Γερακινή

ΓΕΡΑΚΙΝΗ

Καλωσορίσατε στο δήμο Πολυγύρου! Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πολύγυρος, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής. Η έκταση του νέου Καλλικρατικού δήμου είναι 951,97 τ.μ. χλμ. και ο πληθυσμός του 23.000 κάτοικοι. Τα χωριά και οι οικισμοί του δήμου είναι 26.

+13
°
C
+16°
+10°
Γερακινή
Παρασκευή, 23
Πρόγνωση για 7 μέρες

…κατέβηκε ο Πολύγυρος και γίνηκε λιμάνι…

Κάπως έτσι, δανειζόμενη τους στίχους του Καββαδία από το ποίημα «Πικρία», θα ξεκινήσω την ξενάγησή μου στην αγαπημένη μας Γερακινή!

Και λέω «μας», γιατί η Γερακινή αποτέλεσε – και αποτελεί – σταθμό της τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Γιατί η Γερακινή υπήρξε από τη δεκαετία του 1970 ένας αγαπημένος και πολυσύχναστος προορισμός για τους Θεσσαλονικείς καθώς και για όλους εμάς τους κατοίκους των γύρω χωριών!

Η διασκέδαση χτυπούσε κόκκινο την δεκαετία ’70 και ’80! Στο τουριστικό περίπτερο, που υπήρχε μέχρι τις μέρες μας και δυστυχώς σήμερα μετατράπηκε «προσωρινά» σε πάρκινγκ αυτοκινήτων, γινόταν λαϊκό προσκύνημα στην κυριολεξία!

Όλοι περάσαμε από τις θρυλικές ντίσκο της εποχής, Bora-bora, Φάρμα, Ειρήνη…

Αν μου ζητούσε κάποιος να περιγράψω τη Γερακινή με δύο λέξεις θα έλεγα: Γερακίνα (Gerakinabeachhotel) και Μεταλλεία!

Το θρυλικό Gerakinabeach που άνοιξε τις πύλες του το 1969, έκανε τη Γερακινή προορισμό!

Έδωσε εργασία σε πολλούς κατοίκους των γύρω χωριών, πολλοί επιχειρηματίες αγόραζαν ή νοίκιαζαν χώρους που τους μετέτρεπαν σε εμπορικά καταστήματα και χώρους εστίασης και διασκέδασης.

Ήδη οι Θεσσαλονικείς είχαν αρχίσει να αγοράζουν οικόπεδα και να χτίζουν τα εξοχικά τους, έτσι δημιουργήθηκαν οι πρώτοι οικισμοί (Κηπούπολη, Δεδέογλου, Πάγκαλος, αργότερα Τρίκορφο κ.ά.).

Χρόνια πολλά πριν, στις αρχές του 19ου αιώνα, μάταια ο Πολυγυρινός – σιδεράς στο επάγγελμα – Χρήστος Κουγιώνης προσπάθησε να πείσει τους συντοπίτες του να μετοικήσουν στον εύφορο κάμπο και στα παραθαλάσσια, πιστεύοντας ότι εκεί θα είναι το μέλλον… κάτι μάλλον προαισθανόταν…

Όσοι δεν πούλησαν λοιπόν, άρχισαν να χτίζουν. Τεράστια η ανοικοδόμηση σε όλη την ευρύτερη περιοχή, όπου ΝΑΙ – τελικά – κατέβαινε ο Πολύγυρος (το καλοκαίρι) στο (γραφικότατο και απάνεμο) λιμάνι του!

Πηγές και αρχαιολογική σκαπάνη μαρτυρούν ότι οι οικισμοί υπήρχαν από τα ρωμαϊκά και βυζαντινά ακόμη χρόνια, αφού, με λίγα χιλιόμετρα διαφορά, γνωρίζαμε πολλά για την αρχαία πόλη Μηκύβερνα, καθώς και πιο βόρεια, στο Σελιό, βρέθηκαν ίχνη ρωμαϊκού και βυζαντινού οικισμού.

Για το όνομα Γερακινή οι απόψεις διίστανται: ο θρύλος λέει ότι υπήρχε ένα πηγάδι, όπου στην προσπάθειά της να βγάλει νερό η κόρη του προύχοντα της περιοχής έπεσε μέσα και πνίγηκε! Το όνομα αυτής Γερακίνα, εξού και το όνομα του οικισμού εις μνήμηντης. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι το όνομα αυτό δόθηκε στον οικισμό λόγω της ύπαρξης πολλών γερακιών σε όλη την περιοχή.

Η ιστορία του οικισμού ζωντανεύει και πάλι όταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα οι μεταλλειολόγοι ανακαλύπτουν ότι η περιοχή της ενδοχώρας είναι «πηγή πλούτου»! Ο θησαυρός της; Ο Λευκόλιθος! (μαγνησίτης) Το παλαιότερο ενεργό κοίτασμα της χώρας μας! Δημιουργούνται τα πρώτα Μεταλλεία που δίνουν πνοή στον τόπο!

Προσελκύουν ολόκληρες οικογένειες απ’ όλη την Ελλάδα που ψάχνουν ένα καλό μεροκάματο, οι οποίες εγκαθίστανται στα μικρά σπιτάκια, που τους παρέχει η εταιρεία τότε. Στις αρχές του 1900 τα μεταλλεία αποτελούν ανάπτυξη για όλη την Χαλκιδική. Περίπου 1200 άνθρωποι απασχολούνται εκεί. Άλλοι λοιπόν μένουν στην περιοχή, οι υπόλοιποι μετακινούνται από τα χωριά τους με οχήματα πάλι της εταιρείας. Σήμερα, απασχολεί περί τους 340 ανθρώπους, αφού τα μηχανήματα έχουν κάνει πλέον τη δουλειά τους…

Τον μικρό «οικισμό» στο χωριό των Μεταλλείων, τις εγκαταστάσεις και τη μικρή λίμνη – τεχνητή – που υπάρχει στο χώρο αξίζει κανείς όχι μεμονωμένα, αλλά με γκρουπ, να τα επισκεφτεί κι αυτό κατόπιν συνεννόησης με την Εταιρεία!

Θα σας πάω όμως ακόμη πιο παλιά…

Μεταλλεία Γερακινής

GERAKINI-KOLAZ-1-01

Η λίμνη των μεταλλείων

Αυτό που μπορεί ο επισκέπτης να δει στο «πάνω χωριό», στην ενδοχώρα της Γερακινής είναι ο ναός των Αγίων Θεοδώρων, που πρόσφατα γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ανέγερσή του.

Ανεγέρθη με χρήματα των κατοίκων και των εργατών της περιοχής και αξίζει πραγματικά μία βόλτα ως εδώ.

Θυμίζει νησιώτικη εκκλησία κι αν είστε τυχεροί θα γνωρίσετε και τον γλυκύτατο εφημέριο του ναού. Τις μέρες του Πάσχα οι ακολουθίες και η κατάνυξη θα σας μείνουν αξέχαστες πράγματι.

Ο ναός πανηγυρίζει στην κινητή γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, το χειμώνα με κουρμπάνι «ιδιαίτερο», επιμελημένο από τον γνωστό σεφ του χωριού τον αγαπητό Μανόλη Στράτο!

Ακριβώς δίπλα, στον αυλόγυρο του παλιού δημοτικού σχολείου (που λόγω προσωπικής ευαισθησίας εύχομαι να αξιοποιηθεί το κτίριο του σχολείου «όπως του πρέπει») υπάρχει παιδική χαρά για τα πιτσιρίκια σας!

Πάμε παραλία; Τι λέτε;

Άπειρες επιλογές διαμονής: Το πολυτελέστατο ξενοδοχείο 5 αστέρων IkosOlivia, που διαδέχθηκε το Gerakinabeachγια υψηλά βαλάντια, ανάλογα και οι παροχές του βεβαίως, αλλά και μικρότερα ξενοδοχεία, δωμάτια κ.ο.κ., όπου εδώ εγώ θα σας κάνω τις προτάσεις μου και φυσικά εσείς αποφασίζετε…

Η διαμονή που θα σας προτείνω λέγεται «οικογενειακή υπόθεση»! Οικογένεια Κουγιώνη! Δηλαδή:

  • Κάμπινγκ Κουγιώνη, στο δρόμο για το Τρίκορφο.
  • SoniaVillageHotel, όπουοΜάριος και ο Χρήστος συνεχίζουν επάξια την οικογενειακή επιχείρηση, την έχουν επεκτείνει και αποτελεί στολίδι της Γερακινής πραγματικά!
  • Sundaysummerresort, όπουοΒασίληςΚουγιώνης λειτουργεί ένα υπέροχο συγκρότημα studioκαι διαμερισμάτων, μία μικρογραφία του φυσικού πλούτου της Χαλκιδικής, ανάμεσα σε ελαιόδεντρα, πορτοκαλιές, μανταρινιές και τριανταφυλλιές. Ήσυχα, ξεκούραστα με πισίνα και κοντά στη θάλασσα!
  • ΤοLeGrandReve, όπου, ο αδελφός του Βασίλη, ο Λευτέρης έχει σκοπό να σας προσφέρει «το Μεγάλο Όνειρο», ναι, στη Γερακινή!

Εγώ τα φώτα μου σας τα έδωσα, η επιλογή πλέον δική σας!

Σ’ αυτό το μέρος δεν θα σας παροτρύνω για διήμερο κι αυτό, γιατί – πραγματικά – δεν φτάνει!

Όχι για να γυρίσετε την περιοχή, αλλά επειδή η Γερακινή αποτελεί γεωγραφικό κόμβο και ενώνει με έναν τρόπο και τα τρία πόδια της Χαλκιδικής: 70 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 12 από τον Πολύγυρο, 12 από τα Ν. Μουδανιά και 40 λεπτά από την Ιερισσό, εξηγεί νομίζω το «κομβικό» του πράγματος.

Τοποθετημένη στον μυχό του Τορωναίου κόλπου μπορείτε να οργανώσετε, ορμώμενοι από δω, τις εξορμήσεις παντού, αν έχετε τη δυνατότητα αυτή βέβαια. Επίσης να αναφέρω ότι στη Γερακινή τα τελευταία χρόνια λειτουργεί το υπερσύγχρονο «Νεφροξένια», κέντρο διακοπών αιμοκάθαρσης και πιστεύω ότι έτσι εξυπηρετούνται ακόμη και πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να φύγουν διακοπές και τυγχάνουν να είναι αιμοκαθερόμενοι!

«Πινέζα» στη Γερακινή λοιπόν!!!

ΠΑΡΑΛΙΑ – ΦΑΓΗΤΟ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

6 χιλιόμετρα ακτής, μερικώς οργανωμένη (νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα εδώ!)! Νερά καθαρά, ζεστά, σπάνια με κύμα, ρηχά και βραβευμένα με γαλάζια σημαία, παρακαλώ!

Παραλία φιλική και προς AMEA μάλιστα!

Τα τελευταία χρόνια οι τουριστικοί οδηγοί τον παραθαλάσσιο οικισμό τον αναφέρουν ως Σκάλα Γερακινής (Αυτό θα σας το κρατήσω για το τέλος, όμως…) έτσι και το όνομα του beachbarτης παραλίας.

Skala beach bar είναι το μπαράκι της παραλίας που προσφέρει από το πρωί ξαπλώστρες, καφέδες και οφθαλμόλουτρο και το βράδυ δροσιστικά κοκτέιλ και όμορφα επενδυμένες μουσικές βραδιές. Οικογενειακή επιχείρηση με ψυχή του μαγαζιού τον αγαπητό Τάσο!

Απέραντο το μήκος της ακτογραμμής, με όνειρο ζωής – και πνοής θα πω εγώ – των ντόπιων να γίνει προσβάσιμο, όλο το παραλιακό μέτωπο με επιμήκυνση του πεζόδρομου!

Τις βουτιές σας και το οφθαλμόλουτρο, για τους πιο νεολαίους της παρέας θα έλεγα ότι αξίζει τον κόπο να τις ρίξετε και στην ακτή του Οικισμού Τρίκορφο!

Η παραλία είναι μικρή, ρηχή, ειδυλλιακή και οργανωμένη.

Επίσης, πριν τα κοκτέιλ σας, γιατί ποτό χωρίς φαγητό ποτέ, το ψαράκι σας θα το φάτε ολόφρεσκο και με το πόδι στην άμμο στη γραφική ψαροταβέρνα του Βασίλη, την Όαση!

Αφού κλείσετε τραπέζι, αν πρόκειται και Σαββατοκύριακο Ιουλίου-Αυγούστου, περπατήστε πρώτα στον «παραθαλάσσιο» πεζόδρομο, φτάνοντας μέχρι τη Σκάλα (Γέφυρα) – τουλάχιστον – απολαμβάνοντας ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα, γυρίστε για το ψαράκι σας και τελειώστε τη βραδιά σας με το ποτάκι σας ακριβώς δίπλα! Σας έφτιαξα λιγάκι;

Δεν τελειώνουμε εδώ. Στη Γερακινή οι επιλογές είναι άπειρες πραγματικά, όπου κι αν φάτε σ’ αυτό το μέρος να ξέρετε θα φάτε καλά και οι τιμές παντού είναι λογικές. Τα περισσότερα καταστήματα εστίασης βρίσκονται στον πάνω δρόμο, παράλληλα του παραθαλάσσιου μετώπου. Προτάσεις:

Το Μουράγιο (Mouragio) που φημίζεται για τα θαλασσινά του, έχοντας πάρει πολλές διακρίσεις, όπου ο Βασίλης θα σας οδηγήσει στην υπέροχη καταπράσινη αυλή του φροντίζοντας – γευστικά – τον ουρανίσκο σας!

Το Ιθάκη: Γεύσεις από στεριά κι από θάλασσα, χειμώνα καλοκαίρι, σε έναν όμορφο, υπερυψωμένο χώρο θα σας προσφέρει ο Σταύρος και τα καλοκαίρια σάς περιμένουν όμορφες μουσικές βραδιές με ορχήστρα.

Ο Ανεμόμυλος (Anemomilos) όπου η γλυκύτατη Μαρία θα σας εξυπηρετήσει άψογα και θα ενθουσιαστείτε με το χταπόδι σχάρας με πουρέ παντζαριού, αφού το συνοδεύσετε με ένα σοβινιόν κτήματος Λειβαδιώτη.

Αν θέλετε να ξεμακρύνετε λίγο, στο δρόμο προς το κάμπινγκ, μετά το IkosOlivia στο αριστερό σας χέρι, βρίσκεται το εστιατόριο 4 εποχές (4 seasonsrestaurant), όπου ο Νίκος έχει να σας προτείνει εξαιρετικά πιάτα. Υπερυψωμένο, λειτουργεί και κάποια ΣΚ του χειμώνα και εξαιρετική επιλογή σε περιόδους καύσωνα!

Πρόταση η PizzaRiva, ακριβώς δίπλα στο Ιθάκη, όμορφο μαγαζί με πολλές επιλογές σε πίτσα και μακαρονάδες!

Αλλά ακόμη κι αν θέλετε πιο λαϊκά να φάτε, εδώ θα βρείτε τα ωραιότερα κοντοσούβλια που έχετε φάει σε πίτα ή ψωμάκι! Ναι, ναι στο ElGreco, ένα ψητοπωλείο που τις ώρες αιχμής γίνεται λαϊκό προσκύνημα!

Όσο για τα ποτάκια σας; ΣτοalltimeclassicKaribu, έναεπίσηςθρυλικό μαγαζί όπου εδώ και 40 χρόνια περίπου ο Νίκος ετοιμάζει κοκτέιλ και σφηνάκια, ακριβώς απέναντι από το, σημερινό, IkosOliviaHotel.

Παντός καιρού καφέ-μπαρ με ψαγμένες μουσικές και αφρικάνικη διακόσμηση που σε γυρνάει στη νιότη σου…

Επίσης στη Γερακινή υπάρχει και after μαγαζί!!! Το skybar, μία υπέροχη ταράτσα για δροσερά βράδια των ζεστών Σαββατοκύριακων του καλοκαιριού! Θέα, δροσιά, κοκτέιλ, μουσικές και περιβάλλον καταπληκτικό! Αξίζει να πιείτε το ποτάκι σας εδώ, σας το υπογράφω! Ακριβώς στην ταράτσα του Ιθάκη.

Κι αν θέλετε να χτυπήσετε και το γλυκάκι σας; Και ζαχαροπλαστείο με ωραιότατο περιβάλλον σας έχω! Καθίστε αναπαυτικά στα τραπεζάκια του Σωκράτη και φωνάξτε το σερβιτόρο. Μην μου πάθετε και καμιά υπογλυκαιμία…

Κι αν είστε λάτρεις του Σινεμά, στη Γερακινή λειτουργεί ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα θερινά σινεμά στο Νομό.

Το Σινέ Αντιγόνη, περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον οικισμό, στο δρόμο προς το παραλιακό μέτωπο των Καλυβών:

ο Γιώργος και ο Γιάννης επιλέγουν τις ταινίες, για μικρούς και μεγάλους και εδώ θα φάτε το καλύτερο hotdogever!

Αν βρεθείτε στην Γερακινή τον Ιούλιο θα έχετε την τύχη να παρευρεθείτε στο Φεστιβάλ που διοργανώνεται στις Κάβες της Γερακινής, στις παλιές αποθήκες των Μεταλλείων! Μουσικές συναυλίες, ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Πολυγύρου με εξαιρετικά έργα του σε εικαστική έκθεση!

Εδώ θα έχετε και την ευκαιρία να φωτογραφηθείτε στο τρενάκι που εκτίθεται στο κοινό κάθε χρόνο στα πλαίσια της έκθεσης!

Το τρενάκι που μετέφερε τον λευκόλιθο στις μαούνες, για να φορτωθεί στα πλοία που άραζαν στα ανοιχτά.

Αυτή η εκφόρτωση εδώ και 25 χρόνια περίπου γίνεται στο λιμάνι των Ν. Μουδανιών.

Δίπλα ακριβώς θα δείτε τις μαούνες, οι περισσότερες με ονόματα αρχαίων πόλεων της Χαλκιδικής που δυστυχώς πλέον ρημάζουν αραγμένες στη φθορά του χρόνου!

Και κάπου εδώ, στη Σκάλα της Γερακινής, θα σας αποχαιρετήσω με το τραγούδι του Καββαδία, το Φάτα Μοργκάνα, που έγραψε σ’ ένα ταξίδι του, ως ασυρματιστής πλοίων, όταν επισκέφτηκε το τότε λιμάνι της Γερακινής:

Σκουριά πυρόχρωμη στις μίνες του Σινά.
Οι κάβες της Γερακινής και το Στρατώνι
Το επίχρισμα. Η αγία σκουριά που μας γεννά,
Μας τρέφει, τρέφεται από μας, και μας σκοτώνει.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Ελληνικοί λευκόλιθοι: 2371051251