Τορώνη

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΤΟΡΩΝΗ

Καλώς ήρθατε στον Δήμο Σιθωνίας, στο μεσαίο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής, με τεράστιο μήκος ακτών και με την έκταση του Δήμου να είναι στα 514,7 τ. χλμ. και τον πληθυσμό του να ανέρχεται στους 12.394 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Νικήτη και τα χωριά του Δήμου είναι 11, όπως πολλοί και οι οικισμοί του. Το όνομά του ο Δήμος το οφείλει στον Θρακικού φύλου βασιλιά της περιοχής τον Σίθων.

+8
°
C
+
+
Toroni
Monday, 27
See 7-Day Forecast
anatoli-2
toroni-paorama

Όταν πήρα χαρτί και μολύβι (ναι είμαι του παραδοσιακού!) για να γράψω για την αγαπημένη μου Τορώνη σκέφτηκα να πρωτοτυπήσω: να βάλω μόνο φωτογραφίες απ’ αυτό το μαγευτικό μέρος, να “μιλήσουν” μόνο αυτές, γιατί πολλές φορές ισχύει το μία εικόνα χίλιες λέξεις! 

Η ομορφιά και η ενέργεια που έχει αυτός ο τόπος είναι απερίγραπτες. Θα κάνω μία προσπάθεια να σας μεταφέρω αυτά που νιώθει ο επισκέπτης ερχόμενος για πρώτη φορά στη Τορώνη και σας το υπογράφω ότι δεν θα είναι μόνο για μια φορά…

Στο ΝΔ άκρο της Σιθωνίας, μισή ωρίτσα από τη Νικήτη, όπου ανήκει και διοικητικά, ένα τέταρτο από το Ν.Μαρμαρά

1 ώρα από το Πολύγυρο και 130 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο η Τορώνη σας περιμένει για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε! 

3 χλμ. η κάτασπρη αμμώδης παραλία της με τα καταγάλανα και κρυστάλλινα νερά της και με απίστευτη θέα στον Τορωναίο κόλπο και στο Αιγαίο Πέλαγος μαγεύει ακόμη και τον πιο «δύσκολο» επισκέπτη, όλες τις εποχές του χρόνου.

Ακόμα και τον Αύγουστο εδώ, είναι τέτοιο το μήκος της ακτογραμμής που δεν υπάρχει ποτέ συνωστισμός.

Η Τορώνη έχει μόνιμους κατοίκους περίπου 250 και όσοι λατρεύετε την ηρεμία της θάλασσας ακόμα και το χειμώνα σας έχω πρόταση: ένα διήμερο στο Flora που διαθέτει δωμάτια και το χειμώνα, η ομώνυμη οικογενειακή ταβέρνα (καφέ, πιτσαρία και ό,τι τραβάει η όρεξή σας) είναι μόνιμα ανοιχτή και μπορεί να ευχαριστήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, πιστέψτε με! 

Εδώ θα φας ό,τι τρώει η οικογένεια, μαγειρεμένο με μεράκι και τα πάντα φρέσκα!

Ας πάρω τα πράγματα με τη σειρά, προσπαθώντας να χαλιναγωγήσω λίγο τον ενθουσιασμό μου για αυτό το μέρος!       

Πως θα περάσετε ένα τριήμερο και όχι μόνο στην Τορώνη

ΗΜΕΡΑ 1η

Προτάσεις διαμονής, για όλα τα γούστα και τα βαλάντια, άπειρες! 

Ξεκινώ από το υπέροχα οργανωμένο camping μπαίνοντας από τη πρώτη διασταύρωση για Τορώνη, καθώς έρχεστε από το Ν.Μαρμαρά. 

Η περιοχή λέγεται Τριστινικούδα και στρίβεις αμέσως δεξιά για το camping με την ιδιωτική παραλία του.

Ερχόμενοι για Τορώνη τώρα θα συναντήσετε δυο υπέροχα κολπάκια για μπάνιο: στην Τριστινικούδα και αμέσως μετά στον Κόρακα. Και οι δυο οργανωμένες και αρκετά ήσυχες και γραφικές.


Μέσα στον οικισμό άπειρα διαμερίσματα, δωμάτια και ενοικιαζόμενα, απλά φροντίστε έγκαιρα να έχετε κάνει κράτηση. 

Εγώ προτείνω το Flora (χειμώνα-καλοκαίρι), στην αρχή του οικισμού, για άπειρες τσιπουροκαταστάσεις (με τσίπουρο Λειβαδιὠτη βεβαίως βεβαίως), το Paralio, κάπου στο μέσον της Τορώνης, με θέα τρομερή και με το ομώνυμο beach bar του, επίσης μια πρόταση για χειμώνα-καλοκαίρι, αφού, ο Βασίλης «εφημερεύει» πάντα!

Φθινόπωρο στη Τορώνη

Πολύ ωραία είναι τα ξενοδοχεία Toroni Palace και το Akti Toroni Boutique hotel, ανάλογα με το πορτοφόλι σας πάντα, με ανέσεις και πραγματικά μπροστά στο κύμα. 

Και αν βρεθείτε εδώ μην ξεχάσετε πάλι να δοκιμάσετε τη μαλαγουζιά Λειβαδιώτη ή το Σοβινιόν που είναι το απόλυτα «πρέπον» του καλοκαιριού!

Θα τολμήσω να σας προτείνω και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα του El Capitan με απίστευτη θέα προς το Πόρτο Κουφό και μόλις 500 μέτρα έξω από την Τορώνη, μετά το κάστρο, πηγαίνοντας για Πόρτο Κουφό. 

Αν είστε βίντατζ τύπος και θελήσετε να κάνετε ένα ταξίδι στην Τορώνη, αλλά και στο χρόνο είστε στο κατάλληλο οίκημα. 

Ότι και να σας πω είναι λίγο για τον κ. Τάσο, για την ταβέρνα του και το υπέροχο σούπερ μάρκετ – πραγματικό παντοπωλείο μιας άλλης εποχής… 

Αν δεν μείνετε εδώ, ελάτε σίγουρα για να φάτε ή τουλάχιστον να ψωνίσετε από το παντοπωλείο. 

Και μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε από εδώ το μέλι Καμπούρη, ντόπιο προϊόν, με διακρίσεις και σε πολλές πολλές γεύσεις!

Λοιπόν, αφήστε τα πράγματά σας και κατευθείαν για βουτιές. 

Δεν έχω λόγια για την υπέροχη παραλία της Τορώνης με την κατάλευκη χοντρή άμμο, που δεν κολλάει στα πόδια, τα γαλήνια νερά και τα απίστευτα καθάρια! 

Πάρτε το βιβλίο σας μαζί, αν δεν έχετε τα πιτσιρίκια σας (αλλιώς κουβαδάκια, μπρατζάκια κ.ο.κ.) και αράξτε. 

Εδώ θα «αδειάσετε» πραγματικά και μην το κουνήσετε ρούπι μέχρι το ηλιοβασίλεμα! Θα έχετε την τύχη να απολαύσετε ένα από ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας πιστέψτε με, όποια εποχή κι αν μείνετε εδώ. 

Για μένα ανώτερο κι από το πολυδιαφημισμένο της Σαντορίνης!

Το μέρος είναι ψαρότοπος, οπότε ό,που και να φάτε, θα φάτε πολύ καλά. Το βράδυ η διασκέδαση δεν πάει μέχρι πρωίας, συνήθως κατά τις δώδεκα ερημώνει ο οικισμός, αν δεν είστε όμως και τόσο της ησυχίας, η Συκιά και ο Μαρμαράς είναι μόλις ένα τεταρτάκι από δω… 

Εγώ προτείνω να κάνετε κράτηση στον «Άγγελο», αν είναι κατακαλόκαιρο και έχει πολύ κόσμο, για να απολαύσετε αυτό το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα τρώγοντας ολόφρεσκα θαλασσινά, κρεατικά, ακόμα και μαγειρευτά, ό,τι τραβάει η όρεξή σας!

ΗΜΕΡΑ 2η

Ξυπνήσατεεεε; 

Πάρτε νωρίς το πρωινό σας σήμερα, πιστεύω ότι ξεκουραστήκατε από χθες, γυαλιά, καπέλο, φωτογραφικούς φακούς και ξεκινάτε. Γρήγορα γιατί αν ανέβει πολύ ο ήλιος θα ιδρώσετε. 

Σίγουρα θα είδατε χθες στο τέρμα αριστερά της παραλίας το κάστρο φωτισμένο – ό,τι έχει δηλαδή απομείνει απ’ αυτό – να δεσπόζει!Στην Μυθολογία η Τορώνη ήταν σύζυγος του Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα. Στην περιοχή βρέθηκαν ίχνη από προϊστορικό οικισμό. 

Η πόλη δημιουργήθηκε και οχυρώθηκε από Χαλκιδικείς αποίκους τον 8ο αι. π.Χ. και η Αρχαία Τορώνη αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες, πλουσιότερες και σημαντικότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Αργότερα την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι, υποβαθμίστηκε αρκετά και πιο μετά οι κάτοικοι μετοίκησαν στη Συκιά λόγω πειρατικών επιδρομών.

«Το κάστρο της Ληκύθου», όπως λέγεται, «το κάστρο της Τορώνης» για μας τους ντόπιους καθώς και όλος ο αρχαιολογικός χώρος δυστυχώς δεν προβλήθηκε όπως «τον πρέπει» και μάλιστα τον περασμένο αιώνα τμήμα των οχυρώσεων, μεταφέρθηκε ως υλικά για να στρωθούν δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης…Λοιπόν υπάρχει μία υπέροχη περιπατητική διαδρομή, γι’ αυτό σας ξύπνησα νωρίς, που ξεκινά από τα ριζά του κάστρου και φτάνει ψηλά στις οχυρώσεις των ΝΑΖΙ. 

Υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες και σηματοδοτημένο μονοπάτι, που πάλι το μεράκι των ντόπιων φρόντισαν για όλο αυτό που θα απολαύσετε. 2,7 χιλιόμετρα μέχρι την κορυφή, που κυματίζει η γαλανόλευκη και η θέα από κει προκαλεί ρίγη συγκίνησης

Βατό μονοπάτι, εύκολο και για τα πιτσιρίκια σας, που πραγματικά επιβάλλεται να το περπατήσετε! Θα δείτε πού έκρυβαν οι Γερμανοί τα πυρομαχικά και τα οχήματά τους καθώς και τα πολυβόλα τους στην κατοχή. Σε 1 ώρα και 1 τέταρτο θα έχετε κάνει χαλαρά το πηγαινέλα αυτής της διαδρομής.

Η θέα από τα κανόνια

Το μονοπάτι

Στο  γυρισμο  δροσιστείτε στο beach bar Βυθός και πάρτε πληροφορίες για την καταδυτική σχολή που λειτουργεί εδώ, για ενοικιάσεις σκαφών, ψάρεμα και περίπλους. 

Η περιοχή είναι μαγεία και δια θαλάσσης!Για φαγητό οι προτάσεις γνωστές και οι επιλογές πάλι πολλές.

Ξεκουραστείτε και βγείτε για τσάρκα στον πεζόδρομο που σχεδόν εφάπτεται της παραλίας! 

Εγώ προτείνω να περπατήσετε κατά μήκος όλου του οικισμού υπάρχουν και δύο παιδικές χαρές, αν έχετε παιδιά μαζί σας. 

Η απογευματινή βόλτα εδώ με τα χρώματα που παίρνει ο ουρανός κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος είναι μοναδική… 

Κάθε μέρα έχει διαφορετικά χρώματα, πιστέψτε με. Τα ποτάκια σας και τα τσιπουράκια σας ξέρετε που θα τα απολαύσετε πλέον.

ΗΜΕΡΑ 3η

Μία βολτίτσα μέσα στον οικισμό είναι ότι πρέπει. Ανάψτε το κεράκι σας στον Ι. Ν. του Αγίου Αθανασίου και Φωκά, την εκκλησία του οικισμού, φωτογραφηθείτε και αράξτε για το τελευταίο σας μπάνιο. Να μην ξεχάσω να πω ότι σχεδόν πουθενά δεν πληρώνετε ομπρέλα-ξαπλώστρα εδώ και οι τιμές παντού είναι λογικές

Οπότε ρίξτε τις βουτιές σας και… μέλια πήρατε από τον El Capitan; Όχι; Ξεχάσατε; Σούπερ μάρκετ ARISTA υπάρχουν κι εδώ ευτυχώς.

Εγώ θα σας πρότεινα, αν έχετε χρόνο και χρήμα να μεσημεριάσετε δίπλα στο υπέροχο Πόρτο Κουφό και να φύγετε κάνοντας το γύρο του ποδιού, δηλαδή μέσω Συκιάς-Σάρτης.                     

Έτσι θα πάρετε μια μικρή γεύση της ομορφιάς και της ενέργειας που μεταδίδει η Σιθωνία στον κάθε επισκέπτη της…

Για να μας ξανάρθετε το προτείνω αυτό εννοείται…

Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου & Φωκά

Βόλτα στην Τορώνη

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…