ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Παρθενώνας

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ 'Η ΠΑΡΘΕΝΙΩΝΑΣ

Καλώς ήρθατε στον Δήμο Σιθωνίας, στο μεσαίο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής, με τεράστιο μήκος ακτών και με την έκταση του Δήμου να είναι στα 514,7 τ. χλμ. και τον πληθυσμό του να ανέρχεται στους 12.394 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Νικήτη και τα χωριά του Δήμου είναι 11, όπως πολλοί και οι οικισμοί του. Το όνομά του ο Δήμος το οφείλει στον Θρακικού φύλου βασιλιά της περιοχής τον Σίθων.

+15
°
C
+15°
+13°
Παρθενώνας
Πέμπτη, 08
Πρόγνωση για 7 μέρες

Πέντε χιλιόμετρα πάνω από το Ν. Μαρμαρά, θα συναντήσετε, στο αριστερό σας χέρι-ερχόμενοι προς Σιθωνία, πινακίδα «Παρθενώνας».

Βγάλτε αριστερό φλας και ανεβείτε σ’ έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο, περνώντας ανάμεσα σε ελαιώνες και πεύκα, σ’ αυτό το υπέροχο ιστορικό χωριό, που μαζί με το παλιό χωριό του Παλαιόκαστρου έχουν χαρακτηριστεί ως οι δύο διατηρητέοι οικισμοί της Χαλκιδικής, με Προεδρικό Διάταγμα το 1978.

Λες και στην κουκίδα αυτή του χάρτη είναι συγκεντρωμένες όλες οι φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής μας! 

Ο Νομός μας είναι μοναδικός στο να συνδυάζει βουνό και θάλασσα στο πεντάλεπτο! Τι εννοώ μ’ αυτό; 

Θα το καταλάβετε κάνοντας την επίσκεψή σας στον Παρθενώνα. Σε υψόμετρο 350μέτρα θα έχετε στο δεξί σας χέρι τις πλαγιές του όρους Ντραγουντέλι (ή Δραγουντέλης ή Ντραγκντέλ’ για τους ντόπιους) και στο αριστερό σας την  απίστευτη θέα στον Τορωναίο κόλπο και στο γνωστό νησάκι Κέλυφος, γνωστό ως Χελώνα για μας τους ντόπιους, εξαιτίας του σχήματός του!

Ένα καταπληκτικό νησάκι που το «αντίστοιχο» Ποντικονήσι στην Κέρκυρα έχει γίνει σήμα κατατεθέν του νησιού, αξιοποιήσιμο και επισκέψιμο. Διερωτώμαι μήπως θα έπρεπε να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο και στο Νομό μας με τη Χελώνα μας;

Αν η διαμονή σας έχει ήδη κανονιστεί για το Ν. Μαρμαρά θα απολαύσετε οπωσδήποτε ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα εδώ.

Αν είστε περαστικοί μην βαρεθείτε να οδηγήσετε τα πέντε χιλιόμετρα ως εδώ, αλλά αν είστε του πιο ρομαντικού, περιπατητικού, λάτρεις της ησυχίας και της δροσιάς του βουνού σας παροτρύνω να μείνετε στο χωριό, αφού διαθέτει και υπέροχα καταλύματα διαμονής! Σας προτείνω το Χοροστάσι, όπου η φιλόξενη κ. Τάνια θα κάνει τη διαμονή σας αξέχαστη και τα πρωινά σας γεύματα επίσης!

Πριν σας κάνω πρόγραμμα θέλω να σας πω λίγα λόγια για το ξεχωριστό αυτό μέρος, γιατί απλά η ιστορία μας καθορίζει το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον μας… και η ιστορία του Παρθενώνα ξεκινάει από πολύ παλιά… από τα προϊστορικά ακόμα χρόνια έχουν βρεθεί ίχνη ζωής.

Εδώ είχε το παλάτι της η βασίλισσα Παρθενόπη, λίγο πιο πάνω στα δάση του όρους Ντραγουντέλι, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος και αργότερα συναντάμε αναφορές στις βυζαντινές πηγές να μιλούν  για τους κατοίκους που εργάζονταν στα κτήματα των Αγιορείτικων Μετοχιών της περιοχής.

Μετά το τέλος της πειρατίας, κάπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ιδρύθηκε ο «σύγχρονος» Παρθενώνας ή Παρθενιώνας, για τους ντόπιους.

Ένα χωριό που έσφυζε από ζωή, που αριθμούσε 500 κατοίκους, το οποίο όμως έμελλε να εγκαταλειφθεί στη δεκαετία του ’60, όταν άρχισε η μαζική μετανάστευση στον Ελλαδικό χώρο και οριστικά οι τελευταίοι του κάτοικοι πολιτικογραφήθηκαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην κοινότητα του Ν. Μαρμαρά, όταν μονιμοποιήθηκαν σε θέσεις εργασίας, που πρόσφερε το άνοιγμα του Πόρτο Καρρά.

parthenonas-10

Το χωριό ερημώνει για αρκετά χρόνια για να ζωντανέψει σιγά σιγά, όταν μια ρομαντική ψυχή τοποθετεί μία γεννήτρια και στήνει την πρώτη ταβέρνα του Paul στο χωριό. Ένας Γάλλος έχει ήδη αγοράσει και ανακαινίζει το πρώτο σπίτι στο χωριό-φάντασμα.

Όταν το 1978 η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τον Παρθενώνα διατηρητέο χωριό οι ιδιοκτήτες των σπιτιών αρχίζουν να πουλάνε σε καλές τιμές τα παλιά τους σπίτια και κάποιοι αδράττουν της ευκαιρίας και τα συντηρούν για να τα «εκμεταλλευτούν» με το δικό τους τρόπο, ο καθένας.

Το χωριό ζωντανεύει και πάλι και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται πόλος έλξης «ψαγμένων» Ελλήνων και ξένων τουριστών.

Χωριό κόσμημα, που κάλλιο αργά παρά ποτέ, θα πω εγώ, άρχισε να αξιοποιείται όπως του πρέπει!

Πως θα περάσετε ένα διήμερο στον Παρθενώνα

ΗΜΕΡΑ 1η

Σας προτείνω – συνήθως – διήμερα για να μην βαρεθεί κανένας σας, ακόμα κι ο πιο απαιτητικός, ακόμα κι αυτός που θα θέλει «να φάει τον τόπο» κι όχι ν’ αράξει στο δωμάτιό του! Όποιος δεν λατρεύει τόσο τη φύση θα έρθει εδώ τουλάχιστον για μία βολτίτσα στο χωριό, να μαγευτεί από τη θέα, από το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και να γευτεί τοπικές γεύσεις!

Αυτός πάλι που είναι φυσιολάτρης;  Απλά δεν θα θέλει να αποχωριστεί το χωριό, όποια εποχή του χρόνουκι αν το επισκεφτεί! Γιατί και κατάλυμα θα βρει ανοιχτό και ταβέρνα για φαγητό, για να λύσει τα πρακτικά…

Μπορεί να έχετε επιλέξει να μείνετε στην άλλη άκρη της παραλίας, δεξιά, στο Sunrise.

Επίσης θα μείνετε το ίδιο ευχαριστημένοι με τις παροχές του ξενοδοχείου και το ομώνυμο beach bar που διαθέτει ακριβώς μπροστά από τα δωμάτιά του! κι εδώ θα βρείτε τα μοναδικά κρασιά του κτήματος Λειβαδιώτη.

Γιατί επιμένουμε στα τοπικά προϊόντα και κάτι ξέρουμε!

Κάντε τα απαραίτητα ψώνια σας από το supermarket «Άριστα» ή από το «Θεόδωρος» ,καφέ στο χέρι και ραντεβού στο παλιό Δημοτικό σχολείο, που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου και το Λαογραφικό Μουσείο.

Σε 125 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, σε 40 λεπτά από τον Πολύγυρο θα φτάσετε στον αμφιθεατρικά χτισμένο Παρθενώνα!

Αφήστε τις βαλίτσες σας και ξεκινήστε την ημέρα σας μ’ ένα καφεδάκι στο υπερυψωμένο Anoicafé bar.

(Κάθε φορά που βρίσκομαι στο συγκεκριμένο καφέ βγάζω πάντα υπέροχες φωτογραφίες, με την ίδια θέα ξανά και ξανά και ξανά).

Αγαπημένο καφέ, μαγική βεράντα της Χαλκιδικής. Ο φίλος μου ο Κυριαζής είναι αστείρευτη πηγή ενέργειας και πρόθυμος πάντα να μιλήσει για όλες τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στο χωριό του και σ’ όλη τη γύρω περιοχή.

Εκεί έμαθα κι εγώ για την δράση του «Σιθωνίας μονοπάτια» (Sithoniatrails), έναν εμπνευσμένο συνεταιρισμό, θα πω εγώ, που με προσωπική δουλειά έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο ιστορικών μονοπατιών στο Δήμο Σιθωνίας!

Με τις γυναίκες, ναι τις γυναίκες να πρωτοστατούν, ανοίχτηκαν, σηματοδοτήθηκαν και συντηρούνται 15 μονοπάτια περίπου, με απώτερο σκοπό όλα τα χωριά του Δήμου να συνδεθούν μεταξύ τους όπως συνέβαινε στο παρελθόν. 15 ιστορικές διαδρομές στην οροσειρά του Ντραγουντέλι.

Εγώ θα προτείνω σήμερα να περπατήστε στο αρχιτεκτονικό αυτό στολίδι, να ανηφορίστε τα καλντερίμια, να φωτογραφηθείτε στα πετρόχτιστα σπίτια του, σε μυστικές αυλές, να χορτάσετε κελάηδημα πουλιών και ευωδιές λογιών λογιών λουλουδιών!

Δύο στάσεις επιβάλλονται: στην ιστορική, τρίκλιτης βασιλικής, εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, ξαναχτισμένη το 1937. Αν είστε τυχεροί και είναι ανοιχτή θα θαυμάσετε το πολύχρωμο τέμπλο κι αν είστε εδώ στις 25 με 27 Ιουλίουο ναός πανηγυρίζει, οι κάτοικοι διοργανώνουν εκδηλώσεις με ορχήστρες κι όλα τα σχετικά!

Λίγα μέτρα πιο πάνω θα σας καλωσορίσει το παλιό, διώροφο, πέτρινο δημοτικό σχολείο χτισμένο το 1908. Από το 2016 απόκτησε πάλι ζωή και υπόσταση, αφού μετατράπηκε σ’ ένα υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο, μετά από πολλές προσπάθειες που έκανε ο αξιόλογος πολιτιστικός σύλλογος «Παρθενών».

Κι εδώ θα αναφέρω ακόμη μία σπουδαία δράση του Συλλόγου: το «Πέρασμα στο Δραγουντέλι», τον μήνα Οκτώβριο με διαφορετικές διαδρομές κάθε χρόνο από 2 ως 25 χιλιόμετρα. Μάλιστα υπάρχει και μία ποδηλατική κι ακόμα μία με άλογα, που όλες καταλήγουν στην πλατεία, νωρίς το μεσημέρι, για το πανηγύρι της χαράς των συμμετεχόντων, των διοργανωτών και των παρευρισκόμενων, με ορχήστρα, εδέσματα, τσίπουρο και κρασί για τέρψη σώματος αλλά και ψυχής!

Αν πάλι βρεθείτε την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου, εδώ και λίγα χρόνια πήρε σάρκα το όνειρο μίας ομάδαςεφήβων, με καταγωγή από το χωριό: ένα τριήμερο φεστιβάλ θερινού κινηματογράφου, το «Parthenonfilmfestival», που πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού!

 Λοιπόν ώρα για τσίπουρα δε νομίζετε; Βουρ για το «Στέκι του Μένιου»! Αν επιτρέπει ο καιρός θ’ αράξετε στην υπέροχη αυλή του με τη θέα να σας μαγεύει!

Εδώ βρίσκεται η γηραιότερη ελιά της περιοχής, μνημείο φύσης χιλίων χρόνων! Γευτείτε τα καλούδια της Μαρίας και πιείτε τσίπουρο Λειβαδιώτη, φωτογραφηθείτε και αν κρυώσετε έχει και τζαμαρία το μαγαζί!

    Όλη η περιοχή διαθέτει άπειρες παραλίες, για όλα τα γούστα. Εγώ σήμερα θα προτείνω δύο: το Αζάπικο, όχι οργανωμένη και ιδανική για «ξεμονάχιασμα» και ονειροπόληση και την παραλία του Ν. Μαρμαρά για ατελείωτο οφθαλμόλουτρο και ιδανική και για οικογένειες, πλήρως οργανωμένη!

Για ένα πράγμα σας εφιστώ την προσοχή: το ηλιοβασίλεμα αφυψηλού!  πίνοντας το απεριτίφ σας, έναν μοναδικό οίνο του κτήματος Λειβαδιώτη λευκό ή ροζέ κι αν είστε της μπύρας μία Μεθιά ή μία Valtinger με μέλι με «καταγωγή» από την Κασσάνδρα, στο γνωστό καφέ Anoi. Ο Κυριαζής διοργανώνει πολλές μουσικές βραδιές με σαξόφωνο κι όχι μόνο…

ΗΜΕΡΑ 2η

Ξυπνήστε νωρίς, εφοδιαστείτε τα απαραίτητα (καπέλα, νερά, καφέδες, αντηλιακά κ.ο.κ.) ξέρετε εσείς και δεν θα φύγετε από εδώ χωρίς να επισκεφτείτε τον Ίταμο. 20 λεπτά μ’ ένα ψηλό όχημα, 2 ώρες περίπου με τα πόδια – εσείς αποφασίζετε – μία απίστευτη διαδρομή ανάμεσα σε γρανιτένιους ογκόλιθους, σωστά γλυπτά της φύσης, με απερίγραπτη χλωρίδα και πανίδα θα φτάσετε στην ψηλότερη κορυφή, τον «πολυέλαιο», στα 811 μέτρα.

Τόπος κοινοτικής προστασίας, το δέντρο ‘Ιταμος, ηλικίας περίπου 2.000χρόνων. Μνημείο της φύσης, προστατευμένο από τη Natura, το οποίο προκαλεί το θάνατο όμως δεν πεθαίνει ποτέ!

Η θεά Άρτεμις χρησιμοποιούσε το δηλητήριό του αειθαλούς αυτού δέντρου για να ποτίζει τα βέλη της!

Ο Ίταμος αφιερωμένος στις Ερινύες, οι οποίες τιμωρούσαν τους ανθρώπους με τη χρήση του δηλητηρίου του, γνωστό ως καρδιακό και αντικαρκινικό φάρμακο, στη φαρμακολογία. 10.000 δέντρα φύονται σ’ όλη την Ελλάδα, που προστατεύονται, σχεδόν όλα, από την παράνομη αποφλοίωσή τους.

Είμαι σίγουρη ότι θα γυρίσετε απ’ αυτή τη βόλτα σας πλήρως ανανεωμένοι και αναζωογονημένοι, έτοιμοι για τις επόμενες βουτιές σας και τις επόμενες εξορμήσεις σας.

Αν έχετε χρόνο σας προτείνω φεύγοντας να νοικιάσετε βαρκάκι από το Ν. Μαρμαρά ή να ρωτήσετε για τα καραβάκια με τις ημερήσιες εκδρομές για νησάκι της Χελώνας.

Επίσης μία ωραία, βατή και μικρής χρονικής διάρκειας διαδρομή είναι στο μύλο του Κονιστή. Αφήστε το αυτοκίνητο στην τρίτη διασταύρωση για Μαρμαρά και περπατώντας μόνο 2 χιλιόμετρα περίπου θα φτάσετε στον υδρόμυλο.

Οι πιο τολμηροί μπορούν να κατέβουν ως εκεί πεζοπορικά κι από τον Παρθενώνα, κατεβαίνοντας στις Τούρλες και μετά από 7 χιλιόμετρα, σηματοδοτημένο μονοπάτι, καταλήγεις στο μύλο.

Φεύγοντας από δω είμαι σίγουρη ότι θα υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι θα έρθετε ξανά και ξανά και ξανά…

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λαογραφικό Μουσείο: 6948076521

Πολιτιστικός σύλλογος «Ο Παρθενών»: 2375071075

Sithoniatrails: 6979316597

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…