ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Κελλί

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΚΕΛΛΙ

Καλωσορίσατε στο δήμο Πολυγύρου! Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πολύγυρος, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής. Η έκταση του νέου Καλλικρατικού δήμου είναι 951,97 τ.μ. χλμ. και ο πληθυσμός του 23.000 κάτοικοι. Τα χωριά και οι οικισμοί του δήμου είναι 26.

+28
°
C
+29°
+19°
Vrastama
Sunday, 23
See 7-Day Forecast

Ένα πανέμορφο χωριουδάκι του Δήμου Πολυγύρου, το Κελλί, με πολύ πράσινο, πολλά νερά και «αγαπησιάρικους» κατοίκους!

Η πρώτη επίσκεψή μου εκεί ήταν το 1994, όταν υπηρετούσα στο Δημοτικό Σχολείο Βραστάμων, τότε που οι δάσκαλοι ήμασταν νέοι και οι μαθητές μας περπατούσαν αδιαμαρτύρητα… 5 χιλιόμετρα, χωματόδρομος τότε, από τα Βράσταμα στο χωριό των 99 κατοίκων (τώρα γύρω στους 60 μόνο δυστυχώς…) δεν ήταν τίποτα για να τον κάνουμε με τα πόδια δύο φορές το χρόνο, ώστε να εκδράμουμε με τους μαθητές μας στο υπέροχο πευκόφυτο δασάκι που ήταν χτισμένο το μονοθέσιο δημοτικό σχολείο του όμορφου χωριού.

Στόχοι εκδρομής: Γνωριμία με τους γείτονες μαθητές και ανάπτυξη σχέσεων, σύσφιξη σχέσεων του διδακτικού προσωπικού, τέρψη ψυχής και σώματος…

7-8 παιδάκια φοιτούσαν τότε στο σχολείο και όμως αυτό κρατούσε ζωντανό το μέρος και πιστέψτε με ήταν από τα ωραιότερα σχολεία που έχω επισκεφτεί… τώρα ρημάζει στη φθορά του χρόνου, έχοντας ακόμη τις ζωγραφιές στα τζάμια να θυμίζουν αλλοτινές εποχές… 

Τον καιρό εκείνο λειτουργούσε ο μπαρμπα-Νίκος, το καφενείο ακριβώς απέναντι από το Σχολείο, όπου έχουμε ζήσει ανεπανάληπτες βραδιές κρασοκατάνυξης πλάι στη ξυλόσομπα…

Σήμερα το χωριό παραμένει όμορφο και περιποιημένο και ο επισκέπτης θα το ανακαλύψει ίσως σ’ ένα village hopping, σε μία μονοήμερη απόδραση μαζί με τη διπλανή Πλανά, σε μία βολτίτσα αν διαμένει στα Βράσταμα (μόλις 5 χιλιόμετρα από εδώ) ή αν έρχεται από τον Πολύγυρο σε 18 μόλις χιλιόμετρα, όπως επίσης αν πηγαίνει προς το Άγιον Όρος, μία στάση εδώ είναι ό,τι πρέπει!

Στρίβετε δεξιά στην πινακίδα και σε λίγα μέτρα πάλι στο δεξί σας χέρι υπάρχει η θέση θέας, ένα καταπληκτικό κιόσκι θέας: κάτω μπροστά σας διακρίνονται οι κόκκινες στέγες του μικρού χωριού, στο βάθος αριστερά το Μεταγγίτσι και οι παραλίες του, στο βάθος μπροστά σας ο κάμπος ο ασημένιος με τα ελαιόδεντρα του Κελλιού και της Ορμύλιας και στο τέλος του ορίζοντα το παραλιακό μέτωπο και το «πόδι» της Κασσάνδρας!     

Απολαύστε τη θέα και φύγαμε για μία μικρή βολτίτσα στο χωριό!

Το Κελλί λοιπόν είναι χτισμένο σε υψόμετρο 300μ., απέχει μόλις 12 χλμ. από τα Ψακούδια και 14 χλμ. από τη θάλασσα των Πυργαδικίων.

Το Κελλί υπήρξε Μετόχι της Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας κατά μία εκδοχή κατά μία δεύτερη υποστηρίζεται ότι πήρε την ονομασία του από τα κελιά των μαθητών του Οσίου Ευθυμίου (βλέπε Βράσταμα) του ασκητή!

Πάρτε το δρόμο που κατηφορίζει και μόλις μπείτε στο χωριό κάντε μία επίσκεψη στον προαύλιο χώρο του Σχολείου, που θα σας καλωσορίσει στα δεξιά σας…

Στη συνέχεια κατηφορίστε πάλι για να φτάσετε στον Ιερό Ναό, που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Κάθε χρόνο εδώ στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου γίνεται μεγάλο πανηγύρι. Οι κάτοικοι του Κελλιού καθώς και των γύρω χωριών το περιμένουν πώς και πώς!

Είναι από τα ωραιότερα πανηγύρια που σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού και της ξεγνοιασιάς μικρών και μεγάλων, αφού ανοίγουν και τα σχολεία σε 3 μέρες! «Η Παναγούδα», για μας τους ντόπιους, στο Κελλί είναι η αδυναμία μας: Ο ναός, χτισμένος το 1970, παλαιότερα το νερό ανάβλυζε από το πάτωμα του ναού, είναι μικρός, υπέροχος και κατανυκτικός, ο δε χώρος μπροστά του; τεράστιο άλσος με λογιών λογιών δέντρα, ένα φυσικό πάρκο αναψυχής και πιο πάνω δεξιά τα γραφεία και η κατοικία του ιερέως!

Στολίδι και καμάρι για τον μικρό αυτόν τόπο.  

Το Γενέσιον της Θεοτόκου

Δίπλα από την εκκλησία παίρνοντας την ανηφορίτσα δεξιά, έπρεπε οπωσδήποτε να φωτογραφίσουμε την όμορφη πρόσοψη από το μικρό τυροκομείο!

Δύο μικρά παιδάκια μας υποδέχτηκαν με βαμμένα τα μουτράκια τους από τα μούρα που τους έδινε η μητέρα τους από τις μουριές του πάρκου! Η μαμά αλλοδαπή μας καλωσόρισε στα Αγγλικά, παντρεμένη εδώ προφανώς!

Περιποιημένα σπίτια και αυλές, ένας παλιός φούρνος κι ένα δεντρόσπιτο! Ναι, ναι καλά διαβάζετε, προφανώς φτιαγμένο από μερακλή μπαμπά για τα παιδιά του ή από μερακλή παππού για τα εγγονάκια του, όταν αυτά τους επισκέπτονται στις διακοπές τους…

Πιο πάνω δύο μεσήλικες κύριοι απολαμβάνουν, στο μικρό μπαλκονάκι, το απογευματινό καφεδάκι τους!

Εικόνες όμορφες μίας υπαίθρου, που οι κάτοικοί της πραγματικά φυλάνε Θερμοπύλες…

Καλή βολτίτσα στο χωριό και κανονίστε να έρθετε στις 7 του Σεπτέμβρη την επόμενη φορά!

Gallery