Δήμος Σιθωνίας

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΝΙΚΗΤΗ

Καλώς ήρθατε στον Δήμο Σιθωνίας, στο μεσαίο πόδι (χερσόνησο) της Χαλκιδικής, με τεράστιο μήκος ακτών και με την έκταση του Δήμου να είναι στα 514,7 τ. χλμ. και τον πληθυσμό του να ανέρχεται στους 12.394 κατοίκους. Έδρα του Δήμου είναι η Νικήτη και τα χωριά του Δήμου είναι 11, όπως πολλοί και οι οικισμοί του. Το όνομά του ο Δήμος το οφείλει στον Θρακικού φύλου βασιλιά της περιοχής τον Σίθων.

+14
°
C
+18°
+
Νικήτη
Τρίτη, 21
Πρόγνωση για 7 μέρες

Νικήτη, η έδρα του Δήμου Σιθωνίας, μια πόλη 2.700 μόνιμων κατοίκων, που τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της αυξάνεται κατά πολλές χιλιάδες.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι κατοικούνταν πριν 3.000 χρόνια, η ονομασία της ήταν Ταληφός, στην περιοχή που σήμερα λέγεται ΚαστρίΗ γη του Νεάκιτου, αργότερα, μετόχι της Μονής Ξενοφώντος από το 1300, μετονομάστηκε σε Νικήτα και αργότερα Νικήτη.

Το 1870 οι κάτοικοι έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Νικήτα, στο παλιό χωριό, που φαίνεται ότι οι ίδιοι διάλεξαν τον άγιο-προστάτη τους, λόγω του ονόματος του χωριού τους. Ένα σημαντικό σημείο ενδιαφέροντος!

Στις 15 Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι τιμούν τον πολιούχο τους με πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές και ψυχαγωγικές!

Άλλο σημείο ενδιαφέροντος είναι η Βασιλική του επισκόπου Σωφρονίου, παλαιοχριστιανική, που καταστράφηκε από σεισμό τον 6ο αι. μ.Χ. και τώρα γίνεται προσπάθεια αναστήλωσης. Εξαίρετα ψηφιδωτά, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, ότι έχει απομείνει να θυμίζει τον παρελθόντα χρόνο.

Το 1952 ιδρύεται ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός της Νικήτης, ένας από τους σπουδαιότερους της Ελλάδας, με παραγωγή 900 τόνων μελιού το χρόνο! Πευκόμελο, Σουσουρίσιο, Δασόμελο κοκ. Είστε στο χωριό του μελιού, το μελισσοκομικό κέντρο της Ελλάδας, οπότε φεύγοντας στις αποσκευές σας μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε το μέλι σας από πολλά υπαίθρια – και όχι μόνο – καταστήματα που διοχετεύουν οι παραγωγοί το μέλι τους.

Πως θα περάσετε μία μέρα στη Νικήτη

Η Νικήτη είναι το πέρασμα για το πόδι της Σιθωνίας, από εδώ έχετε πρόσβαση για όλες τις υπέροχες παραλίες και τα νησάκια του Διάπορου, πρόταση για τις καλοκαιρινές σας διακοπές! Πάμπολες οι ξενοδοχειακές μονάδες, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, οι βίλες για όλα τα γούστα και βαλάντια φυσικά!

Ο Ξένιος Ζευς και το Αύρα είναι δύο προτάσεις για να μείνετε στο κέντρο, στην καρδιά αυτού του κοσμοπολίτικου χωριού και να έχετε τα πάντα στα πόδια σας!

Και τα δύο ξενοδοχεία είναι μπροστά στη θάλασσα, με «δυνατά» εστιατόρια και beach bars!

Σας πήγα κατευθείαν στο καλοκαίρι, γιατί στη Νικήτη η σεζόν ξεκινά από τα τέλη Μαρτίου και τελειώνει στα τέλη Οκτωβρίου! Θάλασσες ρηχές και ζεστές, επιλογές άπειρες!

Για να τα πάρουμε όμως από την αρχή:

36χλμ από τον Πολύγυρο και 105χλμ από Θεσσαλονίκη! Ιδανική πρόταση για τις διακοπές σας, ειδικά τις καλοκαιρινές. Εδώ το πρόγραμμα θα το κάνετε εσείς, ανάλογα με τις μέρες που θα έχετε στη διάθεσή σας! Εγώ απλά θα σας κάνω τις προτάσεις μου!

Ξεκινώ πρώτα από το παλιό χωριό της Νικήτης, που θεωρώ ότι είναι πραγματικό κόσμημα, μια πρόταση για όλες τις εποχές του χρόνου, που θα μείνετε εδώ: Είναι καλά κρυμμένο πίσω από δύο λόφους. Θα αφήσετε το αμάξι σας και θα το περπατήσετε. 

Σπορτέξ (ή σνίκερς στο σήμερα), καπέλο και αντιηλιακή – αν είναι καλοκαίρι – και παίρνετε το δρόμο που ανηφορίζει στο φανάρι αριστερά! 

Θα αφήσετε το Δημαρχείο στο αριστερό σας χέρι και θα συνεχίσετε. Ετοιμάστε τις φωτογραφικές σας και έτοιμοι για εξερεύνηση.

Τα περισσότερα σπίτια με ξύλο και πέτρα, από Ηπειρώτες μαστόρους, πλήρως ανακαινισμένα! Η Μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, στο μεγαλείο της! 

Κάποια στιγμή θα φτάσετε στην πλατεία, εκεί το καλοκαίρι, ειδικά το σούρουπο, δεν πέφτει καρφίτσα. Θα με θυμηθείτε το γιατί!

Ρωτήστε για το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που είναι ανοιχτό χειμώνα-καλοκαίρι. Η επίσκεψη εκεί είναι σχεδόν «υποχρεωτική»!

Περιπλανηθείτε στα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια, φωτογραφηθείτε στην εκκλησία του Αγίου Νικήτα

και κάπου εκεί ρωτήστε, αν σας αρέσει το περπάτημα βέβαια (το ξεκαθαρίζω), για το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία: Η θέα θα σας αποζημιώσει πραγματικά!

Αν είναι καλοκαίρι, τελειώνοντας τη βόλτα σας και αναλόγως την ώρα πιείτε ένα δροσερό κοκτέιλ στην αυλή του bar 1901 ή αλλιώς χτυπήσετε τα σουβλάκια σας δίπλα, στην ταβέρνα Μάντσιος, δεξιά στο δρόμο που κατηφορίζει για τα φανάρια!

Αν πάλι είστε λάτρεις του πιτόγυρου θα φάτε καλά στο Λευτέρη ή στο Γυροπωλείο εκατέρωθεν του κεντρικού, μετά τα φανάρια στο δρόμο για Σιθωνία! (Ανοιχτά χειμώνα-καλοκαίρι)

Άλλη διαδρομή που σας προτείνω είναι η γνωριμία του παραθαλάσσιου οικισμού, επίσης δελεαστική για κάθε εποχή. Αφού κάντε μία βόλτα στη Βασιλική του Σωφρονίου, που σας προείπα, περπατήστε στην πεζοδρομημένη ακτογραμμή της Νικήτης!

Μαγευτική και κοσμοπολίτικη το καλοκαίρι, ήσυχη και ρομαντική το χειμώνα η συγκεκριμένη βόλτα σας! Αρκεί να βρεθείτε την ώρα του ηλιοβασιλέματος

Τα λόγια είναι περιττά εδώ! Αν είναι καλοκαίρι φροντίστε να είστε από νωρίς, για να πάρετε θέση! Μαγεία! Μάλιστα πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι υπάρχει και άμαξα, που αν είστε περισσότερο ρομαντικοί θα αποζημιωθείτε στο έπακρο! 

Η ψαροταβέρνα Αντιγόνη (ανοιχτά χειμώνα-καλοκαίρι) ή απέναντι το Ακρογιάλι θα σας χαρίσουν αξέχαστες γεύσεις αλλά και οφθαλμόλουτρο κατά την ώρα του δειλινού!

Το δρομάκι που φεύγει πίσω από το Ακρογιάλι, δεξιά καθώς κοιτάμε την παραλία, οδηγεί στο λιμάνι της Νικήτης.

Αμέτρητα σκάφη και γιοτ ιδιωτών, αλλά μπορείτε να ρωτήσετε εδώ, γιατί καθημερινά οργανώνονται κρουαζιέρες ημερήσιες, ακόμα και ιστιοπλοϊκά προς ενοικίαση διαθέτουν, αν είστε λάτρεις τέτοιων «σπορ»! Επίσης, υπάρχουν δύο καταδυτικές σχολές και μικρό ημιυποβρύχιο Nemo, με γυάλινο κατάστρωμα, για βόλτες στο λιμάνι, για μικρούς και μεγάλους φίλους!

Το ποτάκι σας στο bar Remezzo επιβάλλεται. Θυμίζει αιγαιοπελαγίτικο νησί το σκηνικό εδώ , κατά το σούρουπο! Αν πάλι ήρθατε το χειμώνα το ποτάκι σας ή το κρασάκι σας (επιλέγοντας φυσικά πάντα τοπικούς οίνους) θα το πιείτε στο bar Karma (πάνω από το Γύρο της Νικήτης).

Δεν θα σας αφήσω εύκολα! Άλλες προτάσεις ψυχαγωγίας, τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η επίσκεψη στο χώρο της Αποθήκης, κοντά στο λιμάνι με σημαντικές εκθέσεις πολιτιστικών δρώμενων, διαφόρων καλλιτεχνών!

Επίσης κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, διοργανώνεται ο κολυμβητικός διάπλους του Τορωναίου Κόλπου. 26 χιλιόμετρα με τους συμμετέχοντες να ξεκινούν απέναντι, από το πόδι της Κασσάνδρας (Καλλιθέα) και να τερματίζουν στο λιμάνι της Νικήτης.

Για να μην ξεχάσω και άλλες προτάσεις για καλό φαγητό και όχι μόνο:

Ταβέρνα-ουζερί το Πέρασμα, λειτουργεί χειμώνα-καλοκαίρι, κατεβαίνοντας από τα φανάρια στο δεξί σας χέρι, με βραδιές ζωντανής μουσικής!

Αρκετά πιο κάτω, λίγο πριν φτάσετε στην παραλία, στο δεξί σας χέρι θα βρείτε το εστιατόριο «Τα τρία σκαλοπάτια», θα φάτε εγγυημένα καλά!

Την πιτσαρία του Αλέξανδρου στην παραλία και το ουζερί «Paparuna», επίσης το beach bar Amo! Κορυφαίες επιλογές όλες τις ώρες της ημέρας!

Σας άφησα στο τέλος το bar Velona, γιατί αν σας το αποκάλυπτα από την αρχή, ίσως να μην επισκεπτόσασταν τίποτα άλλο για τον καφέ ή το ποτό σας!

Απολαύστε τη διαμονή σας και μην ξεχάστε φεύγοντας: τοπικά προϊόντα από τους θησαυρούς του Λευτέρη, με την «παραπλανητική» πινακίδα: Marias treasures! στο πρώτο παράλληλο στενό πάνω από την παραλιακή! Λάδι, κρασί, μέλι, βότανα, ελιές, βιολογικές κρέμες, αλλά και κοσμήματα, τσάντες και ό,τι βάνει ο νους σας… Αφήστε τις κυρίες στον Λευτέρη να ψωνίζουν με τις ώρες και εσείς απολαύστε ένα γλυκάκι, χαζεύοντας και άλλα τοπικά προϊόντα που έχει στο ζαχαροπλαστείο του το «The Mall» που είναι λίγα βήματα πριν.

Επίσης, ναι ναι! κλείνω αλλά να φάτε και ρεβανί, γιατί το ρεβανί της Νικήτης φημίζεται…

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Σιθωνίας: 2375350100/2375022005

ΚΕΠ: 2375020244/245

Αγροτικό Ιατρείο: 2375022222

Ταχυδρομείο: 2375022629

Ταξί: 2375071500

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο: 2375023615

Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός: 2375020060

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…