ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Παραλίες Συκιάς

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΥΚΙΑΣ

Καλώς ήρθατε στον Δήμο Σιθωνίας, στο μεσαίο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής, με τεράστιο μήκος ακτών και με την έκταση του Δήμου να είναι στα 514,7 τ. χλμ. και τον πληθυσμό του να ανέρχεται στους 12.394 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Νικήτη και τα χωριά του Δήμου είναι 11, όπως πολλοί και οι οικισμοί του. Το όνομά του ο Δήμος το οφείλει στον Θρακικού φύλου βασιλιά της περιοχής τον Σίθων.

+7
°
C
+
+
Sykia Chalkidikis
Sunday, 26
See 7-Day Forecast

Έχω τη χαρά να σας ξεναγήσω σ’ ένα μέρος λατρεμένο, έναν τόπο ευλογημένο που είχα την τύχη να περνάω μεγάλο μέρος από τα παιδικά μου καλοκαίρια εδώ, αφού η Συκιά είναι η γενέτειρα του πατέρα μου.

Παραλίες που γνώρισα τελείως αλλιώς, άλλες άγριες με βράχια ιδανικές για ψάρεμα και «γυάλεμα», άλλες ρηχές κι απομονωμένες… όλες όμως ασκούσαν μία μαγεία  πάνω σε μένα και τον αδερφό μου, αφού στις περισσότερες η θέα προς τον Άθω είναι μοναδική!

Οι παραλίες που ανήκουν στη Συκιά είναι ατελείωτες πραγματικά και γι’ αυτό αποφάσισα να χωρίσω το αφιέρωμα αυτό σε τρία μέρη, ξεκινώντας από την λεγόμενη «παραλία Συκιάς» και προσπαθώντας να περιγράψω όσες βρίσκονται σ’ έναν ημικυκλικό δίσκο που την περιβάλλει, πηγαίνοντας μέχρι λίγο έξω από τη Σάρτη!  Αυτό θα είναι το Α’ μέρος.

Στο Β’ μέρος θα αναφερθώ στο Πόρτο Κουφό και στο Καλαμίτσι, γιατί είναι οι δύο μεγαλύτεροι οικισμοί – μετά την Τορώνη – και νιώθω ότι χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία εδώ.

Και στο Γ’ μέρος σας έχω τις υπόλοιπες, μία διαδρομή από τις Αρετές (κοντά στο Ν. Μαρμαρά) έως λίγο πριν το Λιναράκι.

Παραλίες Συκιάς: Α' ΜΕΡΟΣ

Τον καιρό εκείνο λοιπόν πέρα από το Λιναράκι, τους Μύλους και το Πηγαδάκι, η πρόσβαση στις υπόλοιπες ακτές – κολπίσκους – φιόρδ ήταν δύσκολη: χωμάτινοι, στενοί και επικίνδυνοι δρόμοι, που μόνο όσοι ήταν από κείνα τα μέρη μπορούσαν να σας οδηγήσουν σ’ αυτές!

Σήμερα αυτό το κομμάτι της ακτογραμμής ενώθηκε σχεδόν όλο με ασφαλτοστρωμένο παράκτιο δρόμο και θεωρώ ότι όποιος επισκεφτεί αυτό το κομμάτι της Σιθωνίας θα ομολογήσει περίτρανα ότι: ΣΑΝ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ. Τόση ομορφιά, συγκεντρωμένη δεν μπορεί να τη χορτάσει ανθρώπινο μάτι!

Επίσης εδώ επαγγελματίες και επισκέπτες θαρρείς και σέβονται το μέρος, τη φύση, Όλα είναι εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον: δωμάτια, camping, ταβέρνες και beach bar! Οι παραλίες πλέον είναι γνωστές τοις πάσι (τα social φρόντισαν γι’ αυτό), οι ακτές γεμίζουν κόσμο, ιδίως Ιούλιο και Αύγουστο, χωρίς όμως να είναι πολύβουες…

Είναι ο σεβασμός και το δέος για το Ιερό Όρος; Ίσως. Θα πω τελειώνοντας, ότι το νότιο αυτό τμήμα τις Σιθωνίας, από Τορώνη ως Σάρτη, κρατάει έναν άλλο χαρακτήρα, πιο «πρωτόγονο» τολμώ να πω και δεν έχει «διαβρωθεί» σχεδόν καθόλου από τον τουρισμό!

Τέλος, δεν θα χρειαστεί να στρίψετε κεφάλια περνώντας από κανένα κομμάτι της ακτογραμμής, όπως μας έβαζε να κάνουμε ο λατρεμένος πατέρας μας για να μην έρθουμε σε οπτική επαφή με τους λάτρεις του γυμνισμού! Σήμερα πλέον όλες οι παραλίες γεμίζουν από κόσμο και ελάχιστοι είναι αυτοι που απολαμβάνουν τον καυτό ήλιο εντελώς γυμνοί.

Να τονίσω επίσης ότι υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα, αρκεί να φροντίσετε εγκαίρως την κράτησή σας και για όλα τα βαλάντια επίσης! Φροντίστε να έχετε μέρες στη διάθεσή σας, η περιοχή έχει και νυχτερινή ζωή έντονη, αφού η Συκιά και η Σάρτη είναι πολύ κοντά, αλλά δε νομίζω έτσι κι αλλιώς ότι θα γράψετε χιλιόμετρα για να δείτε μόνο μία παραλία, γιατί απλά δεν θα έχετε δει άλλες 10 τουλάχιστον εφάμιλλης ομορφιάς! Λοιπόν ρομαντικοί, ζευγαρωμένοι ή μη, ηλικιωμένοι ή νιάτα, αγαπητά μου πιτσιρίκια, φύγαμε…

ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ

Είναι ένα κομμάτι από την κύρια παραλία της Συκιάς και οι περισσότεροι ντόπιοι αυτό το κομμάτι αποκαλούν ως παραλία Συκιάς! Ψιλή άμμο, ρηχά νερά, περιορισμένο το κομμάτι της οργανωμένης ακτής, μεγάλη σε μήκος και πλάτος παραλία και ακόμα και στη φουλ καλοκαιρινή σεζόν θα βρείτε ελεύθερο χώρο να παρκάρετε και να στήσετε τον εξοπλισμό σας.

Σε πλάτος ενός χιλιομέτρου ως τον κεντρικό δρόμο υπάρχουν άπειρα καταλύματα για τη διαμονή σας εδώ, αν θέλετε διακοπές στη φύση, ήσυχα, η παραλία στα πόδια σας και η Συκιά μόλις στα 5 χιλιόμετρα και η Σάρτη στα 6 χλμ.!

Οι παραλίες δεξιόστροφα του Αη Γιάννη

ΜΥΛΟΙ

Το δεύτερο κομμάτι της παραλίας Συκιάς, μετά τον Άη Γιάννη κι όπως βλέπουμε την παραλία στρίβουμε δεξιά και φτάνουμε στους Μύλους.

Το όνομά της το πήρε από τους ανεμόμυλους που υπάρχουν εδώ από το 1890 και σήμερα έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Τουλάχιστον στάση για μία φωτογράφηση εδώ, στους Μύλους της παραλίας Συκιάς, παρακαλώ!

Ήσυχη παραλία, διαθέτει τα απαραίτητα, καφέ και ταβερνάκια τόσα όσα χρειάζονται και πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία.

ΛΙΝΑΡΑΚΙ

Απέραντη παραλία σε μήκος και πλάτος, είναι το τρίτο κομμάτι της παραλίας Συκιάς. Στο μεγαλύτερο μέρος της ανοργάνωτη, άξιον απορίας το γιατί, αλλά και ιδανική περίπτωση για μπάνιο και βουτιές όπως παλιά…

Πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά και με τον Άθω απέναντι να σου κόβει την ανάσα.

Αν έχετε επιλέξει να μείνετε εδώ, αφού υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και camping οργανωμένο με σπιτάκια, θα απολαύσετε υπέροχες, μοναδικές ανατολές ηλίου!

Σαν παιδί αυτή ήταν η αγαπημένη μου παραλία! Κεφτεδάκια, φρούτα, νερό στο «φελιζόλ» και ώρες ξεγνοιασιάς!

Οι περισσότεροι φίλοι μας κι αυτοί εδώ –οικογενειακώς πάντα – μάσκες, βατραχοπέδιλα και βουρ για το καταφύγιό μας: ένας μικρός βράχος – ιδανικός για τολμηρές βουτιές από κει – χωρίζει το Λιναράκι με τον μικρό κολπίσκο του στα δεξιά!

Εδώ τα νερά τελείως αλλιώς, πολύ ρηχά, χωρίς κύμα, γαλαζοπράσινα και με μία σχετική απομόνωση από το ακριβώς διπλανό κομμάτι ακτής.

Αποτελεί και σήμερα την χαρά της οικογένειας και των παιδιών και μάλιστα διαθέτει ένα μικρό, γραφικό ταβερνάκι που προσφέρει και τις ξαπλώστρες για τους πελάτες του.

ΠΗΓΑΔΑΚΙ

Μετά το δεύτερο κατέβασμα του βράχου, δρόμος άνετος καί για το αυτοκίνητο και για πεζοπορία, αφού και το βράδυ εδώ ο παράκτιος φωτισμός έχει κάνει τις βόλτες όλων ειδυλλιακές, θα φτάσετε στο μικρό, γραφικό, φυσικό λιμανάκι της Συκιάς!

Τα τελευταία χρόνια έχει εκσυγχρονιστεί και μπορείτε να αράξετε με το σκάφος σας, αν έρχεστε δια θάλασσας!

Μέρος βγαλμένο από παραμύθι, χωρίς υπερβολή. Ταβέρνα σαν τα 5 βήματα στην Άμμο, με τέτοια εξυπηρέτηση, φρεσκαδούρα τα πάντα, τιμές λογικότατες, εύκολα δεν βρίσκεις σήμερα.

Δίπλα η πιο παλιά του Ζαμπακού, επίσης εξαιρετική ταβέρνα.

Αν έχετε τα πιτσιρίκια σας μαζί άνετα τα ελέγχετε αν τσαλαβουτούν, αφού τα νερά είναι πολύ ρηχά και όπου κι αν καθίσετε θα είστε με το ένα πόδι στη θάλασσα!

ΤΟΥΡΚΟΛΙΜΝΙΩΝΑΣ

Ανεβαίνετε την επόμενη ανηφόρα από το Πηγαδάκι, λίγη προσοχή χρειάζεται ο δρόμος, άσφαλτος μεν αλλά λίγο στενός και στην κατεβασιά, στη διχάλα του δρόμου θα στρίψετε αριστερά.

Πριν τη διχάλα στο δεξί σας χέρι θα σας καλωσορίσει το γραφικό ξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων!

Λευκά βράχια ορίζουν τον παραμυθένιο αυτό όρμο. Αν έχετε τη συνατότητα ελάτε Ιούνιο ή Σεπτέμβριο εδώ. Λατρεμένη δική μου επίσης παραλία, καθάρια νερά, διάφανα, κρυστάλλινα, το απόλυτο zen

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ γνωστή και θα δυσκολευτείτε να βρείτε ξαπλώστρα στη φουλ σεζόν.

Υπάρχει και κομμάτι ανοργάνωτο, όπως επίσης οι δύο ταβέρνες: το Estrella του Γιάννη και το Κοράλλι της Βάσως, που θα σας εξυπηρετήσουν τα μέγιστα και θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα σε καφέ, δροσιστικά, θαλασσινά και όχι μόνο…

ΚΛΗΜΑΤΑΡΙΑ

Τα νερά σ’ αυτό το μικρό κολπάκι είναι τρομερά καταπράσινα! Δύσβατη κι αυτή, όταν ήμουν παιδί και για λίγους παραλία…

Η Κληματαριά παρόλο που έχει πολύ ρηχά νερά είναι κρύα αρκετά για πρώιμες βουτιές. Η παραλία προσφέρει τα πάντα για την τέρψη του ουρανίσκου σας, όμως έχει ελάχιστο εναπομείναντα χώρο για δικό σας εξοπλισμό και για 2 μήνες τουλάχιστον πρέπει να πιάσεις ξαπλώστρα από το χάραμα, εκτός αν έχεις «μέσον»!     

Μοναδικής ομορφιάς παραλία και σας την προτείνω ανεπιφύλακτα. Τα νερά είναι τόσο πράσινα που την κάνουν απίστευτη σε ομορφιά! Υπάρχει κι άλλος δρόμος για να φτάσετε εδώ, από το Κριαρίτσι, αλλά εγώ προτείνω να έρθετε από: Λιναράκι, Πηγαδάκι και στη διχάλα δεν θα στρίψετε για Τουρκολιμνιώνα, αλλά θα φύγετε προς τα πάνω για Κληματαριά. Ο δρόμος σαφώς είναι πολύ καλύτερος από εδώ.

ΤΗΓΑΝΙΑ

Εξωτικά τιρκουάζ νερά, 3 μικρές «κοιλιές» που μοιάζουν όντως με τον πάτο τηγανιού, φύση άγρια μα και μαγευτική!

Ασκεί μία ιδιαίτερη γοητεία αυτό το απομονωμένο μέρος. Έχει μία μικρή κατάβαση, οπότε δεν τη συστήνω για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα… 

Η απομόνωση, ο διαλογισμός και ο γυμνισμός έλαβε τέλος, εδώ και λίγα χρόνια, αφού τα Τηγάνια έγιναν οργανωμένη πλέον παραλία.

Το θετικό είναι ότι οι επαγγελματίες κράτησαν καί εδώ το χαρακτήρα του τοπίου!

ΚΡΙΑΡΙΤΣΙ 

Βάλτε GPS και πάμε Κριαρίτσι! Η κεντρική παραλία είναι όμορφη, αρκετά μεγάλη με καταπληκτικό χρώμα νερού (μπορείτε να έρθετε ως εδώ και από το Καλαμίτσι, αφού στρίψετε δεξιά μετά από 3 χιλιόμετρα περίπου, ενός δαιδαλώδους δρόμου θα φτάσετε, μετά την πόλη φάντασμα, που χαράκτηκε, οδοποιήθηκε αλλά δεν οικοδομήθηκε ποτέ… 

Η κεντρική παραλία διαθέτει camping, καταλύματα,super market και beach bar. Μεγάλο μέρος όπου μπορείτε να απλώστε τις πετσέτες σας και να κινηθείτε, όπως εσείς το επιθυμείτε.

Αν επιλέξετε το camping Christina για τη διαμονή σας θα βρείτε τα πάντα εδώ! Μικρό, οργανωμένο, οι σκηνές και τα τροχόσπιτα «κοιτάζουν» όλα θάλασσα και ο Γιώργος θα σας καλωσορίσει με ένα κρασί Λειβαδιώτη και θα σας πει τα άπαντα για την περιοχή! Είναι της γνωστής οικογενείας με το τυρί Λειβαδιώτη, που μπορείτε να το προμηθευτείτε φεύγοντας, κατευθείαν από το τυροκομείο τους στη Συκιά. Πάντως τυχαίο δεν το λες και το κρασί και το τυρί να φέρουν την ίδια επωνυμία, άρα κάτι πολύ καλό γίνεται και προσφέρεται…                                             

Αν είστε camper θα μπορέσετε να επισκεφτείτε τις άλλες 2 ονειρεμένες παραλίες, βράχο-βράχο από ‘δω, με τα πόδια! Αν όχι βάλτε στο GPS: Thea beach bar, Κριαρίτσι παρακαλώ και φύγαμε!

Thea: Το bar έχει δύο χρόνια περίπου που φτιάχτηκε πάνω στο βράχο, στην κυριολεξία, της ωραιότερης (ως πρόσφατα παραλίας γυμνιστών) και μικρότερης παραλίας. Μαγικό κολπάκι, νερά απίστευτα και η θέα από το καφέ δικαιολογεί απόλυτα το όνομά του! Ακτή και beach bar Hawaii!!!

Τρίτος κόλπος κατά σειρά, το αυτοκίνητο κατεβαίνει ως κάτω, ακόμα κι αν είναι χαμηλό, απλά με μεγάλη προσοχή.

Εναλλακτικά αφήστε το πάνω, στο πλάτωμα και κατεβείτε ποδαράτοι. Δεν υπάρχουν τόσο όμορφες λέξεις, ούτε μπορώ με το φωτογραφικό μας φακό να αποδώσω την απόλυτη αυτή ομορφιά του μέρους. Θα βρείτε όλα τα απαραίτητα στο καφέ, το οποίο έχει εναρμονιστεί άψογα με το μέρος (επίσης έχει και ελεύθερο χώρο, για ό,τι κατάσταση επιθυμείτε.

Νομίζω ότι το όνομα Hawaii είναι το ιδανικό για τη συγκεκριμένη ακτή! Επιβάλλεται να έρθετε εδώ και σταματώ παραθέτοντας κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες!

Οι παραλίες αριστερόστροφα του Αη Γιάννη

ΓΡΙΑΒΑΣ

Αμμώδης παραλία, ανοργάνωτη(για πόσο άραγε;) και το μεγαλύτερο μέρος της είναι άδειο ακόμα και στη φουλ σεζόν.

Ωραιότατη επιλογή για όσους επιζητούν ησυχία ακόμα και στα μέσα του καλοκαιριού και για όσους δεν είναι λάτρεις των οργανωμένων παραλιών. Τα νερά πολύ ωραία και εδώ.

ΒΑΛΤΙ

Μετά το Γριάβα η επόμενη ακτή είναι επίσης ήσυχη. Μερικώς οργανωμένη μ’ ένα ταβερνάκι που διαθέτει ομπρέλες και ξαπλώστρες κι ένα κάμπινγκ, που λειτουργεί ως self service αν επιθυμείτε να πιείτε καφεδάκι και να χρησιμοποιήσετε τις ξαπλώστρες του.

Το τοπίο μοναδικό, η θάλασσα βαθαίνει από νωρίς, τα νερά διάφανα, πεντακάθαρα και σχετικά ζεστά!

Ωραιότατη επιλογή για στιγμές χαλάρωσης, ο χρόνος εδώ κυλά αργάαα και απολαυστικά!

ΑΓΡΙΝΤΙΑ 

Μία ονειρεμένη επίσης παραλία απ’ όλες τις απόψεις:η καντίνα-καφέ διαθέτει τα πάντα για να παραμείνει μία οικογένεια από το πρωί ως το βράδυ εδώ.

Νερά ήσυχα, απάνεμα, οι σχηματισμοί των βράχων και το χρώμα του νερού έχουν κάτι ιδιαίτερο εδώ.

Καμία ακτή δεν μοιάζει με την άλλη, ακόμα κι αν είναι τόσο δίπλα η μία στην άλλη! Αρκετό μήκος ακτής για ελεύθερη «κατασκήνωση» στο μέρος, αρκετά αυτοκινούμενα τα τελευταία χρόνια και μία παραλία πραγματικά για ψαγμένους!

5 λεπτά μετά το Βαλτί από έναν χωμάτινο δρόμο, βατό, περίπου 500 μέτρα.

Μπορείς να έρθεις και από τον κεντρικό δρόμο ακόμα πιο εύκολα, αν μένεις Συκιά ή Σάρτη.

Έχει μία δυναμική το μέρος αυτό… Θα έρθεις ξανά και ξανά και ξανά!

ΤΡΑΝΟΣ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (GOA)

Το όνομα της παραλίας αυτής, που ανήκει στη Συκιά, αλλά είναι και πολύ κοντά στη Σάρτη (αν έρχεστε από Συκιά σε 2 χιλιόμετρα πριν στρίψετε για Σάρτη, θα δείτε πινακίδα GOA και θα στρίψετε δεξιά).

Το όνομά της παραλίας είναι κανονικά Τρανός Άγιος Νικόλαος αλλά από τη δεκαετία του ’90 το beach bar έδωσε άλλο χαρακτήρα στο μέρος και ήταν τόση η δυναμική του και η απήχησή του στη νεολαία (όλη η Θεσσαλονίκη μαζευόταν εδώ, τα πάρτι κρατούσαν μέχρι πρωίας…) που άλλαξε άτυπα την ονοματοδοσία της ακτής!

Όμορφες χαλαρές βουτιές, καθαρά νερά, λίγο προσοχή στο κατέβασμα του χωματόδρομου και θα αποζημιωθείτε πλήρως καί εδώ.

Ιδανική για ζευγάρια, λογικές τιμές και αξίζει να δείτε και ανατολή από εδώ…! Ένα ρομαντικό κολπάκι με μήκος ακτής 150μ. που ορίζεται από βράχια. Μαγεία!

ΠΛΑΤΑΝΙΑ 

Η παραλία βρίσκεται λίγο έξω από τη Σάρτη, παλιότερα ήταν ένα μέρος χωρίς εγκαταστάσεις, όμως τώρα λειτουργούν ξενώνες και ξενοδοχεία, απλωμένα από τον κεντρικό δρόμο ως κάτω την παραλία. Η άμμος εδώ είναι απαλή, λεπτή, τα νερά ρηχά και γαλαζοπράσινα, η θέα του Άθω να σου κόβει την ανάσα και το ρεματάκι, που χύνεται στη θάλασσα, κάνει το τοπίο εντυπωσιακό.

Ιδανική για γρήγορες βουτιές, αν έχετε σκοπό να περπατήσετε στον πεζόδρομο της Σάρτης την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…