Κτήμα Λειβαδιώτη
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
«Αφησιά μου θε’ να γράψω τα μεγάλα σου δεινά να συγκινηθούν οι πέτρες και να κλάψουν τα βουνά»!
…στίχοι από το ποίημα για τον Διωγμό της Αφησιάς που θα το διαβάσετε ολόκληρο μπαίνοντας στη Σάρτη δεξιά, στο Λαογραφικό Μουσείο.
Κάνοντας ένα βήμα αριστερά η ιστορία των προσφύγων ξετυλίγεται μπροστά σας ξεκινώντας από έναν μπόγο!
– Τι να χωρέσεις σε ένα μπόγο απ’ όλη σου τη ζωή; Τι να πάρεις και τι ν’ αφήσεις πίσω;
– Το πρώτο πράγμα που έβαζαν ήταν η εικόνα απ’ το εικονοστάσι τους, μου είπε η Ρένα, και η συγκίνηση δεν άργησε να έρθει…
Αφήστε τις βαλίτσες σας (γιατί 3 με 4 μέρες είναι το ελάχιστο που θα μείνετε εδώ, αν είναι καλοκαίρι, αλλά και το χειμώνα αξίζει να μείνετε ένα ολόκληρο ΣΚ, πιστέψτε με δεν θα βαρεθείτε καθόλου!) στη «Θεοδώρα»! πραγματικά υπέροχα δωμάτια, μπροστά στη θάλασσα, στο τέρμα αριστερά, όπως βλέπουμε την παραλία της Σάρτης. Η καθαριότητα και η φιλοξενία της Θωμαής περισσεύουν…
Ο Στράτος, ο παλιός μου συμμαθητής θα κάνει τη διαμονή σας εδώ μοναδική. Δροσιστείτε με έναν χυμούλη στο ομώνυμο beach bar του Στράτου και της Θωμαής, που βρίσκεται ακριβώς μπροστά στα δωμάτια και το βραδάκι πιείτε ένα ωραιότατο ροζέ Λειβαδιώτη ρεμβάζοντας το ηλιοβασίλεμα και τον Άθω!
Μπορεί να έχετε επιλέξει να μείνετε στην άλλη άκρη της παραλίας, δεξιά, στο Sunrise.
Επίσης θα μείνετε το ίδιο ευχαριστημένοι με τις παροχές του ξενοδοχείου και το ομώνυμο beach bar που διαθέτει ακριβώς μπροστά από τα δωμάτιά του! κι εδώ θα βρείτε τα μοναδικά κρασιά του κτήματος Λειβαδιώτη.
Γιατί επιμένουμε στα τοπικά προϊόντα και κάτι ξέρουμε!
Κάντε τα απαραίτητα ψώνια σας από το supermarket «Άριστα» ή από το «Θεόδωρος» ,καφέ στο χέρι και ραντεβού στο παλιό Δημοτικό σχολείο, που σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου και το Λαογραφικό Μουσείο.
Η θέα από την αυλή του Σχολείου θα σας κόψει την ανάσα!
Όλη η Σάρτη στα πόδια σας και ο Άθως στο βάθος να στέκει επιβλητικός, με το μικρό συννεφάκι, σχεδόν μόνιμος κάτοικος της κορυφής του.
Μαγευτείτε, φωτογραφηθείτε και ελάτε να συνεχίσουμε την ξενάγηση στο Μουσείο.
Στον μεσαίο διάδρομο και καθώς κοιτάζουμε τα γενεαλογικά δένδρα των Αφησιανών, το μάτι πέφτει στις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Σάρτης και μου φέρνει θύμησες από την παιδική μου ηλικία.
Η Σάρτη πριν 40 χρόνια! λέω με θαυμασμό στη Ρένα
Η Αφησιά της Προποντίδας! μου απαντά κι εγώ μένω εμβρόντητη.
Απίστευτη ομοιότητα του μέρους και αντιλαμβάνομαι γιατί η αντιπροσωπεία προσφύγων που ήρθε από το Λαύριο, όπου κατοίκησαν προσωρινά, επέλεξε το μέρος αυτό!
Αρχικά, στεγάστηκαν οι άνθρωποι στο Μετόχι (θα σας μιλήσω γι’ αυτό παρακάτω αναλυτικά) μέχρι η κατασκευαστική εταιρεία να τους φτιάξει τα νέα τους σπίτια.
Πανομοιότυπα όλα, μικρά, κουκλίστικα σπιτάκια, που ευτυχώς σώζονται αρκετά σήμερα στη Σάρτη, αν και θα μπορούσε, ίσως, να αποτελούν ξεχωριστό παραδοσιακό οικισμό!
Κατηφορίζοντας λοιπόν από το Λαογραφικό θα κάνετε μία στάση στην εκκλησία του χωριού, που βρίσκεται ακριβώς από κάτω. Θ’ ανάψτε το κεράκι σας στη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας, που ήρθε μαζί με τους πρόσφυγες εδώ, τους φύλαξε από πολλά δεινά, τους οδήγησε στον τόπο αυτό, θαυματουργεί και προστατεύει το χωριό από αρρώστιες, πυρκαγιές και πολλά άλλα.
Αν έχετε την τύχη να κάνετε διακοπές εδώ τον Δεκαπενταύγουστο θα ζήσετε το Πάσχα του καλοκαιριού, αφού οι Αφησιανοί τιμούν με μεγαλοπρέπεια την Παναγία τους…
Η Σάρτη, που πήρε το όνομά της από το βασιλιά Σάρτιο, κατακτήθηκε πρώτη φορά τον 8ο αι. π.Χ. από Χαλκιδείς αποίκους, τον 14ο αι. μ.Χ. αναφέρεται το χωριό με το όνομα «ο Σάρτης», που ήταν κτήμα του Μετοχιού της Ι.Μ. Ξηροποτάμου του Αγίου Όρους και ερημώθηκε με τις επιδρομές των πειρατών στην περιοχή.
Αλλιώς η Αφησιά όταν κατακτήθηκε εκ νέου από τους πρόσφυγες του μικρού νησιού της θάλασσας του Μαρμαρά, της Αφησιάς αριθμεί σήμερα 1.150 περίπου μόνιμους κατοίκους.
Η Σάρτη απέχει από τη Θεσσαλονίκη 140 χιλιόμετρα και είναι λατρεμένος τόπος με επισκέπτες σταθερούς σχεδόν κάθε χρόνο.
Πολλοί ξένοι ήρθαν και έμειναν εδώ για πάντα, εγκαταλείποντας τις πόλεις του εξωτερικού για έναν πιο εναλλακτικό τρόπο ζωής.
Το μέρος είναι μοναδικό, η αύρα και η δυναμική του επίσης…
Μετά τον πρωινό σας καφέ και πριν μεσημεριάσει και αρχίσει η ζέστη είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο θα επισκεφτείτε το Μετόχι, που σας ανέφερα ήδη δύο φορές πιο πάνω.
Περίπου 2χλμ, βγαίνοντας από το χωριό, απέναντι από τον κεντρικό δρόμο, βάλτε και το GPS για σιγουριά ή ρωτήστε πριν ξεκινήσετε, θα γνωρίσετε την εναλλακτική Σάρτη: τροχόσπιτα, καλυβάκια, μπαξέδες και ό,τι δεν βάνει ο νους σας θα συναντήσετε στο δρόμο σας.
Θα φτάσετε στο κτίριο της Μονής και εκεί; αυτό που ένιωσα εγώ τουλάχιστον: δέος και λύπη ταυτόχρονα. Ένα πραγματικό κόσμημα ιστορικό και πολιτιστικής κληρονομιάς κτίριο, που αν αφεθεί στην τύχη του θα ρημάξει στην επόμενη δεκαετία το πολύ!
Μην βαρεθείτε ν’ ανεβείτε απέναντι στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής, που μετονομάστηκε σε Άη Γιώργης και κάθε χρόνο αναβιώνουν έθιμα και ήθη στη μνήμη του Αγίου. Η θέα από το καμπαναριό είναι απίστευτη, θα με θυμηθείτε!
Το μπάνιο σας; Αν θέλετε αλλαγή, προτείνω το κολπάκι-λιμανάκι της Αχλάδας που είναι ακριβώς αριστερά όπως θα βγείτε στον κεντρικό, σχεδόν 2χλμ. Μαγικά, χαλαρά, γραφικά, μ’ ένα beach bar που προσφέρει τα απαραίτητα για απόλυτη ξεκούραση και διαλογισμό! Φαγητό στην ταβέρνα «Τα βραχάκια» ή στην «Νεράιδα». Γραφική η τοποθεσία της πρώτης, κλασική η επιλογή της δεύτερης. Για τη Σάρτη ένα θα σας πω: παντού θα φάτε καλά και φρεσκαδούρα και όπου κι αν καθίσετε θα μαγευτείτε από τον ήλιο που δύει πίσω από τον Άθω…
‘Άλλη γαστρονομική πρόταση – και σταματώ εδώ για σήμερα – είναι το «Πυροφάνι». Θα το βρείτε περπατώντας στα στενά σοκάκια μπροστά σας σε μία βεράντα, σαν στο σπίτι σας! έτσι ακριβώς θα φάτε εδώ!
Σήμερα είναι η τελευταία σας μέρα;
Πιείτε τα καφεδάκια σας στα γνωστά παραλιακά καφέ και ετοιμαστείτε για – τουλάχιστον – δύο βουτιές σήμερα.
Η πρώτη στις Καβουρότρυπες 3χλμ. μετά τη Σάρτη, προς Βουρβουρού. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε όλοι τις Κολυμπήθρες της Πάρου κι όχι τις Καβουρότρυπες.
Η δεύτερη βουτιά; Στα Goa, όπως το λέμε οι ντόπιοι!
Πρέπει απλά να πας! Υπέροχη τοποθεσία , στο δρόμο Σάρτης Σιθωνίας, λίγο έξω από τη Σάρτη θα στρίψετε αριστερά , υπάρχει πινακίδα.
Πεντακάθαρα νερά, ωραίο τοπίο, αραχτό μπανάκι,που αν είστε ζευγάρι η νιάτα τα βράδια του Σαββάτου τα πάρτι κρατούν μέχρι πρωίας εδώ!
Goa beach bar κι αφήστε απλά το χρόνο να κυλήσει…..
«Εναλλακτικός» προορισμός κάποτε, πιο κοσμικά σήμερα, με beach bar και καντίνα, απίστευτα τυρκουάζ ρηχά και ζεστά νερά , παρθένα μοναδική φύση, βράχια σμιλευμένα από τη θάλασσα …. Μέρος που δεν περιγράφεται με λόγια…
Το βραδάκι σενιαριστείτε κι εγώ θα σας βάλω δίλημμα:
Ουζερί «Βορινάκης» με ελληνικές βραδιές και εκλεκτούς μεζέδες ή το γραφικότατο ουζερί «το κρυφό σχολειό», που το καλοκαίρι γίνεται λαϊκό προσκύνημα και πολύ δικαιολογημένα!
Σας το προείπα :
οι 3 μέρες είναι ελάχιστες …
Η Αφησιά ή η Σάρτη είναι έρωτας, είναι τόπος ενεργειακός. Θα χαλαρώσετε, αρκεί να είστε διατεθειμένοι γι’ αυτό βέβαια , θα γεμίσετε μπαταρίες και θα έρθετε ξανά και ξανά …
Κλείνοντας να σας πω ότι λειτουργούν καταδυτικές σχολές για τους λάτρεις , θαλάσσια σπορ (κοντά στο sunrise),ενοικιαζόμενα σκάφη ,πεζοπορίες στο όρος Δραγουντέλι και πολλές μονοήμερες εκδρομές με σκάφος στις γύρω ακτές .
Κοινότητα Σάρτης: 2375094360
Π. Ιατρείο: 2375094642
Πολιτιστικός σύλλογος και Λαογραφικό μουσείο: 2375094323
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του παρόντος ιστότοπου, είναι ιδιοκτησία του halkidikiportal.gr. Αντιγραφή κειμένων και φωτογραφιών απαγορεύεται ρητά χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του διαχειριστή/ιδιοκτήτη του παρόντος.
Επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους, εφόσον γίνεται ρητή αναφορά της πηγής, με σύνδεσμο (link) προς το χρησιμοποιούμενο άρθρο.
Θέλουμε ο επισκέπτης στο σπίτι μας (τη Χαλκιδική) να αισθανθεί σαν το σπίτι του. Nα του παρέχουμε όλες τις ανέσεις ώστε να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να ταξιδέψει, να γευτεί τοπικά προϊόντα και φεύγοντας να έχει ήδη προγραμματίσει το επόμενο ταξίδι του σε ένα άλλο μέρος του Νομού μας!
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Αν το ταξίδι ήταν γεύση, αυτή είναι μία: Μπύρα Μεθιά η παραδοσιακή ελληνική μπύρα Χαλκιδικής
Βιολογικά μέλια – Μέλι καστανιάς, μέλι κουμαριάς, ελάτης και θυμαρίσιο Αγίου Όρους
Παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο. Χρυσό βραβείο το 2018 για το liocladi gold έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ελαιοπαραγωγός με 6.500 ελαιόδενδρα βραβευμένος για τη μαύρη αφυδατωμένη ελιά