ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Νεοχώρι

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΝΕΟΧΩΡΙ

Καλώς ήρθατε στο Δήμο Αριστοτέλη και τα 17 χωριά του με πολλούς οικισμούς κι εδώ. Καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση του Νομού, αφού ανήκει και ο μεγαλύτερος ορεινός όγκος εδώ, 739,87 τ. χλμ., και πληθυσμός 18.924 κάτοικοι, με έδρα του Δήμου την Ιερισσό. Την ονομασία του φυσικά την οφείλει στον μεγάλο δάσκαλο Αριστοτέλη, που γενέτειρά του είναι τα αρχαία Στάγειρα.

+14
°
C
+15°
+
Neochori (Chalkidiki)
Τρίτη, 19
Πρόγνωση για 7 μέρες

Βορειοανατολικά της Χαλκιδικής μας, σε υψόμετρο 570 μέτρων, στους πρόποδες του όρους Καμήλα θα συναντήσει ο επισκέπτης του Νομού μας το άλλοτε Γενίκιοϊ (Yenikoy), στα τούρκικα σημαίνει Νέο-Χωριό, Νοβοσέλο που κι αυτό στα σλάβικα σημαίνει το ίδιο, το σημερινό Νεοχώρι με την μετονομασία που έδωσε η Ελληνική κυβέρνηση κατά τον 19αι. 

Νεοχώρι λοιπόν, σε αντιδιαστολή με το πλαϊνό Παλιοχώρι.

 Ο οικισμός αριθμεί περίπου 750 κατοίκους σήμερα και οι πηγές μαρτυρούν ότι ιδρύθηκε το 1519 κατά την Οθωμανική κυριαρχία, όπου αποτελούσε πόλο έλξης και πολλών σλάβικων πληθυσμών που εργάζονταν στα γειτονικά Σιδηροκαύσια (εξού και η σλαβική ονομασία Νοβόσελο, κάποια στιγμή). 

Γνωστό Μαντεμοχώρι και μάλιστα μαρτυρείται ότι κατά τον 15ο αιώνα ως τον 17ο στην περιοχή της Πιάβιτσας υπήρχε και ομώνυμο μεταλλευτικό χωριό!Παρεπιπτόντως στην περιοχή Πιάβιτσα θεωρείται ότι βρίσκεται η κύρια πηγή του μεγαλύτερου ποταμού της Χαλκιδικής, του Χαβρία με μήκος 59 χιλιόμετρα, που οι εκβολές του βρίσκονται στην περιοχή Νησί, μεταξύ της ακτογραμμής Ψακουδίων και Βατοπεδίου.

Το Νεοχώρι θεωρείται πολύπαθο χωριό αφού πυρπολήθηκε κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821, γιατί πολλοί κάτοικοι συμμετείχαν σ’ αυτήν, όσο και κατά τη γερμανική εισβολή το πυρπόλησαν οι Βούλγαροι το 1944 και αποτελειώθηκε στην περίοδο του εμφυλίου πολέμου! Από το 1950 άρχισε να «ορθοποδεί»…

Άνθρωποι βουνίσιοι, εργατικοί και σκληροτράχηλοι που ξέρουν να υπομένουν και να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, άνθρωποι ντόμπροι που ρίζωσαν και πάλι στα ριζά του δάσους και καλοδέχτηκαν τους γείτονες από την Χωρούδα καθώς και μία μετακίνηση πληθυσμού από το Βόλο και την Κατερίνη.

Το χωριό ξαναζωντανεύει, οι Νεοχωρίτες εργάζονται στα μεταλλεία του Στρατωνίου, άλλοι είναι υλοτόμοι, κτηνοτρόφοι και γεωργοί! Είναι το δεύτερο χωριό στην παραγωγή ελάτων, μετά τον Ταξιάρχη και κάποτε τα κίτρινα φασολάκια Νεοχωρίου ήταν ότι πιο νόστιμο παρήγαγε η Νεοχωρίτικη γη, τώρα δυστυχώς είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση…

Πάμε να σας ξεναγήσω στο Νεοχώρι

Θα σας κάνω πρόγραμμα Σαββατοκύριακου, αν και δύο μέρες είναι πολύ λίγες για να γνωρίσει κανείς τον υπέροχο αυτόν τόπο, όποια εποχή κι αν τον επισκεφτεί!

Ημέρα 1η

Σε 100 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, σε 43 χιλιόμετρα από Πολύγυρο και μόλις 8χλμ από Αρναία θα έχετε φτάσει στο ορεινό Νεοχώρι!

Έχετε το νου σας να στρίψετε στη διασταύρωση που δείχνει για Αρναία, κάπου εκεί μετά τον Άγιο Πρόδρομο (ερχόμενοι από τη Θεσσαλονίκη) και μετά σε 25 λεπτά θα έχετε φτάσει στον προορισμό σας. Επιλογές διαμονής αρκετές, εγώ προτείνω τον ξενώνα «Λαδιαβίτη» και «Κέδρο».

Όπου κι αν μείνετε η τοποθεσία είναι μαγευτική. Τακτοποιηθείτε, πάρτε το αμάξι σας και προτείνω να το παρκάρετε απέναντι στο Δημοτικό Σχολείο. Το κτίριο στα αριστερά σας είναι το παλιό Δημοτικό που λειτουργεί ως κοινοτικό κατάστημα, στην ίδια ευθεία προς το Παλιοχώρι υπάρχει παιδική χαρά, αν έχετε και τα πιτσιρίκια μαζί σας!

Από εκεί που έχετε παρκάρει στα 50 μέτρα ευθεία και δεξιά είναι η πλατεία του χωριού. Πιείτε το πρώτο σας καφεδάκι στην καφετέρια του χωριού και πάρτε τις πληροφορίες σας.

Πάμε όμως για την πρώτη βόλτα στο χωριό, γιατί τί σας λέω και σας ξαναλέω;

Ένα χωριό για να το γνωρίσεις πρέπει να το περπατήσεις!

Όπως βλέπουμε την πλατεία, από την κάτω μεριά, αμέσως δεξιά από το παλιό διώροφο σπίτι, που βλέπετε δεξιά της Πλατείας, προχωρήστε στο στενό και αμέσως στην πρώτη ανηφορίτσα (στο αριστερό σας χέρι) στρίψτε για να φτάσετε στο τέρμα της στην απάνω βρύση!

Πιείτε γάργαρο νερό από την πηγή, ξαποστάστε στο παγκάκι και πάρτε τις αποφάσεις σας: έχετε δύο επιλογές: αριστερά ο δρόμος οδηγεί στη γειτονιά του Τσότρα (αν αντέχετε το περπάτημα και τις ανηφοριές θα σας οδηγήσει ο δρόμος στην καρδιά του δάσους)!

Εγώ προτίμησα τον πιο βατό δρόμο στο δεξί μου χέρι, που όπως με πληροφόρησε η συνοδοιπόρος μου Βενετία, περνώντας από τα «ριζά» της γειτονιάς Καραούλι, θα φτάσουμε στον Αη Γιώργη, την κεντρική εκκλησία του χωριού!

Ο ναός χτίστηκε το 1856, στην ίδια θέση που στην εποχή της Τουρκοκρατίας υπήρχε ο ναός του Προφήτη Ηλία. Κατά τη διάρκεια της ανοικοδόμησής του μετά από μια φιλονικία των κατοίκων για το ποιος άγιος θα ήταν ο πολιούχος τους, αποφασίστηκε ο ναός να αφιερωθεί στον Άγιο Γεώργιο και να πανηγυρίζει, όπως στο παρελθόν, του Προφήτη Ηλία. Η θέα πηγαίνοντας προς τον ναό και φτάνοντας στο προαύλιό του είναι μοναδική! Πίσω σου το δάσος, μπροστά σου το χωριό και στον απέναντι λόφο αγναντεύεις το Μαγεμένο δάσος! (εκεί θα σας πάω αύριο, κάντε λίγο υπομονή…)

Στο προαύλιο του Ιερού Ναού υπάρχει εξέδρα για το «Χριστός Ανέστη» και μία υπέροχη «φιάλη» – κόσμημα – για τον Αγιασμό των Υδάτων!

Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Κατηφορίστε… θα σας πάω για τσίπουρα στο «μαγαζί τσ’ Ντόρας»! Τα λόγια είναι περιττά… βρίσκεται στο στενάκι πίσω από την πλατεία, εκεί που αφήσατε το αμάξι, «εφημερεύει» και ξετρελαίνει με τα πιάτα του!

Μετά την οινοποσία ξεκουραστείτε λιγάκι στο ξενοδοχείο σας… αν έχετε έρθει χειμώνα – κι επειδή πρέπει να προλάβετε να πάτε στα βασικά – φροντίστε να μην σας νυχτώσει.

Θέλω να πάμε ως το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου και το μικρό καταρράκτη!

Καθώς οδηγείτε στον κεντρικό δρόμο, βγαίνοντας από το Νεοχώρι για Στρατώνι, στο αριστερό σας χέρι, μετά την διασταύρωση για Βαρβάρα θα στρίψετε αριστερά, υπάρχει πινακίδα: Άγιος Αθανάσιος.

Σε λίγα μέτρα ο δρόμος κάνει μία διχάλα, αφήστε το αμάξι δεξιά και προχωρήστε το μονοπάτι στα δεξιά με τα πόδια. Σε περίπου 50 μέτρα αν κοιτάξτε δεξιά θα ανταμώσει το βλέμμα σας τον καταρράκτη.

Αν είστε τυχεροί βέβαια, γιατί φέτος που τον επισκέφτηκα εγώ, λόγω ανομβρίας, δεν υπήρχε καταρράκτης! Το σκηνικό βέβαια είναι μαγευτικό εδώ, γι’ αυτό σας παραθέτω τις σχετικές φωτογραφίες που η τελευταία βέβαια δεν είναι δική μου λήψη.

Προχωρήστε στη συνέχεια πάνω αριστερά, το αυτοκίνητο πάει κανονικά, ακόμη κι αν είναι χαμηλό, αλλά αν θέλετε κάντε τη μικρή διαδρομή και με τα πόδια.

Υπέροχος τόπος αναψυχής, στην καρδιά του δάσους που εδώ στις 2 Μαΐου οι Νεοχωρίτες τιμάνε δεόντως τη μνήμη του Αγίου Αθανασίου. Όσοι έχετε παρευρεθεί σε πανηγύρια, ειδικά των «Βορείων» του Νομού θα έχετε αντιληφθεί τι διαδραματίζεται εδώ…

Ξωκλήσι Αγίου Αθανασίου

Αφού γεμίστε τα πνευμόνια σας μ’ έναν αέρα βουνίσιο μεν, αλλά διαφορετικό, πιο ελαφρύ – όπως τον χαρακτηρίζει δίπλα μου η Νεοχωρίτισσα που με ξεναγεί στο χωριό της – μπείτε στο όχημά σας και πάμε πλατεία. Αρκετές οι βόλτες για σήμερα.

Το καφενείο (για πιο cult καταστάσεις) και η πολύ παλιά – ηλικιακά – ταβέρνα του Χαϊδευτού που μετά τις 6 ανοίγει και σας περιμένει με πε-ντα-νό-στι-μα σουβλάκια!!!

Μεγάλα κεφαλοχώρια η Αρναία στα 8 χιλιόμετρα, η Μεγάλη Παναγία στα 10 χιλιόμετρα, αλλά εγώ προτείνω να μην ξεμακρύνετε. Πιείτε τα ποτάκια σας στην πλατεία του χωριού και αν δεν σας χωράει ο τόπος τι να πω… επιλογές κοντινές πάμπολλες!  

Πλατεία Νεοχωρίου

Ημέρα 2η

Ξυπνήσατε; Πήρατε το πρωινό σας;

Όταν προτείνω ένα διήμερο σ΄ ένα χωριό, δεν προτρέπω τον επισκέπτη να μετακινηθεί, για να μπορέσει να γνωρίσει τον τόπο που αποφάσισε να μείνει το συγκεκριμένο διήμερο.

Εδώ όμως θα κάνω μία εξαίρεση – είμαι σχεδόν σίγουρη ότι θα μου το συγχωρήσουν οι Νεοχωρίτες αυτό! Θεωρώ ότι επιβάλλεται μία επίσκεψη στο Άλσος Αριστοτέλη. Πριν το επόμενο ακριβώς χωριό, τα Στάγειρα βρίσκεται το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής, με τα διαδραστικά πειραματικά όργανα, βάσει τον φυσικών νόμων που περιέγραψε στα έργα του ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος και συντοπίτης μας! Ούτε 8 χιλιόμετρα διαδρομής για απονομή φόρου τιμής στον σπουδαίο αυτόν επιστήμονα.

Γυρίστε στο Νεοχώρι γεμάτοι από γνώση, ομορφιά και υπέροχη θέα και φροντίστε να κλείσετε εγκαίρως τραπέζι στην ταβέρνα στο Μαγεμένο Δάσος! Ακούστε με κάτι ξέρω που σας το λέω…

Αφήστε το όχημά σας στην Κάτω Βρύση, δεξιά του κεντρικού δρόμου και επιμένω να περπατήσετε. Τώρα αν εσείς δεν θέλετε να μ’ ακούσετε πάρτε το αυτοκίνητό σας, τη μηχανή σας, το ποδήλατό σας, το πατίνι σας, αλλά οι στάσεις που θα κάνετε θα είναι αρκετές.

Η πρώτη στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στη μικρή γέφυρα του Χαβρία ποταμού. Αφήνω τις φωτογραφίες να μιλήσουν από μόνες τους (οι δύο με τη γέφυρα είναι τραβηγμένες διαφορετική εποχή).

Συνεχίστε την ανάβαση – η διαδρομή στο σύνολό της είναι περίπου 1,5 χιλιόμετρο, γι’ αυτό και σας προτείνω να την κάνετε πεζοί, αξίζει πραγματικά…

Αγία Μαρίνα - Γεφυράκι Χαβρία

Λίγο πιο πάνω το εκκλησάκι της Αναλήψεως και οι στάβλοι με τα άλογα.

Ο Τάσος και η οικογένειά του διαμόρφωσαν έναν, ήδη πανέμορφο σε φυσικό κάλλος, χώρο 7 στρεμμάτων, σε πραγματική όαση δροσιάς και αναψυχής.

Ανηφορίστε αριστερά και μετά από μία εξαιρετική διαδρομή θα φτάσετε στις κύριες εγκαταστάσεις: λιμνούλες, καταρράκτες, άλογα για πορεία στο δάσος – κατόπιν συνεννόησης με τον Τάσο – ταβερνοχώρος και παιδότοπος στον κάτω όροφο, προσεχώς ξενώνες…

Θα μπορούσα να μιλώ με τις ώρες για το μαγεμένο δάσος, αλλά θα σας αφήσω στα χεράκια της οικογένειας να περιποιηθούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους με υπέροχες γευστικές απολαύσεις!

Το μαγεμένο δάσος

Πριν σας αποχαιρετήσω θα σας θυμίσω κάποιες ημερομηνίες που αν τύχει και είστε εδώ δεν πρέπει να χάσετε τα δρώμενα:

  • Τα Προφητηλιάτικα (15-20 Ιουλίου) και
  • Το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου (1-2 Μαΐου) που συνοδεύονται από πλούσιες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με εκθέσεις ζωγραφικής, χειροτεχνίας, υφαντικής τέχνης, συναυλίες, χορούς κοκ.
  • Αρχές Δεκεμβρίου το άναμμα του δέντρου των ευχών, όπου συμμετέχουν φιλαρμονικές χορωδίες, μπουφέδες με τοπικά εδέσματα και ψητά κάστανα!

Κάπου εδώ θα σας αποχαιρετήσω και θα σας παροτρύνω ακόμα κι αν δεν είστε τόσο λάτρεις του βουνού να έρθετε στο Νεοχώρι το καλοκαίρι. Μάλιστα οι ωραιότερες παραλίες της Βόρειας Χαλκιδικής απέχουν 20 λεπτά με μισή ώρα, το ίδιο κοντά είναι και η πρόσβαση για τη νήσο Αμμουλιανή και το Άγιον Όρος!

Κοιμηθείτε λοιπόν στη δροσιά του βουνού και συνδυάστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στις βόρειες θάλασσες του Νομού μας!

Εσείς να έχετε καλή διαμονή στον μαγευτικό αυτόν τόπο κι εγώ έχω διαλέξει μία ωραία γωνιά στην ταβέρνα του Τάσου, πίνοντας ένα ποτήρι ροζέ Λειβαδιώτη (το αγαπημένο μου), ξεφυλλίζοντας την «Προσωπογραφία», ένα από τα βιβλία του Νεοχωρίτη Χιούτη Κωνσταντίνου και περιμένοντας τη δύση του ηλίου να βάψει την απέναντι κορυφογραμμή…

Χρήσιμα τηλέφωνα

Τοπική κοινότητα Νεοχωρίου: 2372041239

Περιφερειακό Ιατρείο Νεοχωρίου: 2372041311

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου: 2372041752

Άλσος Αριστοτέλη: 2376041327

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…