Μαραθούσα

ΜΑΡΑΘΟΥΣΑ

Καλωσορίσατε στο δήμο Πολυγύρου! Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πολύγυρος, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής. Η έκταση του νέου Καλλικρατικού δήμου είναι 951,97 τ.μ. χλμ. και ο πληθυσμός του 23.000 κάτοικοι. Τα χωριά και οι οικισμοί του δήμου είναι 26.

+17
°
C
+17°
+
Marathoussa
Saturday, 25
See 7-Day Forecast

Ένα από τα 8 Ζερβοχώρια, στη βορειοκεντρική Χαλκιδική, τα χωριά που από μία παραξενιά του βουνού, όπως λένε οι κάτοικοι, βλέπουν τον ήλιο από τα ζερβά ανάποδα.

Ένα από αυτά τα χωριά λοιπόν, που είναι και «ζερβά» (αριστερά) του δρόμου που οδηγεί στην Αρναία, είναι και η πεδινή Μαραθούσα.

Από το 2010 ανήκει στο Δήμο Πολυγύρου. Γύρω στους 500 κατοίκους αριθμεί και 600 μαζί με τον οικισμό Πλατανοχώρι, που στο παρελθόν αποτελούσαν κοινότητα. 

Η Mαραθούσα πήρε το επίσημο όνομά της το 1927, με πιθανότερη εκδοχή: από τις 10 οικογένειες προσφύγων, που ήρθαν στον τόπο αυτό με την ανταλλαγή των πληθυσμών, από το νησί Μαραθούσα, που βρισκόταν στον κόλπο της Σμύρνης.

Η Μαραθούσα αποτελεί γεωγραφικό κόμβο και συνάμα πέρασμα.

Μόλις 67 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 57 χλμ από Ν. Μουδανιά, 28 από Πολύγυρο, που τον ενώνει με την Καβόλα, ή τις ακτές του Σταυρού (30χλμ) και της Ασπροβάλτας (34χλμ).

Είναι το πέρασμα για πολλά χωριά της Χαλκιδικής και η εύκολη πρόσβαση και χωρίς ιδιαίτερη κίνηση για τους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Επίσης σε απόσταση μόνο 9χλμ ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στα λουτρά της Απολλωνίας.

Το παλιό της όνομα ήταν Κάτω Ράβνα (= ίσιωμα, πλάτωμα), ένα όνομα που της το έδωσαν οι Βούλγαροι υπήκοοι, που διείσδυσαν στην περιοχή για αναζήτηση εργασίας με απώτερο σκοπό τον εκσλαβισμό της περιοχής.

Ένα οδοιπορικό στη Μαραθούσα, μία μονοήμερη απόδραση από την πρωτεύουσα ή μία ωραιότατη εκδρομή, αν διαμένετε στην Αρναία ή στον Πολύγυρο, ειδικά όταν τα ηλιοτρόπια έχουν την τιμητική τους!

Ξεκινήστε πρωί πίνοντας το καφεδάκι σας στην «Άννα», στην πλατεία της Μαραθούσας, Ωραία, παραδοσιακή πλατεία χωριού, με παιδική χαρά, αν έχετε και τα πιτσιρίκια σας μαζί! 

Ανάψτε το κεράκι σας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, του πολιούχου του χωριού, που οικοδομήθηκε το 1954, αφού ο παλιός τους ναός είχε καταστραφεί από το μένος του κατοχικού στρατού!

Ωραίο πανηγύρι γίνεται το καλοκαίρι στα εννιάμερα της Παναγίας, 23 Αυγούστου! Τα πανηγύρια σ’ αυτά τα χωριά μένουν αξέχαστα, γιατί όλοι οι παρευρισκόμενοι γίνονται μία παρέα στο τέλος. 

Μουσικές, χορευτικά, σουβλάκια, «πραματιές», γέλια και ευτράπελα, στιγμές που μένουν αξέχαστες στον κάθε επισκέπτη!

Τρία πράγματα θα κάνετε στο χωριό αυτό και είναι τα εξής: (Προτείνω αυτοκίνητο και στις 2 διαδρομές, γιατί η πρώτη είναι στον κεντρικό δρόμο, οπότε έχει την επικινδυνότητά της και η δεύτερη έχει μαντρί στην διαδρομή, οπότε κι εδώ υπάρχει μορφή επικινδυνότητας).

 

1η διαδρομή:

2 χιλιόμετρα έξω από το χωριό, παίρνοντας το δρόμο για Απολλωνία, πάνω στον κεντρικό, στο αριστερό σας χέρι θα έχετε το νου σας, υπάρχει η τοποθεσία Πλατάνα, με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και το εκκλησάκι της Παναγίας Γερόντισσας.

Το 1944 η Μαραθούσα καταστράφηκε ολοσχερώς από τον στρατό της κατοχής. Όσοι κάτοικοι σώθηκαν βρήκαν καταφύγιο στα γύρω χωριά και επέστρεψαν οριστικά το 1950, για να περισώσουν ό,τι απέμεινε. 

Οι περισσότεροι εκτελέστηκαν στην περιοχή Πλατάνα, όπου έγινε και το μνημείο. Τον Ιούνιο οι κάτοικοι με περισσό δέος τιμούν τους αγωνιστές τους και της Ζωοδόχου Πηγής γιορτάζουν την Παναγία τη Γερόντισσα.

2η διαδρομή:

Μία διαδρομή μέσα στη φύση, ανατολικά του χωριού, μία ειδυλλιακή τοποθεσία, στην περιοχή του Μύλου, με άσπρες πέτρες και βράχια και καθάρια νερά, που καθρεφτίζεσαι μέσα τους.

3η επίσκεψη:

Άφησα στο τέλος το Κτήμα Λειβαδιώτη, γιατί θα παρασυρόμουν στα σίγουρα και αν κάποιος έρθει εδώ νομίζω ότι δεν θα επισκεφτεί τίποτα άλλο σ’ αυτό το χωριό! 

Οπότε πριν μεσημεριάσει επισκεφτείτε το κτήμα. Φρόνιμο είναι να έχετε κλείσει το ραντεβού σας με τον Θανάση (Λειβαδιώτη) για να σας περιμένουν και να έχουν χρόνο για μία ξενάγηση και γευσιγνωσία, που θα σας μείνει αξέχαστη.

Η οικογένεια Λειβαδιώτη ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια από το 1978. Η κατασκευή του σύγχρονου, επισκέψιμου οινοποιείου πραγματοποιήθηκε από τον Θανάση και ολοκληρώθηκε το 2008.

marathousa-14

128 στρέμματα φιλοξενούν ελληνικές και ξένες διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών.

Μέσα στο κτήμα εκτός από τους αμπελώνες υπάρχει  οινοποιείο, παραδοσιακό αποστακτήριο, εστιατόριο και εκθετήριο.

Όλες οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες και τα κρασιά προβάλλονται σε διεθνείς εκθέσεις με πάμπολα βραβεία και πρωτιές.

marathousa-18

Ο πετρόχτιστος χώρος εστίασης είναι ανάμεσα σε καταπράσινους κήπους με σιντριβάνια και παιδική χαρά και πέραν από μία ωραία επίσκεψη μπορείτε να προγραμματίσετε αποδράσεις με φίλους και παρεΐστικα γλεντάκια.

Όλοι στο κτήμα γίνονται μία παρέα, πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν, να σας εξυπηρετήσουν και η επίσκεψή σας εδώ να σας μείνει αξέχαστη!

Γιατί ο οικοδεσπότης είναι η ψυχή της επιχείρησης, είναι το αφεντικό που δεν ξεχωρίζει τους εργάτες του, είναι ένα μ’ αυτούς, φοράει τα γάντια του και ξεβοτανίζει μαζί τους, διασκεδάζει μαζί τους και γενικά εκτιμάει όσους «πονούν» τα αμπέλια του και δουλεύουν αγόγγυστα μαζί του, θεωρώντας τους συνεργάτες κι όχι εργάτες.

Φεύγοντας λοιπόν, κι έχοντας δοκιμάσει τους περισσότερους κωδικούς, φορτώστε το αυτοκίνητο και ρωτήστε για τα σημεία διανομής των κρασιών, γιατί είναι μοναδικής γεύσης και ποιότητας και θα τα αναζητήσετε στα σίγουρα.

Καλή απόδραση στην όμορφη Μαραθούσα του κάμπου

Χρήσιμα τηλέφωνα

Τοπική κοινότητα Μαραθούσας: 2371095248