ΤΑΞΙΔΕΨΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

privacy

Παλαιόχωρα

Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ

Καλωσορίσατε στο δήμο Πολυγύρου! Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πολύγυρος, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής. Η έκταση του νέου Καλλικρατικού δήμου είναι 951,97 τ.μ. χλμ. και ο πληθυσμός του 23.000 κάτοικοι. Τα χωριά και οι οικισμοί του δήμου είναι 26.

+19
°
C
+19°
+18°
Palaiochora
Saturday, 25
See 7-Day Forecast
1

Παλαιόχωρα ή Παλιόχωρα, για τους ντόπιους, ένα από παλιότερα χωριά της περιοχής, γι’ αυτό λέγεται ότι πήρε και το όνομά του (Παλαιά + Χώρα). Κιουτσούκ Κιόι για τους Τούρκους, που σήμαινε Μικρό Χωριό, γιατί είχε λίγο πληθυσμό σε σχέση με τα γύρω Μαντεμοχώρια, όπου ανήκε.

Έχαιρε μεγάλων προνομίων, καθώς και όλη η περιοχή, στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, λόγω των μεταλλείων-ορυχείων του Στρατωνίου. Δυστυχώς όμως κάηκε ολοσχερώς το χωριό μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης της Χαλκιδικής και ξαναχτίστηκε σχεδόν από την αρχή!

Η Παλαιόχωρα απέχει 57 χλμ από την Θεσσαλονίκη, 18 μόνο χλμ από τον Πολύγυρο και αποτελεί οδικό κόμβο, αφού σχεδόν μέσα από το χωριό περνά ο δρόμος προς την Αρναία (μόλις στα 15 χλμ) και το Άγιο Όρος. Παλιότερα ήταν η έδρα του Δήμου Ζερβοχωρίων.

Η Παλαιόχωρα είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Χολομώντα με υψόμετρο 377μ. Το κλίμα της είναι ιδιαίτερα υγιεινό, χάρη στο φυσικό δάσος του Χολομώντα, αλλά και στο περιαστικό δάσος Παλιόχωρας-Ριζών που «δημιουργήθηκε» και προστατεύετε με θέρμη από τους κατοίκους μετά το 1927. Από τότε άλλαξε και το μικροκλίμα όλης της περιοχής!

Οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι εδώ και ιδιαίτερα εργατικοί. Οι ασχολίες τους είναι κυρίως γεωργικές και κτηνοτροφικές, αλλά και πολλοί ασχολούνται με την μελισσοκομία, γιατί υπάρχει πλούσια μελισσοκομική βλάστηση στην περιοχή.

Ρωτώντας για να πάρω πληροφορίες για το χωριό, ο κύριος Καμπούρης Παύλος, με το χιούμορ που τον διακρίνει, μου είπε να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι ένας σημαντικός άντρας γεννήθηκε εδώ, εννοώντας – φυσικά – τον ίδιο! 

Η οικογένεια Καμπούρη  είναι από τις πρώτες που ασχολήθηκαν με τη μελισσοκομία, αγαπούν με πάθος αυτό που κάνουν, ακολουθούν τη φύση για να παράξουν αγνό μέλι, βιολογικό και πιστοποιημένο και όταν μία επιχείρηση είναι οικογενειακή αυτό τιμά τα μέλη της, αλλά και τον τόπο τους, θα πω εγώ!

Μεγάλες επιχειρήσεις θα συναντήσετε σ’ αυτό το χωριό, όπως η εταιρεία Βαλμά που παράγει και προωθεί τυροκομικά προϊόντα (πασίγνωστη η φέτα Βαλμά) καθώς αξίζει να αναφέρω εδώ και τη Φάρμα Χολομών, άλλη οικογενειακή επιχείρηση, όπου ο κ. Παυλούδης Αθανάσιος φρόντισε να την ξεχωρίσει με την εκτροφή, επεξεργασία και τυποποίηση του κρέατος!

Πιστεύω ακράδαντα ότι ένας τόπος είναι σημαντικός όταν σημαντικό είναι και το ανθρώπινο δυναμικό του. Κι εδώ οι άνθρωποι είναι δεμένοι ιερά με τον τόπο τους, τον αγαπάνε και τον φροντίζουν.

Τιμούν και αγαπούν την ιστορία και την παράδοσή τους. Σημαντική η προσφορά και του πολιτιστικού συλλόγου της Παλαιόχωρας καθώς και του συλλόγου γυναικών.

Πως θα περάσετε ένα μονοήμερο στην Παλαιόχωρα

Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας μόλις δεξιά ερχόμενοι από Θεσσαλονίκη ή Πολύγυρο, έξω απ’ το παλιό Δημαρχείο .

Ένα χωριό για να το γνωρίσεις πρέπει να το περπατήσεις.

Αρχικά μια βόλτα ξεκινώντας από τον κεντρικό δρόμο θα σας αφήσει τις καλύτερες των εντυπώσεων !

palaioxora-08
Λιθόκτιστα σπίτια, διώροφα τα περισσότερα, κτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, όπως σε όλα σχεδόν τα χωριά της ορεινής Χαλκιδικής, Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, με μικρές λουλουδοστολισμένες αυλές και στενά ανηφορικά πλακόστρωτα σοκάκια, λόγω των έντονων κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής.

Εθελόντριες γυναίκες από την Παλαιόχωρα παρέα με τις γυναίκες του συλλόγου τεχνών Γαλάτιστας, ζωγράφισαν τοίχους σπιτιών με θέματα από την καθημερινή ζωή του χωριού.

Ένα χωριό στολίδι που η βόλτα σας αυτή θα σας πείσει γι’ αυτό που σας λέω! 

Δύο μεγάλα «στολίδια» της Παλαιόχωρας αποτελούν:

Το πρώτο είναι το σπίτι του δασκάλου λαογράφου Δημήτριου Τσιότρα που το δώρισε στην κοινότητα και αξιοποιήθηκε ως ένα υπέροχο Λαογραφικό Μουσείο!

Το δεύτερο και πανέμορφο είναι η κεντρική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μεγαλοπρεπής ναός, που σου προκαλεί δέος τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά , με το υπέροχο πέτρινο καμπαναριό, τις αγιογραφίες, τις σκαλιστές ξύλινες πόρτες του, όπου εδώ φυλάσσονται εικόνες παλιές και το Ευαγγέλιο από το 1735.

Υποκλίνεται κανείς όταν μαθαίνει ότι ο ναός αυτός χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων και δωρεές από το υστέρημά τους, προκειμένου να οικοδομηθεί και να εγκαινιασθεί το 1922, αφού είχε καταστραφεί ολοσχερώς, όπως είπαμε από το μένος του τούρκου αφέντη!

Η περιήγηση στα γύρω σοκάκια και οι δύο αυτές επισκέψεις σας σίγουρα θα πρέπει να συνοδευτούν με ένα καφεδάκι ή τσιπουράκι στα 2 καφέ ή ίσως και στους καφενέδες του χωριού, όπου οι ντόπιοι θα σας «αγκαλιάσουν» πραγματικά και θα σας πουν πολλές ιστορίες…

Ήπιατε τα καφεδάκια σας; Σηκωθείτε έχουμε δρόμο! Μια υπέροχη βόλτα, με τα πόδια φυσικά, είναι στο εξωκλήσι του προφήτη Ηλία.

Σχεδόν μέσα στο χωριό, νότια, εκεί που αφήσατε το αμάξι σας, βρίσκεται ο λόφος «Θανάσ’ Τούμπα» με πανοραμική θέα στις λίμνες και μέχρι το όρος Μπέλες! 

Το μπαλκονάκι του χωριού, όπως μου το είπαν οι ντόπιοι.

Θα μαγευτείτε πραγματικά και θα βγάλετε αμέτρητες φωτογραφίες! Αν βρεθείτε εδώ στη μνήμη του Προφήτη Ηλία θα έχετε την τύχη να απολαύσετε ένα τριήμερο πανηγύρι γεμάτο κέφι και πληθώρα εκδηλώσεων και μουσικών δρώμενων!

Υπέροχες διαδρομές είτε με τα πόδια είτε με το αυτοκίνητο είναι και οι διαδρομές στη φύση, ειδικά το φθινόπωρο και τον χειμώνα. 

Το περιαστικό δάσος που σας προείπα, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης φυσιολατρών και φωτογράφων καθώς και η διαδρομή μέσα από το δάσος του Χολομώντα θα σας οδηγήσει σε 10 λεπτά στον ορεινό Ταξιάρχη, προσφέροντάς σας τέρψη ψυχής!

Οι επιχειρήσεις του κ. Βαλμά και του κ. Παυλούδη είναι επισκέψιμες και είναι ωραίο να προμηθεύεστε τα τοπικά προϊόντα κατευθείαν από την πηγή τους!
Αν δεν είστε κουρασμένοι και αν αντέχετε από τα τσίπουρα, σας προτείνω κάτι τελευταίο και μετά σας αφήνω να κάνετε τις επιλογές σας:
καλύτερη εποχή η άνοιξη και το καλοκαίρι για μία επίσκεψη στο νερόμυλο του Ντελή, 2 χλμ βόρεια του χωριού περνώντας απέναντι από το νεκροταφείο, στον κεντρικό δρόμο θα δείτε το μονοπάτι. 

Μισή ώρα με τα πόδια, 10 λεπτά με ένα – ψηλό – όχημα θα φτάσετε σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία, με θέα τον καταρράκτη 100 μέτρων. Δυστυχώς κι εδώ τα γρανάζια της γραφειοκρατίας κινούνται απελπιστικά αργά, ώστε να αναδειχθεί η τοποθεσία όπως θα έπρεπε

Τρία πανηγύρια (Αγ. Γεωργίου – Αγ. Παρασκευής και Προφήτη Ηλία, πολλές καλοκαιρινές εκδηλώσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, γιορτή «λειψού» (πρόκειται για τοπικό «έδεσμα»), Απόκριες κ.ο.κ.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή μονοήμερη απόδραση από καρδιάς !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

ΚΕΠ: 2371050919

ΕΛΤΑ: 2371061210

Φάρμα Χολομών: 2371061339

Τυροκομείο Βαλμά: 2371061244

Κοινότητα: 2371050912

Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου: 2371061321