βράδυ, αν είναι καλοκαιράκι η κοντινή παραλία της Σίβηρης θα σας αποζημιώσει!

Οι διαδρομές εδώ είναι πολλές, είναι περιπατητικές, ποδηλατικές αλλά και με ένα αρκετά ψηλό όχημα θα μπορέσετε να τις απολαύσετε.

Μία διαδρομή είναι προς Σίβηρη → Στεφάνι → υγροβιότοπο Κύψας και καταλήγει στη μαρίνα του Σάνη. Υπέροχο τοπίο, το δάσος με τη θάλασσα εναλλάσσεται μαγευτικά! Θα σας την πρότεινα για απογευματάκι και με αυτοκίνητο. Είναι αρκετά χιλιόμετρα και αξίζει να δείτε το ηλιοβασίλεμα πίνοντας το κοκτέιλ σας στη μαρίνα του Σάνη.

Δεύτερη ωραία διαδρομή είναι ο παλιός δρόμος προς Φούρκα, όπου θα δροσιστείτε με τα παγωμένα νερά από τη βρύση της Επανοχώρας, στην περιοχή της Λεκάνης, στο ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου. Λίγο πριν τη Φούρκα υπάρχει εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής με παλιές τοιχογραφίες.

Μια τρίτη διαδρομή, 5,5 χιλιόμετρα περίπου, είναι για την περιοχή του Σωλήνα (αρχαία πόλη), που θα θαυμάσετε την παλαιοχριστιανική Βασιλική του Σωλήνα, χτισμένη από τον 5ο αιώνα, με τα υπέροχα ψηφιδωτά του δαπέδου της. Τα χωράφια με τα ηλιοτρόπια θα σας εντυπωσιάσουν πραγματικά.

Επίσης η διαδρομή προς Κρυοπηγή μέσα από δασικό δρόμο, είναι εξίσου υπέροχη!

Η Κασσανδρεία είναι προορισμός χειμώνα καλοκαίρι. Με τον καινούριο δρόμο είναι μόλις μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη και προσφέρει τα πάντα στον επισκέπτη της. Είναι ορμητήριο για όλο το πόδι της Κασσάνδρας, λόγω της θέσης της. Αν βρεθείτε εδώ το χειμώνα η περίοδος της Αποκριάς γιορτάζεται με πολλά δρώμενα και εκδηλώσεις.

Το καλοκαίρι αυτό που την κάνει ξεχωριστή και κοσμοπολίτισσα είναι το υπαίθριο αμφιθέατρο της Σίβηρης, σ’ έναν γραφικό πευκόφυτο χώρο, που από το 1993 έχει να καμαρώνει για τις πιο ποιοτικές εκδηλώσεις του. Φιλοξενεί θεατράνθρωπους και μουσικούς από όλο τον κόσμο και 3500 θεατές έχουν την τύχει να απολαμβάνουν κάθε φορά από τις αρχές Ιουλίου ως τα τέλη Αυγούστου υπέροχα θεάματα!

Παραλίες της Κασσανδρείας

 1.   Παραλία της Σίβηρης

Η πιο κοντινή είναι της Σίβηρης. Η Σίβηρη, από το Σίβρης, όνομα μεγάλου γαιοκτήμονα που κατείχε την περιοχή από το 1083, είναι το επίνειο της Βάλτας, με 230 μόνιμους κατοίκους. Η Σίβηρη είναι ξακουστή:

  • για τις ψαροταβέρνες της, εδώ θα βρείτε ολόφρεσκο ψάρι και θαλασσινά και σας προτείνω το Κύμα, που πραγματικά θα είστε με το πόδι στο κύμα! Ο κ. Κώστας πάντα πρόσχαρος και πρόθυμος να σας εξυπηρετήσει γαστρονομικά!
  • για την ομαλή παραλία της με τα ρηχάκαθάρια και ζεστά νερά της, όπου καταλήγουν η στενή κοιλάδα του Κέμπου και η κοίτη του «Χατζή» του λάκκου, που διασχίζει την κοιλάδα!
  • για το όμορφο ηλιοβασίλεμα! Εδώ ο ήλιος δύει αργά και μπορείτε να απολαύσετε υπέροχα ηλιοβασιλέματα στην ξαπλώστρα του καφέ μπαρ Okio

Επίσης ωραία επιλογή διαμονής το καλοκαίρι είναι ο οικισμός της Σίβηρης, αποφεύγοντας την πολλή φασαρία και ταυτόχρονα είστε σε απόσταση αναπνοής από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Κασσάνδρας!

Το ξενοδοχείο Alkioni by the sea είναι πρώτο κύμα, μία καλή επιλογή που στην ομώνυμη πιτσαρία του θα περάσετε όμορφα βράδια πίνοντας ροζέ Λειβαδιώτη (έχω ιδιαίτερη προτίμηση στο ροζέ, το καταλάβατε νομίζω…). Ρωτήστε εδώ για το κατάστημα με βιολογικά προϊόντα Agora, για τις απαραίτητες αγορές σας βεβαίως βεβαίως!

2.  Παραλία της Ελάνης

Η παραλία στον όμορφο οικισμό της Ελάνης. Η παραλία εδώ είναι αμμώδηςμε καταγάλανα νερά και πευκόφυτη. Υπάρχουν τα απαραίτητα ταβερνάκια, καφέ και ξενοδοχείο. Ο οικισμός της Ελάνης δημιουργήθηκε με ιδιωτική πολεοδόμηση και είναι πανέμορφος.

3.  Παραλία Σταυρονικήτα

Ο οικισμός Σταυρονικήτα με την υπέροχη παραλία της Κουτσουπιάς, τον γραφικό όρμο της Κύψας, την παραλία Χελώνα, στην περιοχή «camping Σάνη». Ερχόμενοι σ’ αυτές τις παραλίες θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε μία υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος, με βίλες πολυτελέστατες να ξεπροβάλλουν εκατέρωθέν του! (Τώρα το τελευταίο δεν αρέσει και σε όλους μας, αλλά ας μάθουμε να έχουμε θετική ματιά σε ό,τι έγινε και δεν «ξεγίνεται» ). Είναι ένας μεγάλος οικισμός που απλώνεται στη νότια πλευρά των Αγροτικών Φυλακών Κασσάνδρας και φτάνει γεωγραφικά ως το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Σάνη.

Μία επίσης ωραία πρόταση εδώ είναι το Άνεμος beach bar. Από το 1995 στην ακτή Σάνη!

Όσο για το Sani festival τα λόγια είναι περιττά! Το περιβάλλον μοναδικό με τον ατμοσφαιρικό λόφο, όπου κάθε Ιούλιο και Αύγουστο φωτίζεται και γεμίζει χρώματα και αρώματα! Είναι το μεγαλύτερο ιδιωτικά οργανωμένο φεστιβάλ της Ελλάδας, παγκοσμίου φήμης! Κλείστε έγκαιρα τα εισιτήρια σας για μία καλλιτεχνική βραδιά που θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστη!

Κλείνω εδώ την παρένθεση για το Σάνη για να σας επαναφέρω στον οικισμό Σταυρονικήτα, όπου εδώ η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε πολλά μνημεία στην επιφάνεια, σπάνιας ιστορικής αξίας. Αγροικίες στη Μεγάλη Κύψααρχαία κτίρια της Ελληνιστικής περιόδου, ψηφιδωτά δάπεδα παλαιοχριστιανικής εκκλησίαςρωμαϊκό πηγάδι και σκελετός καμήλας!

Και για να μην ξεχάσω: τον υγρότοπο Σάνης, το Sani resort που φιλοξενεί πάνω από 200 είδη πουλιών στα 1100 στρέμματά του. Μπορείτε να απολαύσετε ορνιθοπαρατήρηση με την καθοδήγηση των ορνιθολόγων. Η εταιρεία Sani έχει αναλάβει μία σημαντική περιβαλλοντική πρωτοβουλία! (http://www.saniwetlands.gr)

Απ’ ό,τι καταλάβατε πρέπει να έχετε αρκετό χρόνο για τη συγκεκριμένη εξόρμηση. Οι παραλίες εδώ καθώς και οι δραστηριότητες αρκετές.

Γι’ αυτό οργανωθείτε και αν σας μπέρδεψα είναι, γιατί ούτε εγώ δεν μπόρεσα να κάνω λιγότερες προτάσεις! Σας πρότεινα τα σπουδαιότερα κι εσείς αναλόγως τις μέρες που θα μείνετε θα κάνετε και τις επιλογές σας!

Αλλά για να σας μπερδέψω ακόμη περισσότερο και να σας δελεάσω κι ακόμη περισσότερο, σας προτείνω τον πρώτο σας καφέ να τον πιείτε τελικά απέναντι από την πλατεία στο καφέ του Μάριου, εκεί τόσο ο Μάριος όσο και οι θαμώνες του θα σας κατατοπίσουν πλήρως για τα πάντα και θα σας πούνε πολλά ακόμη «κρυμμένα μυστικά» για τον υπέροχο αυτόν τόπο, όπου είχα την τύχη να διδάξω εδώ γύρω στο 2000 (μ.Χ εννοείται!!!)

Και αν βραδιάσατε εδώ ή αν μείνετε στην Κασσανδρεία, τα ποτάκια σας προετείνω να τα πιείτε στο “Ρέπιο” στον πεζόδρομο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Κέντρο υγείας: 2374350000

Αστυνομία: 2374022204/23333

ΚΕΠ: 2374350302

ΚΤΕΛ: 2374022214

Δημαρχείο: 2374350100/350114

Λαογραφικό μουσείο: 2374020644

Ταξί Κασσανδρείας: 2374091333

Ταξί Σίβηρης: 2374023026

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…