![](https://halkidikiportal.gr/wp-content/uploads/MEDIA-FILES/proionta/ktima-leivadioti/ktima-leivadioti-00-150x150.jpg)
Κτήμα Λειβαδιώτη
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
«…Παναγία μου Καστρέλλα,
πάρ’ τα γιατρικά σου κι έλα…»
Κάποιος βαρκάρης από την Αφθόνη, το γραφικό ψαροχώρι του νησιού Μαρμαρά της Προποντίδας έβλεπε για πολλές νύχτες στον ύπνο του μία μαυρομαλλούσα κοπέλα να κολυμπάει και να ζητάει βοήθεια!
Ο βαρκάρης άρχισε να ψάχνει μέρες στη θάλασσα ώσπου μια μέρα είδε μία εικόνα να επιπλέει και στο πρόσωπο της Παναγίας αναγνώρισε το πρόσωπο της γυναίκας που έβλεπε στον ύπνο του και του ζητούσε βοήθεια!
Η συγκεκριμένη εικόνα, κατά την περίοδο της Εικονομαχίας στους Βυζαντινούς χρόνους είχε ριχθεί στη θάλασσα από πιστούς, πάνω από τα Κάστρα της Κωνσταντινούπολης, προκειμένου να μην πέσει στα χέρια των Εικονομάχων. Εξού και το όνομά της: Καστρέλλα.
Στην Αφθόνη λοιπόν χτίστηκε Μονή στη χάρη της κι όταν το 1922 έγινε η Μικρασιατική καταστροφή, η εικόνα ήταν το πρώτο πράγμα που πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες.
Οι Αφθονιάτες σκορπίστηκαν παντού, οι περισσότεροι είχαν πάει στον Ωρωπό και πολλοί στην Αμερική. Θαυματουργή η εικόνα της Παναγίας προμήνυσε για την μεγάλη καταστροφή και ακολούθησε τους πρόσφυγες ως τα Πυργαδίκια, ενώ αυτοί πίστεψαν, αρχικά ότι ξέχασαν ν’ ανεβάσουν στην σαντάλα τους την Παναγία, η εικόνα βρέθηκε κολλημένη στην πλώρη της σαντάλας, να τους οδηγεί…
Η εικόνα σώθηκε από τα δεινά των κατοπινών πολέμων κι όταν χρειάστηκε μεταφέρθηκε για προσκύνημα στους Αφθονιάτες της Αμερικής, ώστε με πολλές δωρεές, οι Πυργαδικιώτες, μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου κατάφεραν να χτίσουν ναό, όπως έπρεπε στην Παναγία τους: το 1953, στο κέντρο του χωριού, η εικόνα παίρνει τη θέση της στο ναό της Παναγίας της Καστρέλλας, καμάρι των Πυργαδικιωτών χτισμένη πάνω στο λόφο, που ξεχωρίζει από παντού, με το υπέροχο καμπαναριό της!
Λίγο πιο πέρα ο ναός του Αγίου Δημητρίου, ο ναός που υπήρχε όταν ήρθαν οι πρώτοι πρόσφυγες εδώ. Έτσι ήταν και η παλιά ονομασία του χωριού: Άγιος Δημήτριος, λόγω του προστάτη Αγίου του προφανώς… Πολύ αργότερα μετονομάστηκε σε Πυργαδίκια, αφού υπήρξε αρχικά οικισμός που φιλοξένησε τους Αφθονιάτες, στο μεγάλο κτήμα της Μονής του Αγίου Όρους Δοχειαρίου που λεγόταν: «αγρός περί Γαρδικείας» (Πυργαδίκια). Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Κάμπου στα κτίσματα του Μετοχιού κι αργότερα όταν έγιναν τα σπιτάκια του Εποικισμού, το 1927 μετακινήθηκαν στο λιμανάκι αυτό, που τόσο πολύ έμοιαζε με την πατρίδα τους…
Οι πρώτες μαρτυρίες για την ύπαρξη σημαντικής πόλης στην περιοχή, με το όνομα Πιλωρός, είναι από το 431 π.Χ., όταν ο Ξέρξης τη συνάντησε στο διάβα του.
Σήμερα, ρημάζουν στη φθορά του χρόνου: 8 μέτρα πύργου Βυζαντινού πάνω από την τοποθεσία του Κάμπου, και ερείπια τειχών που έζωναν ανατολικά το χωριό από τη θάλασσα!
Πυργαδίκια του σήμερα, Πυργαδίκια για να περάσετε ένα, άλλου είδος, διακοπών…
Εδώ το βλέμμα αιχμαλωτίζεται και η ψυχή γαληνεύει, όπως γράφει ένας ταξιδιώτης για το χωριό αυτό!
Ένα γραφικό ψαροχώρι, που θυμίζει νησάκι στεριανό, ειδικά όταν έρχεται κανείς από τον παραλιακό δρόμο.
Πάμε να σας γνωρίσω τα Πυργαδίκια κι εσείς θα αποφασίσετε αν θα έρθετε αυθημερόν ή θα περάσετε πολυήμερες διακοπές εδώ. Περιμένατε ότι δεν θα βάλω το προσωπικό μου στοιχείο; δε νομίζω, με μάθατε πια, όσοι με διαβάζετε πιστεύω…
Τα Πυργαδίκια τα αντίκρυσα πριν 35 χρόνια σε μία από τις πάμπολλες στροφές του χωματόδρομου που οδηγούσε ως εδώ, μέσω Αγίου Νικολάου, από τις κατασκηνώσεις της ΧΑΝΘ. Ονειρεμένη πευκόφυτη διαδρομή και σε μία στροφή αντίκρυσα αυτήν την μύτη στεριάς που μπαίνει στη θάλασσα και σε κάνει να αναρωτιέσαι αν πρόκειται για νησί ή είναι οφθαλμαπάτη! Μέρος παραμυθένιο, απίστευτα ψάρια στα κάρβουνα και φιλοξενία ανθρώπων…
Έμελλε πάλι, λίγα χρόνια αργότερα να τα επισκεφτώ, μέσω μιας άλλης διαδρομής. Μετά από 10 χρόνια όταν δούλεψα ως εκπαιδευτικός στη Μεγάλη Παναγία, οι παλιοί συνάδελφοι στο σχολείο μας έφεραν στο χωριό για τσιπουροκατάσταση! Άλλη άποψη κατεβαίνοντας το βουνό, άλλη απόλυτη ομορφιά που αιχμαλώτισε το βλέμμα και πάλι! Η «Αφθόνη», ο «Καπετάνιος» και το «Romantza» ήταν οι βασικές επιλογές ψαροφαγίας. (που υπάρχουν ακόμα και σήμερα με την ίδια ονοματοδοσία).
Πάμε Πυργαδίκια λοιπόν!
Θα φτάσουμε εδώ από τον παραλιακό δρόμο, μέσω Μεταγγιτσίου ή Αγίου Νικολάου, θα περάσουμε την τεράστια ακτογραμμή της παραλίας Σαλονικιού και απέναντί μας θα έχουμε τον προορισμό μας σ’ όλο το μήκος της διαδρομής μας αυτής (10 χλμ. από Μεταγγίτσι, 22χλμ. από Άγιο Νικόλαο). Σε όλο το παραλιακό μέτωπο οι επιλογές διαμονής είναι πάμπολλες. Άλλες πιο χλιδάτες, άλλες πιο οικονομικές, ανάλογα το πορτοφόλι του καθενός μας. Τα όρια του οικισμού ξεκινούν από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και το πρώτο Γυαλάκι. Μία υπέροχη παραλία, ρηχά, ζεστά και πεντακάθαρα νερά με το beach bar «Fotis»για να σας δροσίσει και δίπλα η ιστορική ταβέρνα του αείμνηστου παππού του Φώτη, τον «μπαρμπα-Φώτη». Αρμυρίκια και αλυγαριές να σκιάζουν τα τραπέζια και να νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην αυλή κάποιου γνώριμου σπιτιού πλάι στο κύμα, μιας άλλης εποχής, ταξίδι ψυχής και εδώ σταματώ εγώ, αλλά και η δική σας στάση επιβάλλεται σ’ αυτό το μέρος…
Το δεύτερο και το τρίτο Γυαλάκι, δύο πιο βοτσαλωτοί ορμίσκοι, αλλά τα νερά μοναδικά και η ομορφιά επίσης. Απέναντι το Άγιο Βουνό και δεξιά τα νησιά του Διάπορου σε κάνουν να μην ξέρεις πού να πρωτοκοιτάξεις!
Σε λίγο φτάσατε! Στα δεξιά σας η πρώτη ταβέρνα είναι το υπέροχο αυτό βίντατζ ταβερνάκι του Στράτου, η «Romantza».
Ησυχαστήριο πραγματικό, με λίγες ομπρέλες και ξαπλώστρες, όπου εδώ είναι πάντα απάνεμα. Η δε θάλασσα ζεστή, ρηχή και πεντακάθαρη. Μπορείς να ξεκινήσεις με καφέ και μπάνιο, τσιπουράκια, ξανά βουτιές και να ανεβοκατεβαίνεις τα ξύλινα σκαλάκια όλη τη μέρα.
Ο χρόνος σταματάει στο συγκεκριμένο μαγαζί… Τα ίδια πήλινα κανατάκια του κρασιού, εκτός αν προτιμάτε το κτήμα Λειβαδιώτη, οπότε εδώ θα βγουν τα κολονάτα ποτήρια!
Αλλιώς προχωράς και παρκάρεις στο λιμάνι. Η πλατεία σφύζει από ζωή το καλοκαίρι, αλλά και τα Σαββατοκύριακα, όλου του χρόνου. Οι τιμές για την ποιότητα των θαλασσινών εδώ είναι εξαιρετικές. Θα τολμήσω να σας προτείνω την απίστευτη γαριδομακαρονάδα της Φανής και της Μαρίας στου «Μαρκεζίνη», στην πλατεία, συνοδεύοντάς την με ένα ποτήρι κρασί, του τοπικού οίνου Λειβαδιώτη, βεβαίως.
Επίσης, αν θέλετε να δοκιμάσετε μεζεδάκια, απέναντι στο «Kouros» ο Χρήστος και ο Γιάννης θα σας εκπλήξουν! Πολύ νεολαιΐστικο και κουκλίστικο μαγαζί με εξαιρετική ποιότητα πρώτης ύλης καί εδώ! Όπου κι αν φάτε στα Πυργαδίκια θα φάτε καλά, να είστε σίγουροι! Υπάρχει και καφέ στην πλατεία και εξαιρετικό ζαχαροπλαστείο παραδίπλα! Τα πάντα όλα στα πόδια σας και απέναντι το super market«ο Θέμης», όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα για τη διαμονή σας. Εδώ θα βρείτε τις Χαλκιδικιώτικες μπύρες Methia και Valtinger και φυσικά και τα κρασιά του κτήματος Λειβαδιώτη.
Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα έρθετε αυθημερόν, αλλά ακόμα κι έτσι εγώ θα σας κάνω τις προτάσεις μου κι εσείς επιλέγετε…
Στο υπέροχο αυτό ψαροχώρι των 300 κατοίκων υπάρχουν 3 εκκλησίες, με την Καστρέλλα να ξεχωρίζει, πιο κάτω ο Άγιος Νεκτάριος.
Ξεκινήστε όπως βλέπετε το δρόμο, απέναντι από τον «Kouro» που ανεβαίνει προς την εκκλησία και απολαύστε μία υπέροχη περιμετρική διαδρομή γύρω από το λόφο. Προτείνω πεζοί, αλλά αν προτιμάτε και ποδήλατο πάλι είμαστε οκ.
Όσο προχωράτε θα έχετε την τύχη να απολαύσετε ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα με την ωραιότερη θέα αφ’ υψηλού! Θέα προς το χωριό, τα καΐκια, τις ψαροταβέρνες, άνθρωποι που ψαρεύουν με τα καλάμια τους, το Άγιον Όρος και πιο πέρα στο βάθος ο Κάμπος!
Εκεί που τώρα οι Πυργαδικιώτες έχουν τους μπαξέδες τους και τα ερείπια του πύργου μαρτυρούν την παλαιότερη αίγλη! Εκεί σας προτείνω να πάτε αύριο για μπάνιο και πολύ εξερεύνηση! Αν έχετε 4x4 μπορείτε να κάνετε όλο το παράκτιο ημικύκλιο που «ανήκει» στον οικισμό.
Να φτάσετε σε απομονωμένους κολπίσκους, μετά τον Κάμπο, το Κουρί, το Αη Γυαλάκι, ο Μαλαθριάς που θα φτάσετε ως τα σύνορα των παραλιών του Γοματίου, ως το ακρωτήριο Αρκούδα, 55 χιλιόμετρα ακτογραμμής, ανεξερεύνητης σχεδόν…
Ειδάλλως αράξτε στο beach bar στον Κάμπο και αφεθείτε… Ούτε 2 χιλιόμετρα από τα Πυργαδίκια, που οι τολμηροί, που δεν πτοούνται από ζέστη, θα το κάνουν και με τα πόδια. 900 μέτρα απέραντης αμμουδιάς, μερικώς οργανωμένη
Τι άλλο να σας πω για να σας πείσω ότι το μέρος ενδείκνυται για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα; Εκτός από πολύβουα κλαμπ, τα Πυργαδίκια έχουν τα πάντα!
Αν μείνετε πολλές μέρες και επιζητήσετε κοντινές εξορμήσεις σας προτείνω το διπλανό Μεταγγίτσι για ιδιαίτερες κρεατοφαγίες, τα Πλανά, το προσκύνημα στη Μεγάλη Παναγία, για τέρψη του πνεύματος και την Ιερισσό.
Από παραλίες άλλες και κοντινές αυτή της Σαλονικιού και του Γοματίου, στο Δεβελίκι!
Αν είστε του περιπατητικού δεν θα διστάσετε να ανεβείτε στο ξωκλήσι του Μεταγγιτσίου, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, λίγα μέτρα μετά το 3ο, από εδώ προς Σαλονικιού, Γυαλάκι, υπάρχει χωματόδρομος 1300 μέτρων που σε φτάνει στο ξωκλήσι. Η θέα; Μοναδική απλά!… (βλέπε Μεταγγίτσι)
Άνθρωποι του μόχθου, αλιείς, γεωργοί, απασχολούμενοι στον τουρισμό, οι Πυργαδικιώτες σας καλωσορίζουν και το ίδιο και ο δραστήριος Πολιτιστικός τους Σύλλογος από το 1980, «η Αφθόνη». Στα μέσα Ιουλίου κάθε χρόνο στήνεται γλέντι τρικούβερτο στο λιμάνι, και μοιράζεται άφθονη σαρδέλα στον κόσμο. Είναι η γιορτή Σαρδέλας των Πυργαδικιωτών!
Στο γενέθλιο της Θεοτόκου, μετά την περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας (7 Σεπτεμβρίου), επίσης το γλέντι είναι μεγάλο και την επόμενη, ανήμερα, προσφέρετε κουρμπάνι σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Τα τελευταία χρόνια από την περιοχή του Κάμπου ξεκινάει το motocross, όπου οι αναβάτες καταλήγουν στον Μύλο του Μεταγγιτσίου και πλήθος κόσμου μαζεύεται στην περιοχή (στις αρχές Ιουλίου)
Εγώ κάπου εδώ θα σας αφήσω, να περπατήσω στην προκυμαία και να νοσταλγήσω… θέλω να έχετε μία ευχάριστη διαμονή στη μικρογραφία της όμορφης Αφθόνης, του μαρμαρένιου νησιού της Προποντίδας…
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του παρόντος ιστότοπου, είναι ιδιοκτησία του halkidikiportal.gr. Αντιγραφή κειμένων και φωτογραφιών απαγορεύεται ρητά χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του διαχειριστή/ιδιοκτήτη του παρόντος.
Επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους, εφόσον γίνεται ρητή αναφορά της πηγής, με σύνδεσμο (link) προς το χρησιμοποιούμενο άρθρο.
Θέλουμε ο επισκέπτης στο σπίτι μας (τη Χαλκιδική) να αισθανθεί σαν το σπίτι του. Nα του παρέχουμε όλες τις ανέσεις ώστε να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να ταξιδέψει, να γευτεί τοπικά προϊόντα και φεύγοντας να έχει ήδη προγραμματίσει το επόμενο ταξίδι του σε ένα άλλο μέρος του Νομού μας!
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Αν το ταξίδι ήταν γεύση, αυτή είναι μία: Μπύρα Μεθιά η παραδοσιακή ελληνική μπύρα Χαλκιδικής
Βιολογικά μέλια – Μέλι καστανιάς, μέλι κουμαριάς, ελάτης και θυμαρίσιο Αγίου Όρους
Παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο. Χρυσό βραβείο το 2018 για το liocladi gold έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ελαιοπαραγωγός με 6.500 ελαιόδενδρα βραβευμένος για τη μαύρη αφυδατωμένη ελιά