Κτήμα Λειβαδιώτη
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
52 χιλιόμετρα μόνο από τη Θεσσαλονίκη και 6χλμ. από τα Ν. Μουδανιά το χωριό των 1600 κατοίκων με το όνομα Νέα Φλογητά θα σας καλωσορίσει! Το πάνω χωριό χτισμένο σ’ ένα λόφο, σε απόσταση αναπνοής (μόλις 500 μέτρων) από τη θάλασσα είναι σχεδόν ενωμένο με τον παραλιακό οικισμό.
Μία αμμώδης παραλία ενός χιλιομέτρου περίπου, που ενώνεται σχεδόν μ’ αυτήν του Διονυσίου και των Νέων Πλαγίων, με 600 φοινικόδεντρα να την χαρακτηρίζουν κερδίζει κάθε χρόνο γαλάζια σημαία.
Ήρεμα νερά, που βαθαίνουν ομαλά, ζεστά και καθαρά με το μεγαλύτερο μέρος της οργανωμένο, από τα πιο γνωστά beach bar της περιοχής, με ναυαγοσωστική κάλυψη και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ, αποτελεί προορισμό όχι μόνο για ξένους, αλλά και για πολλούς Θεσσαλονικείς.
Υπάρχουν άπειρα δωμάτια προς ενοικίαση, πάρα πολλά ξενοδοχεία, ο ανταγωνισμός μεγάλος και το εύρος τιμών επίσης τεράστιο και για όλα τα βαλάντια! Πολλά λεωφορεία μισθώνονται από τους δήμους της Θεσσαλονίκης και μεταφέρουν καθημερινά λουόμενους στα Ν. Φλογητά!
Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο γίνεται το αδιαχώρητο, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Αμέτρητα τα καταστήματα εστίασης, οι επιλογές πάμπολλες, οι εκδηλώσεις, τα live και τα events δεν προλαβαίνει κανείς ούτε να τα σημειώσει στην καλοκαιρινή του ατζέντα.
Δεν θα σας κάνω πρόγραμμα Σαββατοκύριακου σήμερα, απλά θα σας δείξω τις επιλογές σας κι εσείς αποφασίζετε πόσα ΣΚ θα αφιερώσετε στο συγκεκριμένο μέρος, που ενδείκνυται για διακοπές σε ανθρώπους όλων των ηλικιών.
Ο οικισμός άρχισε να δημιουργείται σιγά σιγά από το 1925, όταν κατέφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες με καταγωγή από τα Φλογητά (ή Φλοϊτά) της Καππαδοκίας. Ώσπου να χτιστούν τα σπίτια του εποικισμού φιλοξενήθηκαν στο Νοσοκομείο, πρώην «Μετόχι της Ι.Μ. Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους.», 1 χιλιόμετρο απόσταση από το σημερινό χωριό, εκεί που σήμερα ονομάζεται Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού!
Κάθε χρόνο, παραμονή του Αγίου Παντελεήμονα, οι κάτοικοι των Ν. Φλογητών, με περισσό δέος, λιτανεύουν την εικόνα του Αγίου, συνήθως γυναίκες που την κουβαλάνε εναλλάξ από την κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα που βρίσκεται μέσα στο Μετόχι.
Ήταν η πρώτη τους εκκλησία, ο ναός που προσευχόταν οι Φλογητιανοί για ένα καλύτερο αύριο των παιδιών τους, όταν εγκαταστάθηκαν στο νέο τόπο, που έμελλε να γίνει η καινούρια τους πατρίδα. Ρίζωσαν καλά εδώ, χωρίς να ξεχάσουν τίποτα από την παλιά πατρίδα, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να μεταλαμπαδεύσουν τα ήθη και τα έθιμα στη νέα γενιά.
Δραστήριος ο Πολιτιστικός Σύλλογος πολύ, με πλούσια δράση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Όταν ζήτησα σε τηλεφωνική συνομιλία από τον Βάιο, που για 10 ολόκληρα χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, να μου δώσει πληροφορίες για το χωριό του και να μου γνωστοποιήσει τα σημεία ενδιαφέροντος ενός επισκέπτη εδώ, πέραν φυσικά του παραλιακού μετώπου ο Βάιος μου μίλησε ότι τα Φλογητά είναι περήφανα γιατην ιστορική παρακαταθήκη του Κέντρου Βυζαντινού Πολιτισμού, με το όνομα Ιουστινιανός!
Είναι το καμάρι τους κι όχι αδίκως, είναι το μέρος απ’ όπου ξεκίνησε η νέα σελίδα στη ζωή τους, είναι στην ουσία «το πατρικό» τους σπίτι!
Σαν εκπαιδευτικός εν ενεργεία είχα την τύχη να επισκεφτώ το Κέντρο Πολιτισμού στα πλαίσια ενός σεμιναρίου και να γνωρίσω τις εγκαταστάσεις, την ιστορία του και βιωματικά να συμμετέχω σε εργασίες συντήρησης αρχαιοτήτων.
Με άλλο μάτι τώρα πια, σαν αρθρογράφος του halkidikiportal.gr επισκέφτηκα εκ νέου το Κέντρο Πολιτισμού. Είχα την τύχη να γνωριστώ με τον κ. Μερτζιμένη Νίκο, τον έναν από τους αρχαιολόγους της 10ηςΕφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων(στην οποία πέρασε μαζί με το Υπουργείο Πολιτισμού και η κυριότητα του κτιριακού αυτού συγκροτήματος).
Είχα την τύχη να χαίρω μιας εξαιρετικής ξενάγησης και φιλοξενίας από την Αντωνία, τον Μπάμπη και την Ηλιάννα και είμαι ευγνώμων πράγματι γι’ αυτό!
…28 στρέμματα καμπίσιας γης ανήκαν στο παλαιό Μετόχι της Αγιορείτικης Μονής του Αγίου Παντελεήμονα (Ρωσικό Μοναστήρι) από το 1311.
Την δεκαετία του 1930 εγκαταστάθηκε εδώ το Νοσοκομείο του Αμερικάνικου Ερυθρού Σταυρού. Κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε έδρα των κατοχικών δυνάμεων. Το 1960 εγκαταλείπεται μετά από καταστροφική πυρκαγιά και το 1999 περιέχεται η κυριότητα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στη 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Εδώ φιλοξενήθηκαν οι πρόσφυγες αρχικά, όπως σας προείπα.
35 χρόνια ανασκαφών, σήμερα αποτελεί ένα μνημειακό σύνολο διατηρητέων κτιρίων, τρία εκ των οποίων πλήρως συντηρημένα και βαθμιαία ανακαλύπτονται τα ερείπια κι άλλων κτιρίων (πύργος, λαδαριό, πηγάδι).
Στο παλαιό κτίριο (1884) όπου είναι και το μεγαλύτερο στον κάτω όροφο έχουν δοθεί δύο αίθουσες στο κοινό. Η μία είναι ο χώρος υποδοχής των επισκεπτών και η δεύτερη είναι η αίθουσα με αρχαιότητες της παλαιοχριστιανικής και βυζαντινής περιόδου. Ευχής έργον όλων είναι να λειτουργήσει σύντομα και να γίνει επισκέψιμο όλο το κτίριο-Μετόχι.
Στον επάνω όροφο μεταστεγάστηκαν τα εργαστήρια συντήρησης και αποκατάστασης χειρόγραφων-βιβλίων, κεραμικών και εικόνων με φιλοδοξία να είναι «ανοιχτά» εργαστήρια βιωματικής αντίδρασης με τους επισκέπτες του Μουσείου. Πάνω στεγαζόταν τα κελιά των Μοναχών και το παρεκκλήσι της προσευχής.
Η φωτογραφία που μου επιτράπηκε να βγάλω εδώ δυστυχώς είναι μόνο για προσωπική μου χρήση. Όταν θα ανοίξει κι αυτός ο χώρος για το κοινό τότε θα έχετε όλοι την ευκαιρία να τον επισκεφτείτε!
Πριν περάσουμε στο απέναντι κτίριο, εμείς κάναμε ένα γύρο στον αύλειο χώρο, όπου απαθανατίσαμε τον Ιερό Ναό του Αγ. Παντελεήμονα και τότε κατάλαβα γιατί είχαν τόση βαρύτητα τα λόγια του Βάιου: «να γράψεις για το Μουσείο και για τη λιτάνευση της εικόνα μας»…
Στον πίσω χώρο έχει ήδη ετοιμαστεί το αναψυκτήριο, που θα λειτουργεί γεφυρώνοντας το παλιό με το νέο… δεν μπορώ να σας αποκαλύψω τα πάντα…
Απέναντι ακριβώς, εκεί που προφανώς ήταν τα κελάρια και η κουζίνα των Μοναχών, από το 2021 λειτουργεί περιοδική έκθεση με θέμα: «η Επανάσταση του 1821 στη Χαλκιδική» άκρως εντυπωσιακή, που χιλιάδες είναι οι επισκέπτες της, καθημερινά.
Προθήκες με αντικείμενα του αγώνα, επιστολές του Εμμανουήλ Παππά, ιστορικό ντοκιμαντέρ που αφηγείται τα γεγονότα σε 3D προβολική εγκατάσταση, τοποθετώντας τον επισκέπτη στο «κέντρο» των γεγονότων. Βγαίνοντας σταθείτε ευλαβικά μπροστά στο σύγχρονο έργο τέχνης της εικαστικού Μαρίας Κομπατσιάρη, η σημαία της Επανάστασης με το συμβολικό της περιεχόμενο!
Γιατί αυτό το «ζωντανό» Μουσείο ονομάστηκε «Ιουστινιανός»;
Ο βυζαντινός αυτός αυτοκράτορας (527-565) βοήθησε όσο κανείς άλλος στην άμυνα και στην ασφάλεια της Χερσονήσου της Κασσάνδρας.
Με κριτήριο λοιπόν τη σημασία της πολιτικής του αυτής μέριμνας για την περιοχή της Χαλκιδικής, επιλέχθηκε να δοθεί το συγκεκριμένο όνομα για το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού στα Ν. Φλογητά.
Βάλτε το GPS, τηλεφωνήστε πριν για το ωράριο, η επίσκεψη είναι εντελώς δωρεάν, αφιερώστε τουλάχιστον 1 ωρίτσα και φύγαμε για το διαμάντι αυτό, που πρέπει να καμαρώνει όλη η Χαλκιδική μας!
Τι άλλο να κάνετε ή να επισκεφτείτε στα Ν. Φλογητά;
Διαμονή στο hotel Μαυρίδης (Mauridis) κεντρικότατο, όπου ο Δημήτρης ο ιδιοκτήτης του με χαρά θα σας κατατοπίσει για τα πάντα.
Το ξενοδοχείο διαθέτει και το ομώνυμο beach bar.Άλλη ωραία πρόταση για βουτιές, απίστευτη δροσιά κάτω από τα πλατάνια και πλούσιο οφθαλμόλουτρο είναι το toun tour της Μαρίας και του γιου της Παύλου. (χειμώνα-καλοκαίρι ανοιχτό με αποτέλεσμα η Μαρία να έχει 3 χρόνια να επισκεφτεί το πατρικό της στα Χανιά).
Φαγητό στην ψαροταβέρνα Βότσαλο, στην αρχή του πεζόδρομου, πολλά βραδάκια βάζει και live greek music! και το βράδυ σενιαριστείτε και πάμε τσάρκα. Ένα πολύβουο ανθρώπινο μελίσσι που βολτάρει αμέριμνο κατά μήκος του τεράστιου πεζοδρόμου!
Φωτογραφηθείτε, περπατήστε για να χωνέψτε κι όχι μόνο, οι επιλογές για τα ποτάκια σας άπειρες! Στα Ν. Φλογητά θα βρείτε όλες τις ηλικίες να διακοπάρουν μαζί, το μέρος σφύζει από ζωή και πολλοί Έλληνες τουρίστες το προτιμούν λόγω του ότι είναι πολύ κοντά στη Θεσσαλονίκη και τα καταστήματα κρατούν τις τιμές σε λογικά επίπεδα εδώ!
Αν έχετε κι άλλη μέρα στη διάθεσή σας το βραδάκι μπορείτε να βολτάρετε και στο πάνω χωριό, να ανάψετε το κεράκι σας στην κεντρική εκκλησία τον Αγ. Γεωργίου, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος στήνει μεγάλο γλέντι εδώ την ημέρα μνήμης του Αγίου. Απέναντι το ωραίο σιντριβάνι και στο τσιπουράδικο του Γρηγόρη καθώς και στο ψητοπωλείο «Κοσμάς» θα φάτε καλά, φρέσκα και κυρίως οικονομικά…
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού ενισχύει τα δρώμενα του πολιτισμού δυναμικά. Διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και μεταλαμπαδεύει τα πάντα από τις «παλιές πατρίδες» στα νέα παιδιά.
Τα Φλογητά δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από πολλά γνωστά παραθαλάσσια θέρετρα και κλείνοντας να σας πω ότι θα γνωρίσετε πολλούς ζεστούς και φιλόξενους ανθρώπους εδώ, άνθρωποι του μόχθου που ξέρουν πώς να καλλιεργούν το μεγάλο κάμπο κι άνθρωποι που δουλεύουν και υπηρετούν τον τουρισμό.
Ό,τι λαχανικά φάτε εδώ να ξέρετε ότι είναι εγχώριας παραγωγής και μόνο. Καλή σας διαμονή στα όμορφα Φλοϊτά.. που θα έρθετε ξανά και ξανά, είμαι σίγουρη!
Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Ιουστινιανός: 2373032390
Τοπική Κοινότητα: 2373031378
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του παρόντος ιστότοπου, είναι ιδιοκτησία του halkidikiportal.gr. Αντιγραφή κειμένων και φωτογραφιών απαγορεύεται ρητά χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του διαχειριστή/ιδιοκτήτη του παρόντος.
Επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους, εφόσον γίνεται ρητή αναφορά της πηγής, με σύνδεσμο (link) προς το χρησιμοποιούμενο άρθρο.
Θέλουμε ο επισκέπτης στο σπίτι μας (τη Χαλκιδική) να αισθανθεί σαν το σπίτι του. Nα του παρέχουμε όλες τις ανέσεις ώστε να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να ταξιδέψει, να γευτεί τοπικά προϊόντα και φεύγοντας να έχει ήδη προγραμματίσει το επόμενο ταξίδι του σε ένα άλλο μέρος του Νομού μας!
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Αν το ταξίδι ήταν γεύση, αυτή είναι μία: Μπύρα Μεθιά η παραδοσιακή ελληνική μπύρα Χαλκιδικής
Βιολογικά μέλια – Μέλι καστανιάς, μέλι κουμαριάς, ελάτης και θυμαρίσιο Αγίου Όρους
Παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο. Χρυσό βραβείο το 2018 για το liocladi gold έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ελαιοπαραγωγός με 6.500 ελαιόδενδρα βραβευμένος για τη μαύρη αφυδατωμένη ελιά