ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Νέος Μαρμαράς

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΝΕΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ

Καλώς ήρθατε στον Δήμο Σιθωνίας, στο μεσαίο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής, με τεράστιο μήκος ακτών και με την έκταση του Δήμου να είναι στα 514,7 τ. χλμ. και τον πληθυσμό του να ανέρχεται στους 12.394 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Νικήτη και τα χωριά του Δήμου είναι 11, όπως πολλοί και οι οικισμοί του. Το όνομά του ο Δήμος το οφείλει στον Θρακικού φύλου βασιλιά της περιοχής τον Σίθων.

+18
°
C
+19°
+16°
Neos Marmaras
Wednesday, 24
See 7-Day Forecast

Σε μία από τις ομορφότερες γεωγραφικά περιοχές της Χαλκιδικής, σε μια περιοχή που ως το 1924 ονομαζόταν Μπαλαμπάνι και αποτελούσε τη γη που επέλεξαν μοναχοί του Αγίου Όρους να χτίσουν Μετόχι (αυτό του Γρηγορίου που ακόμα και σήμερα λειτουργεί, έχει μεγάλη επισκεψιμότητα και αξίζει τον κόπο μία βόλτα ως εκεί για τον καθένα που θα επισκεφτεί τον Ν. Μαρμαρά) άραξε το πλοίο για να ξεφορτώσει τους πρόσφυγες στη 1 Αυγούστου του 1924, ανήμερα της γιορτής του προστάτη του νησιού του Μαρμαρά της Προποντίδας, Αγίου Τιμόθεου!!

Τυχαίο άραγε; Ίσως…

Οι δυσκολίες πάμπολλες, ο τόπος όμορφος και τόσο όμοιος με τον δικό τους, που εγκατέλειψαν χωρίς την θέλησή τους, όμως άγριος και άγονος!

Το νερό σε έλλειψη, το διπλανό έλος αποδείχτηκε θανατηφόρο, όμως: με τη βοήθεια του Θεού, της Ιεράς Μονής Γρηγορίου, του φτωχού ελληνικού κράτους, την επιμονή και την προκοπή των προσφύγων – όσοι δεν γύρισαν ξανά στη Λίμνη Ευβοίας, που υπήρξε η πρώτη τους εγκατάσταση –το μέρος έγινε η δεύτερη πατρίδα τους, γνωστή πλέον στα πέρατα της γης!

Μετά από δύο χρόνια περίπου, χτίζονται τα πρώτα σπιτάκια του εποικισμού, το χωριό μετονομάζεται σε Νέο Μαρμαρά και χτίζεται η πρώτη – ξύλινη – εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη τον πολιούχο τους, για να στεγάσει την θαυματουργή εικόνα του Τιμίου Προδρόμου και πλήθος άλλων ιερών κειμηλίων και εικόνων, που έφεραν μαζί τους, στους μπόγους τους, οι άνθρωποι από την Προκόννησο!

Σήμερα ο κεντρικός ναός είναι αυτός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπως ήταν και ο μητροπολιτικός ναός στην παλιά πατρίδα… Ένας υπέροχος ναός, με μεγάλο αυλόγυρο και εξαιρετική θέα.

Στη θέση του ξύλινου ναού υπάρχει πλέον ένα εκκλησάκι προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου, που πανηγυρίζει με μεγαλοπρέπεια στις 29 Αυγούστου.

Τη δεκαετία του 1960 ο εφοπλιστής Ιωάννης Καρράς – όχι τυχαία – ονειρεύεται και πραγματοποιεί το Porto Carras, ένα χλιδάτο και μοναδικό σε design ξενοδοχείο, που έγινε κοσμικό σύμβολο με τους διάσημους επισκέπτες του, διαδίδοντας τη φήμη του σ’ όλο τον κόσμο. Όλο αυτό έφερε τεράστια ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, έδωσε εργασία στους κατοίκους του Μαρμαρά κι όχι μόνο!

Ο οικισμός του Παρθενώνα ερημώνει αφού οι κάτοικοι μετοικούν στο Ν. Μαρμαρά για να ζήσουν αρμονικά όλοι μαζί. Για 2-3 δεκαετίες ο Ν. Μαρμαράς μεσουρανεί!

Η διασκέδαση εδώ χτυπάει κόκκινο, γίνεται το απόλυτο must μέρος όλης της Σιθωνίας και μαζί με την Καλλιθέα κάνουν γνωστή την Χαλκιδική παντού! (ντίσκο Αργώ, Βαρελάδικο, bar Cool και Sugar, μέσα στον Μαρμαρά, μπουζουκερί Ρίσκο κ.ο.κ.).

Σήμερα συνεχίζει ο Μαρμαράς μαζί με τη Νικήτη και τη Σάρτη να κρατάνε τα σκήπτρα της διασκέδασης στο πόδι της Σιθωνίας. Τέλειο μέρος, ιδανικό για κάθε ηλικία και για όλα τα γούστα!

Τη δεκαετία του 1960 ο εφοπλιστής Ιωάννης Καρράς – όχι τυχαία – ονειρεύεται και πραγματοποιεί το Porto Carras, ένα χλιδάτο και μοναδικό σε design ξενοδοχείο, που έγινε κοσμικό σύμβολο με τους διάσημους επισκέπτες του, διαδίδοντας τη φήμη του σ’ όλο τον κόσμο. Όλο αυτό έφερε τεράστια ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, έδωσε εργασία στους κατοίκους του Μαρμαρά κι όχι μόνο!

Ο οικισμός του Παρθενώνα ερημώνει αφού οι κάτοικοι μετοικούν στο Ν. Μαρμαρά για να ζήσουν αρμονικά όλοι μαζί. Για 2-3 δεκαετίες ο Ν. Μαρμαράς μεσουρανεί!

Η διασκέδαση εδώ χτυπάει κόκκινο, γίνεται το απόλυτο must μέρος όλης της Σιθωνίας και μαζί με την Καλλιθέα κάνουν γνωστή την Χαλκιδική παντού! (ντίσκο Αργώ, Βαρελάδικο, bar Cool και Sugar, μέσα στον Μαρμαρά, μπουζουκερί Ρίσκο κ.ο.κ.).

Σήμερα συνεχίζει ο Μαρμαράς μαζί με τη Νικήτη και τη Σάρτη να κρατάνε τα σκήπτρα της διασκέδασης στο πόδι της Σιθωνίας. Τέλειο μέρος, ιδανικό για κάθε ηλικία και για όλα τα γούστα!

Λίγα λόγια για το Ν. Μαρμαρά του 2024:

Αριθμεί περίπου 3000 μόνιμους κατοίκους, που τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται σε πολύ περισσότερες χιλιάδες!

Απέχει 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 55 χλμ. από τον Πολύγυρο και τα Ν. Μουδανιά, 20 χλμ. από την Νικήτη, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά στις υπερώες του όρους Ντραγουντέλι, έχει απίστευτα δαντελωτές αυτές και σήμα κατατεθέν του είναι η νήσος Κέλυφος (Χελώνα για μας τους ντόπιους, λόγω του σχήματός της).

Το νησάκι είναι μεν ιδιωτικό, είναι όμως και επισκέψιμο! Ορατό από όλον τον Τορωναίο Κόλπο και ακριβώς απέναντι από το Ν. Μαρμαρά.

Πώς θα φτάσετε και πώς θα κινηθείτε στην περιοχή

 • Με το ΚΤΕΛ Χαλκιδικής (αν έχετε υπομονή και είστε νιάτα (γιατί το καλοκαίρι γίνεται χαμός από κίνηση και οι στάσεις πολλές!)
 • Με δικό σας όχημα, όπου θα χρειαστείτε το μισό χρόνο, ειδικά αν έρθετε σε ώρες μη αιχμής (νωρίς νωρίς το πρωί δηλαδή)
 • Για να κινηθείτε στην ευρύτερη περιοχή και να επισκεφτείτε όλες τις παραλίες, από την ακτή Λαγόμανδρα έως τις Αρετές, πριν την Τριστινίκα, που ανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά στο δημοτικό διαμέρισμα του Ν. Μαρμαρά υπάρχουν και πολλά ταξί επίσης (βλέπε: παραλίες Ν. Μαρμαρά – Παράδεισος – Κέλυφος).
 • Για μία ωραία περιήγηση στον κεντρικό παραλιακό δρόμο του Ν. Μαρμαρά έως τον παραλιακό οικισμό Παράδεισο ωραία πρόταση είναι και το «τρενάκι». Τους καλοκαιρινούς μήνες βρίσκεται σε λειτουργία και μπορείτε να το πάρετε τόσο από το γήπεδο, που είναι η αφετηρία, όσο και από οποιαδήποτε στάση (κάνει πάρα πολλές, ρωτήστε).
 • Θαλάσσια ταξί – καραβάκια, από 2 ατόμων έως 150 που είτε θα τα ενοικιάσετε, είτε θα συνεννοηθείτε με τους καπεταναίους για το πρόγραμμα που θέλετε να κάνετε. (Στο Porto Carras; Στα Σπαλαθρονήσια; Στην Κέλυφο; Στις γύρω ακτές; Ακόμα και απέναντι, για μονοήμερη κρουαζιέρα στις ακτές της Κασσάνδρας!)
 • Πόνυ για τους μικρούς μας φίλους, άλογα για αρχάριους – και όχι μόνο – αναβάτες στο κέντρο ιππασίας, που λειτουργεί στο Porto Carras για τους λάτρεις της ίππευσης.

Δραστηριότητες και επισκέψεις στην περιοχή

 1. Καταδυτικές σχολές που θα σας βοηθήσουν να εξερευνήσετε τα διάσπαρτα νησάκια και να γνωρίσετε τον πλούσιο υποθαλάσσιο κόσμο της περιοχής!
 2. Πίστα καρτ για μικρούς και μεγάλους fan.
 3. Θαλάσσιο πάρκο για στιγμές ξεγνοιασιάς και παιχνιδιού.
 4. Περιπατητική ομάδα Ν. Μαρμαρά (Sithoniatrails.gr) με πάρα πολλές διαδρομές, βατές ακόμα και για μικρά παιδιά (κάποιες από αυτές, όπως στο μύλο του Κομιστή), αλλά και πιο δύσκολες (στο όρος Ντραγουντέλι, στον Ίταμο) για πιο «προπονημένους»! Εξαιρετική ομάδα, άξια συγχαρητηρίων για τη διάνοιξη και την συντήρηση μονοπατιών που ξεκίνησε καθαρά με συμμετοχή γυναικείου πληθυσμού!
 5. Επίσκεψη στο Μετόχι της μονής Γρηγορίου, μέσα στο Ν. Μαρμαρά!
 6. Επίσκεψη στα ερείπια του μετοχιού του Τριποτάμου, λίγο έξω από το Ν. Μαρμαρά.
 7. Επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα (στα 5 χιλιόμετρα).
 8. Επίσκεψη στη μαρίνα του Porto Carras, το μοναδικό στην Ελλάδα πλωτό λιμάνι με δυνατότητα χρήσης του mini golf και του πανέμορφου χώρου του Casino Magic, αν είστε και λίγο fan του τζόγου, αλλά με ρέγουλα…

Σας έχω πείσει ότι χρειάζονται πολλές μέρες για να γνωρίσετε τις ομορφιές του Ν. Μαρμαρά;

Ας υποθέσουμε ότι έχετε στη διάθεσή σας μόνο ένα τριήμερο για να μείνετε εδώ. Ακολουθήστε με, χωρίς να μου γκρινιάξετε όμως!  Για να στριμώξω τα κυριότερα σε 3 μέρες, το πρόγραμμα δεν θα είναι και τοοόσο ξεκούραστο, σας το δηλώνω εξαρχής!

Πως θα περάσετε ένα μοναδικό τριήμερο στο Νέο Μαρμαρά

ΗΜΕΡΑ 1η

Θα φροντίσετε να έχετε φτάσει στο Ν. Μαρμαρά έως τις 11 το πρωί. Μετά τις 11, ο δρόμος από το φανάρι της Νικήτης είναι απαγορευτικός, λόγω της υπερβολικής κίνησης!

Πρώτη στάση, μόλις περάσετε στην πρώτη είσοδο του χωριού, στα πρώτα σπίτια είναι στα αριστερά σας το σούπερ μάρκετ «Γιάννα» για τις απαραίτητες προμήθειες.

Σε περίπτωση που το προσπεράσατε λίγο πιο κάτω, στο δεξί σας χέρι το επόμενο είναι της «Ρεβενικιώτη» που είναι και πρακτορείο τύπου.

Τα πάντα όλα και εδώ, με πληθώρα τοπικών προϊόντων!

Παρκάρετε λίγο πιο κάτω και απολαύστε το πρώτο σας καφεδάκι στο Senso και «χτυπήστε» και μία κρέπα για την πρωινή λιγούρα.

Βγάλτε τις πρώτες φωτογραφίες και ναι βρίσκεστε στο πρώτο λιμανάκι. Ξεμουδιάστε και θαυμάστε ομορφιά! 

Έχετε ήδη περάσει τον πρώτο λόφο του Ν. Μαρμαρά. Αν αντέχετε τις ανηφοριές περιηγηθείτε στα στενά ανηφορικά δρομάκια με τις βοκαμβίλιες, αλλιώς αρκεστείτε στα μαγαζάκια της πλατείας για σόπινγκ θέραπι και ρουφήξτε θαλασσινή αύρα! Αν σας άρεσε το γραφικό λιμανάκι, περπατήστε κι εδώ και κλείστε τραπέζι στο Γιώργο, την ψαροταβέρνα «Λιμανάκι» για να γευθείτε θαλασσινούς μεζέδες άκρη κύμα, μετά τη δύση του ηλίου! Είναι μοναδικά και πολύ ρομαντικά εδώ…

Επίσης στα υπόψιν η Pizza Romaστην πλατεία και το γυράδικο Port με τραπεζάκια άκρη άκρη, για μια πιο εναλλακτική τέρψη του ουρανίσκου σας! Το μαγαζάκι Natura και η ιδιοκτήτριά του, η κυρία Νόρα, έχει να σας προτείνει πολλά τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής να δοκιμάσετε και να ψωνίσετε φεύγοντας από εδώ.

Αράξτε για λίγο στο παγκάκι, φωτογραφίστε τις πάπιες που έρχονται εκεί που σκάει το κύμα και η κυριότερη στάση είναι το μαγαζί του φίλου μου του Παναγιώτη, το «Marigo». Είδη λαϊκής τέχνης και όχι μόνο. Ένα βίντατζ, all time classic θα το χαρακτήριζα εγώ, διαχρονικό μαγαζί που διατηρεί ο γλυκύτατος ιδιοκτήτης του, έτοιμος να σας πει τα άπαντα για το μέρος, όπως έκανε και σε μένα! Χείμαρρος και καταιγισμός πληροφοριών ο Παναγιώτης!

Γυρίστε τώρα και πάρτε το αυτοκίνητό σας γιατί δεν θα προλάβετε το μπάνιο σας!

Θα προσπεράσετε τη δεύτερη πλατεία, κρατηθείτε, αύριο θα σας φέρω ως εδώ. Ένα, ένα…Η Ελένη σας περιμένει.

Ένα φιλόξενο ξενοδοχείο, μ’ ένα εξίσου φιλόξενο χώρο εστίασης. Το όνομα αυτού Greek House-Ίταμος. Κυριλέ καταστάσεις, άψογο περιβάλλον, μουσικές live βραδιές (χειμώνα-καλοκαίρι, γιατί οι Μαρμαρινοί είναι γλεντζέδες άνθρωποι!).

Λοιπόν τα μπανιερά σας και στις Μπανιέρες γρήγορα! Έτσι λένε οι ντόπιοι την παραλία του Ν. Μαρμαρά, που ξεκινάει ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο σας, αν έχετε επιλέξει το Ίταμος.

Γιατί εδώ υπάρχουν άπειρες επιλογές διαμονής για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Οι Μπανιέρες ξεκινούν λοιπόν λίγο πριν το γήπεδο και είναι μία πεντακάθαρη παραλία με υπέροχα νερά που βαθαίνουν ομαλά, η μισή οργανωμένη και η υπόλοιπη ελεύθερη.

Πρότασή μου για σήμερα η ταβέρνα του Κώστα «Ο Μάκης» (Makis), το πρώτο beach bar που μπορείτε να τσιμπήσετε κάτι στα τραπεζάκια στην άμμο ή να πιάστε ξαπλώστρα, να πιείτε τα δροσιστικά σας και να βουτήξτε στα κρυστάλλινα νερά με τη χοντρή άμμο, που δεν κολλάει στα πόδια!

Μπανιέρες

Θα ήθελα το ηλιοβασίλεμα να σας βρει στην παραλία. Η ακτογραμμή από την Τορώνη ως τη Νικήτη θεωρώ ότι έχει τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα, όχι μόνο της Σιθωνίας αλλά και όλης της Χαλκιδικής. Οι φωτογραφίες δικές μου, τα συμπεράσματα δικά σας…

Αν τυχόν και δεν είστε τόσο λάτρεις της θάλασσας, ανεβείτε στα 5 χιλιόμετρα, στον οικισμό του Παρθενώνα και απολαύστε από κει το ηλιοβασίλεμα, ακόμα και πάνω από το Ν. Μαρμαρά (ρωτήστε, υπάρχουν ιδανικά παγκάκια και αρκετοί πηγαίνουν εκεί με τους φωτογραφικούς τους φακούς για να απαθανατίσουν τη δύση!).

Αν θελήσετε ψαροταβέρνα, που τα πάντα να μυρίζουν θάλασσα, όπως είστε με τα μπανιερά σας, άλλωστε για διακοπές ήρθατε, πιάστε τραπεζάκι στην Κυανή Ακτή, λίγα μέτρα πιο κάτω, ανοιχτά χειμώνα-καλοκαίρι, οικογενειακή επιχείρηση.

Αλλιώς γυρίστε στο κονάκι σας και δοκιμάστε τις λιχουδιές που θα σας ετοιμάσει ο σεφ του εστιατορίου Ίταμος!

ΗΜΕΡΑ 2η

Ξυπνήστε νωρίς, αν οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, για μια περιπατητική διαδρομή που σας προτείνω ανεπιφύλακτα, ακόμα κι αν έχετε και πιτσιρίκια στην παρέα.

Θα πάτε ως τον μύλο του Κονιστή, αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον κεντρικό, δίπλα στο Μασούτη και έχετε πάρει μαζί σας τα απαραίτητα (καπέλα, νερά κ.ο.κ.) θα περπατήσετε περίπου 1,5 χιλιόμετρα σε μία υπέροχη διαδρομή μέσα στη φύση.

Ο μύλος ήταν ιδιοκτησία της Ι.Μ. Γρηγορίου του Αγ. Όρους και λειτουργούσε ως το 1960, αφού πέρασε στα χέρια του Κονιστή Γεωργίου, κατόπιν πλειοδοσίας.

Αν η ζέστη έχει χτυπήσει κόκκινο τουλάχιστον θα κάνετε τη διαδρομή (είτε με το όχημά σας, είτε με τα πόδια) ως το Μετόχι του Γρηγορίου (Γρηγοριάτικο για τους ντόπιους)

Ρωτήστε όμως γιατί κάποιους μήνες οι μοναχοί διαμένουν στο Άγιο Όρος και επιστρέφουν αργότερα στη μονή εδώ.

Μετόχι Γρηγορίου

…και περνώντας από το Tucan θα κλείστε τραπέζι στη Σοφία για το βραδάκι. Κάθε Σάββατο εδώ η διασκέδαση καλά κρατεί! Μέχρι πρωίας! Σήμερα προτείνω μόνο πρωινό μπάνιο για να προλάβουμε το τρένο…

Καφεδάκι και βουτιές ευθεία κάτω, στο livas beach bar (τιμές λογικές)!

Αν πάλι δεν έχετε δικό σας όχημα μπορείτε να πάρετε το τρενάκι από το γήπεδο για μια πρωινή βουτιά στον διπλανό Παράδεισο.

Η διαδρομή με το τρενάκι συνολικά κρατάει 1 ώρα, αλλά σταματάτε, όπου εσείς θέλετε και το παίρνετε επίσης, στην επιστροφή, από όποια στάση επιθυμείτε!

Ίσως σας αρέσει να φάτε στον απάνεμο Παράδεισο, οι επιλογές πάμπολλες και εκεί, αλλιώς χαλαρώστε στο κατάλυμά σας και η ms Elen με τον σεφ της θα ικανοποιήσουν απόλυτα τον ουρανίσκο σας! 

Μόλις πέφτει ο ήλιος, ο Ν. Μαρμαράς γεμίζει με κόσμο που βολτάρουν απ’ άκρη σ’ άκρη! Άλλοι πιο ρομαντικοί παίρνουν το δρόμο τελείως παραλιακά, ανεβαίνουν την ανηφορίτσα μετά τις βάρκες εκεί στις Μπανιέρες, απέναντι από το γήπεδο, πάνω από το winebar Oasis και φτάνουν μέσα από μία υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στα πεύκα στην πλατεία και άλλοι τον κεντρικό (που λειτουργεί ως μονόδρομος) για να «χαζεύουν» στα μαγαζάκια και να φωτογραφίζονται στις πλατείες και στα σοκάκια.

Μία στάση θα κάνετε στην εκκλησία, δίπλα έχει πάρκινγκ – αν και δεν το χρειάζεστε – και η θέα από δω είναι εκπληκτικό! Αν ο ναός είναι ανοιχτός ανάψτε το κεράκι σας και έτσι για τη γνώση οι πρόσφυγες έφεραν πολλές θαυματουργές εικόνες, κειμήλια, ακόμα και το κουβούκλιο του Επιταφίου μετέφεραν από την παλιά πατρίδα!!! Προκαλεί πράγματι δέος και σεβασμό για τις νεότερες γενιές μας πόσο τα ιδανικά και τα σύμβολα της πατρίδας και της πίστης είχαν τη μέγιστη αξία για τους προγόνους μας!

Ψωνίστε τα τοπικά προϊόντα από το Greek delicatessen, το ελληνικό παντοπωλείο της Νάνσυ και του Απόλλωνα, που διατηρούν ακριβώς απέναντι από τον ενοριακό ναό.

Επίσης το super market του Οικονόμου, που συναντήσατε πιο κάτω καθώς και το Skoulis στη δεύτερη πλατεία θα σας προμηθεύσουν τα απαραίτητα για τη διαμονή σας εδώ! 

Ξαποστάστε πίνοντας ένα δροσιστικό κοκτέιλ (χωρίς αλκοόλ απαραίτητα) στο καφέ μπαρ La piazza και χαζέψτε το ατελείωτο ανθρωπομάνι που πηγαινοέρχεται ασταμάτητα.

Θυμίζει νησί ο Ν. Μαρμαράς.

Λοιπόν ρωτήστε εδώ για να σας δείξουν το Πολιτιστικό-Πνευματικό Κέντρο Πασχαλάκειο κι αν δεν είναι ανοιχτό, κάντε τον κόπο να τηλεφωνήστε για ένα ραντεβού.

Φιλοξενεί μεταξύ άλλων κι ένα υπέροχο τοπικό παραδοσιακό Μουσείο με πολλά κειμήλια και φωτογραφίες από τις αλησμόνητες πατρίδες! Αξίζει τον κόπο…

Ρωτήστε επίσης για τα καραβάκια που φεύγουν από δω για το Porto Carras και κανονίστε – έστω για αύριο – μια επίσκεψη απέναντι για ένα παγωτάκι στη μαρίνα του! 

Το επόμενο κοκτέιλ-ποτό-αναψυκτικό-κρασί Λειβαδιώτη θα το απολαύσετε στο Notos bar. Ένα διαχρονικό, αμφιθεατρικά χτισμένο μπαράκι που από όπου και να καθίσετε η θέα είναι μαγεία πραγματική. Δεν το συνιστώ απλά, το επιβάλλω…

Η δεύτερη επιλογή είναι να πιείτε ένα ποτήρι παγωμένη Μαλαγουζιά, επίσης κτήμα Λειβαδιώτη, στο wine bar ακριβώς εκεί που αρχίζει η παραλία Μπανιέρες, το Oasis. Κατά προτίμηση πιάστε τραπεζάκι στην ξύλινη εξέδρα που στήνει η Αλεξάνδρα κάθε καλοκαίρι μπροστά στη θάλασσα.

Ακριβώς μπροστά σας, αφού επισκευάστηκε στα καρνάγια της Ιερισσού, βρίσκεται η Σαντάλα! Η βάρκα – σύμβολο – των προσφύγων. Η βάρκα που προπορευόταν της ψαράδικης πομπής, η βάρκα που μεταφέρθηκε ως εδώ, στη νέα πατρίδα τους… Η ίδια εκείνη βάρκα… 

Το βράδυ όπως είπαμε: το τραπέζι στο Tucan σας περιμένει, γιατί οι νύχτες στο Μαρμαρά είναι μεγάλες και ειδικά με live greek music!  

ΗΜΕΡΑ 3η

Ξέρω ξέρω ξενυχτήσατε, είστε κουρασμένοι κτλ κτλ. Όμως αν δεν επισκεφτήκατε τον Παρθενώνα είναι ευκαιρία. Πιείτε το καφεδάκι σας παίρνοντας τις τελευταίες εικόνες του Νέου Μαρμαρά, αφ’ υψηλού αυτήν τη φορά και κλείστε το ωραίο σας διήμερο με μία βουτιά στην ακτή Λαγόμανδρα, φεύγοντας. Αν πάλι ήρθατε για να τα δείτε όλα σ’ ένα τριήμερο: κάντε το γύρο του ποδιού και φεύγετε από την άλλη μεριά. Σε ένα τέταρτο θα βρίσκεστε Τορώνη, από κει Συκιά-Σάρτη σε μισή ωρίτσα, Βουρβουρού, Νικήτη και έχετε πάρει το δρόμο της επιστροφής. Είμαι σίγουρη πως θα ξανάρθετε.

Κάπου εδώ θα σας αφήσω αλλά όχι τόσο εύκολα! Θα κλείσω το αφιέρωμα αυτό στο Ν. Μαρμαρά όπως άρχισα: ένας τόπος είναι όμορφος, γιατί όμορφοι είναι και οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτόν. Επίσης η Προικόνησος (αλλοτινή ονομασία του νησιωτικού συμπλέγματος του Μαρμαρά της Προποντίδας και τωρινή ονομασία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου του Ν. Μαρμαρά) δεν θεωρείται «χαμένη πατρίδα»! Η «Προικόνησος» είναι εδώ μεταλαμπαδεύοντας τα ιερά και όσια στη νέα γενιά, αφού μία πατρίδα χάνεται μόνο όταν την ξεχνάμε… (κάπου το διάβασα και μου άρεσε πολύ).

Καλό σας τριήμερο και σας παραθέτω ημερομηνίες πανηγυριών, γιορτών και εκδηλώσεων που δεν πρέπει να χάσετε, αν μπορείτε να παρευρεθείτε βέβαια:

 • Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία (σ’ ένα όμορφο ξωκκλήσι, έξω από τον Μαρμαρά, με θέα, ηρεμία και γαλήνη ψυχής!) 20 Ιουλίου.
 • Πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής (το εκκλησάκι – φυσικό σύνορο – με το Porto Carras) Την Παρασκευή μετά το Πάσχα (κινητή γιορτή)
 • Πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα, στον Παρθενώνα, στην υπέροχη πλατεία του οικισμού (27 Ιουλίου)
 • Πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου, στο μικρό εκκλησάκι, πίσω από την κεντρική εκκλησία με τη θαυματουργή εικόνα σε λαϊκό προσκύνημα και πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων (29 Αυγούστου)
 • Το τριήμερο της Πεντηκοστής (κινητή γιορτή 50 μέρες μετά το Πάσχα) με πάμπολλες εκδηλώσεις μνήμης αφιερωμένες στην παλιά πατρίδα…
 • Πέρασμα στο Ντραγουντέλι, στις αρχές Νοεμβρίου με τεράστια συμμετοχή κόσμου όλων των ηλικιών και πολλές επιλογές διαδρομών
 • Πάσχα, Ανάσταση στο Ν. Μαρμαρά, με προσκύνημα στο ιερό κουβούκλιο του Επιταφίου και το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα που είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό!

Χρήσημα τηλέφωνα

Κοινοτικό κατάστημα: 2375071242

Περιφερειακό Ιατρείο: 2375071208

Λιμεναρχείο: 2375071943

Πυροσβεστική: 2375072199

Αστυνομία: 2375071111

Κοινοτικό κατάστημα: 2375071242

Περιφερειακό Ιατρείο: 2375071208

Λιμεναρχείο: 2375071943

Πυροσβεστική: 2375072199

Αστυνομία: 2375071111

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…