Κτήμα Λειβαδιώτη
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
Το Καϊτζίκ, παράφραση από το τούρκικο Κάγιατζικ, που σημαίνει πετρώδης τόπος, μετά την απελευθέρωση της Χαλκιδικής πήρε το επίσημο όνομα του ως Παλαιόκαστρο, από το παλιό μεσαιωνικό κάστρο, που υπάρχει ΒΑ του χωριού, πίσω από το νταμάρι που βλέπουμε, πάνω από το χωριό.
Όπως μου είπε ο καλός μου (πρώην) συνάδελφος, ο δάσκαλος ο Μιχάλης, καλό είναι αν κάποιος θελήσει να το επισκεφτεί καλύτερα να ζητήσει συνοδεία από κάποιον ντόπιο.
Τόπος που κατοικείται από το 3.000 π.Χ, άλλαξε θέση πέντε φορές, με πρώτη θέση και πρώτη ενορία του χωριού την Αγ. Παρασκευή.
Αν μπείτε από το χωματόδρομο, όπως έρχεστε από Θεσσαλονίκη αριστερά, μετά την διασταύρωση του Παλαιοκάστρου, θα βρεθείτε, στα δύο μέτρα περίπου, μπροστά και αριστερά στην Αγ. Παρασκευή. Αξίζει πραγματικά να επισκεφτείτε την πρώτη πρώτη εκκλησία του χωριού, ν’ ανάψετε το κεράκι σας και να βγάλετε υπέροχες φωτογραφίες.
Σήμερα υπάρχουν δύο χωριά στην ουσία το παλιό, που με προεδρικό Διάταγμα – μαζί με τον Παρθενώνα στο Ν.Μαρμαρά – έχουν χαρακτηριστεί ως οι δύο μοναδικοί στη Χαλκιδική παραδοσιακοί οικισμοί και το νέο χωριό, που συνήθως λέγεται ως Διασταύρωση Παλαιοκάστρου!
Η πέμπτη και τελευταία (;) μετοίκηση προς το νέο χωριό, στη θέση Ίσιωμα ή Διασταύρωση ξεκίνησε το 1956 , με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στη Βόλβη, αφού δόθηκαν δάνεια στους σεισμόπληκτους και ολοκληρώθηκε την περίοδο της επταετίας με τα αγροτικά δάνεια.
Το σημείο επιλέχθηκε γιατί είναι πραγματικό «ίσιωμα», όχι πετρώδες, αφού εκεί είχαν οι κάτοικοι τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους και επίσης σημαντικό κομβικό σημείο, αφού διασταυρώνονται (Διασταύρωση) οι δρόμοι του οδικού δικτύου της βόρειας και κεντρικής Χαλκιδικής!
570μ. το υψόμετρο του, πολύ υγιεινό το κλίμα του, χτισμένο κατά μήκος του δρόμου για τον Ταξιάρχη, το νέο χωριό, μόλις 8χμλ από τονΠολύγυρο και 60χλμ από τη Θεσ/νίκη.Οι απογραφέντες κάτοικοι αριθμούν τους 220.
Στο χωριό υπάρχουν τα απαραίτητα: παντοπωλείο, καφενείο και το «Στέκι του Κώστα» με υπέροχα ντόπια κρέατα, που τα Σαββατοκύριακα γίνεται λαϊκό προσκύνημα! Σούβλες κοκορέτσια, συκωταριές κτλ κτλ, και πολλά υποσχόμενα Σαββατόβραδα με ωραία ζωντανή μουσική.
Πολιούχος ο Άγιος Αθανάσιος , που τιμάται στις 18 Ιανουαρίου. Αν βρεθείτε στο χωριό τις ημέρες του Πάσχα και ειδικά στην περιφορά του Επιταφίου θα ζήσετε στιγμές και θα αναπολήσετε σίγουρα τα παιδικά σας χρόνια, όσοι κατάγεστε από χωριά και έχετε και κάποια ηλικία βεβαίως βεβαίως. . .
Επίσης μετά από κάθε λειτουργία ο πάτερ Δημήτριος με την πρεσβυτέρα του ψήνει καφεδάκια για όλους τους παρευρισκόμενους στη μεγάλη αίθουσα.
Στο χωριό η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη και μπορεί κανείς να περάσει μία υπέροχη μέρα, με πεζοπορίες στη φύση , όλες τις εποχές του χρόνου!
Το Παλαιόκαστρο είναι χτισμένο στο ΝΔ μέρος του όρους Χολομώντα, με ένα υπέροχο δάσος βελανιδιών, με πολλά γεφύρια αφού περιμετρικά διασχίζουν το χωριό ο Καβρόλακκας και ο Βατόνιας!
Μόλις στρίψετε από τον κεντρικό δρόμο για το χωριό, στη διασταύρωση θα σας καλωσορίσει το ξωκκλήσι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου!
Βγάλτε μία ωραία φωτογραφία εδώ και σε 2χλμ περίπου θα μπείτε στο νέο χωριό. Πιείτε έναν ελληνικό στο καφενείο του χωριού, πάρτε τις απαραίτητες πληροφορίες και ξεκινήστε την εξερεύνηση.
Η διαδρομή που θα σας προτείνω ανεπιφύλακτα είναι προς το παλιό χωριό. Ένα χιλιόμετρο δρόμος εσείς θα αποφασίσετε αν θα τον κάνετε ποδαράτοι ή με το όχημά σας.
Διατηρητέος οικισμός όπως είπαμε, εντυπωσιακό είναι ότι οι δρόμοι είναι χωμάτινοι, ενώ πάρα πολλά σπίτια αναπαλαιώθηκαν, είτε από τους ντόπιους είτε από άλλους Θεσσαλονικείς που τα αγόρασαν.
Γυρίστε πίσω στο νέο χωριό κι αν θέλετε να μεσημεριάσετε εδώ στο ένα και «μοναδικό» μαγαζί, στο «Στέκι του Κώστα».
Μία άλλη ωραία διαδρομή, πιο μακρινή είναι προς την (δεύτερη) Αγ. Παρασκευή!
Βγαίνοντας από το χωριό δεξιά θα πάρετε τον παλιό δρόμο για Αγ. Πρόδρομο. Αν δεν τα καταφέρετε να φτάσετε στην εκκλησία, γιατί το ποτάμι κατεβάζει συχνά νερό, τουλάχιστον θα μαγευτείτε από την υπέροχη διαδρομή μέχρι εκεί.
Προτείνω να έρθετε στο πανηγύρι, στις 25 και 26 Ιουλίου, που η διαδρομή είναι βατή, ώστε να διασκεδάσετε, να χορέψετε και να τιμήσετε με τους ντόπιους την Αγία τους.
Πέτρα ,ξύλο και χώμα, ένα παραμυθένιο, μικρό και κουκλίστικο χωριό που αξίζει τον κόπο να το περπατήσετε απ’ άκρη σ ’άκρη!
Οι στάσεις σας για φωτογράφιση κι όχι μόνο είναι σίγουρα δύο: η μία είναι στην πρώτη ενορία του χωριού την Αγία Παρασκευή πολύ παλιά εκκλησία και επισκέψιμη!
Η δεύτερη είναι στην περιοχή Αλώνια, στον Άγιο Αθανάσιο , θα σας βγάλει ο δρόμος να είστε σίγουροι, όπου είναι και το σημερινό κοιμητήριο των δύο χωριών! Ένας ναός κόσμημα που χτίστηκε το 1864 και πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου! Πιο κάτω θα συναντήσετε το παλιό σχολείο. Ένας εναλλακτικός τρόπος ζωής για όποιον έχει την τύχη να κατοικεί μόνιμα εδώ, ανάταση ψυχής…
Όσο είστε ακόμη στο παλιό χωριό σας προτείνω και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, θα δείτε την ταμπελίτσα επιστρέφοντας στο δεξί σας χέρι. Αν έχει βρέξει καλύτερα να περπατήσετε ως εκεί, δεν είναι μακριά από το δρόμο, αλλιώς να φροντίσετε να είστε με ψηλό όχημα. Πανηγυρίζει στις 20 Ιουλίου.
Επίσης, ωραίο πανηγύρι γίνεται του Αγίου Χριστοφόρου, σ’ ένα υπέροχο εκκλησάκι, στο λόφο, βγαίνοντας από το χωριό, στον κεντρικό δρόμο για Πολύγυρο, στο δεξί σας χέρι.
Υπάρχει σήμανση, είναι εύκολα προσβάσιμο και πανηγυρίζει στις 8 και 9 Μαΐου με κουρμπάνι, ορχήστρα και όλα τα σχετικά!
Επίσης αν θέλετε να συνεχίσετε, ως επόμενο σταθμό θα σας πρότεινα το χωριό των ελάτων, τον Ταξιάρχη, που απέχει μόνο 10 λεπτά με το αυτοκίνητο.
Μικρό, αλλά ζωντανό χωριό το Παλαιόκαστρο. Ο πολιτιστικό σύλλογος τα καλοκαιρινά βράδια του Σαββάτου διοργανώνει βραδιές θερινού σινεμά, στο προαύλιο του παλιού σχολείου!
Μία πολύ σημαντική ημερομηνία για να επισκεφτείτε το χωριό είναι στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων. Θα παρακολουθήστε δρώμενα με τους Φωταράδες, θα πιείτε κόκκινο κρασί, θα φάτε ντόπια λουκάνικα και θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας, σας το υπόσχομαι! Όλο αυτό αναβιώνει γύρω στις 2 το μεσημέρι, κάθε χρόνο στον αυλόγυρο της εκκλησίας του Αγ. Αθανασίου, στο νέο χωριό! (Περισσότερα για το έθιμο στην κατηγορία: ΗΘΗ-ΕΘΙΜΑ στο σάιτ μας).
Καλώς ήρθατε λοιπόν στο Καϊτζίκι των ντόπιων, στο Παλαιόκαστρο Χαλκιδικής. Σας αφήνω να το απολαύσετε…
Ι.Ν. Αγ. Αθανασίου: 2371024012
Ταξί: 2371022873
Τοπική κοινότητα: 2371024666
Κάθε φορά που θα γίνεται κόκκινο το κουμπί του κάθε χωριού και θα είναι έτοιμο για περιήγηση! Πατήστε το και καλό σας ταξίδι…
Τα κείμενα και οι φωτογραφίες του παρόντος ιστότοπου, είναι ιδιοκτησία του halkidikiportal.gr. Αντιγραφή κειμένων και φωτογραφιών απαγορεύεται ρητά χωρίς τη γραπτή συγκατάθεση του διαχειριστή/ιδιοκτήτη του παρόντος.
Επιτρέπεται η χρησιμοποίησή τους, εφόσον γίνεται ρητή αναφορά της πηγής, με σύνδεσμο (link) προς το χρησιμοποιούμενο άρθρο.
Θέλουμε ο επισκέπτης στο σπίτι μας (τη Χαλκιδική) να αισθανθεί σαν το σπίτι του. Nα του παρέχουμε όλες τις ανέσεις ώστε να χαλαρώσει, να διασκεδάσει, να ταξιδέψει, να γευτεί τοπικά προϊόντα και φεύγοντας να έχει ήδη προγραμματίσει το επόμενο ταξίδι του σε ένα άλλο μέρος του Νομού μας!
Παραδοσιακό οινοποιείο σε 110 στρέμματα όπου φιλοξενούνται οκτώ ελληνικές ποικιλίες κρασιών
Αν το ταξίδι ήταν γεύση, αυτή είναι μία: Μπύρα Μεθιά η παραδοσιακή ελληνική μπύρα Χαλκιδικής
Βιολογικά μέλια – Μέλι καστανιάς, μέλι κουμαριάς, ελάτης και θυμαρίσιο Αγίου Όρους
Παραδοσιακό οικογενειακό ελαιοτριβείο. Χρυσό βραβείο το 2018 για το liocladi gold έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ελαιοπαραγωγός με 6.500 ελαιόδενδρα βραβευμένος για τη μαύρη αφυδατωμένη ελιά