Μεταμόρφωση

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Καλωσορίσατε στο δήμο Πολυγύρου! Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πολύγυρος, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής. Η έκταση του νέου Καλλικρατικού δήμου είναι 951,97 τ.μ. χλμ. και ο πληθυσμός του 23.000 κάτοικοι. Τα χωριά και οι οικισμοί του δήμου είναι 26.

+9
°
C
+13°
+
Μεταμόρφωση
Τετάρτη, 20
Πρόγνωση για 7 μέρες

Αν κάποιος ήθελε να περιγράψει τη Μεταμόρφωση σε δύο γραμμές θα επισήμανε τα εξής:

Πευκoδάσος, χαλαρές καλοκαιρινές διακοπές, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, μοναστήρια, κομβικό σημείο και πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος 6 Αυγούστου!

Η Μεταμόρφωση είναι ένας οικισμός που στην ουσία δημιουργήθηκε το 1924, όταν Καππαδόκες και Σμυρνιοί πρόσφυγες βρήκαν, προσωρινή, στέγη στις εγκαταστάσεις του Μετοχίου της Μονής Διονυσίου του Αγίου Όρους.

Πριν την έλευση των προσφύγων οι μόνοι κάτοικοι της περιοχής ήταν δύο οικογένειες εργατών, από τη διπλανή Νικήτη, που καλλιεργούσαν και φρόντιζαν το «κτήμα Βόζινα», μία τεράστια έκταση γης, που ανήκε έως το 1932 στη Μονή Διονυσίου. Έπειτα απαλλοτριώθηκε και μοιράστηκε στους «Βοζινιώτες», τους πρόσφυγες Μικρασιάτες.

Οι Καππαδόκες, άνθρωποι από τα βάθη της Μ. Ασίας επιθυμούσαν να χτιστούν τα σπιτάκια του Εποικισμού μέσα στο κτήμα, μακριά από τη θάλασσα, όμως πλειοψήφησαν οι παραθαλάσσιοι Σμυρνιοί και το χωριό χτίστηκε στα παράλια, στη σημερινή του θέση! Η Μεταμόρφωση κοιτάζει τη θάλασσα «αφ’ υψηλού» , όπως η αντικρινή Καλλιθέα, μου επισημαίνει ο φίλος μου ο Γιώργος. Είναι κτισμένη μέσα στο πευκοδάσος και σήμερα δεν υπάρχουν πλέον ίχνη από τα χαμηλά προσφυγικά σπιτάκια. Έχει «μεταμορφωθεί» η Μεταμόρφωση σε τουριστικό θέρετρο με πάμπολλες τουριστικές μονάδες και όλων των ειδών τα καταλύματα, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να διαλέξει τη διαμονή του ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του.

Η Μεταμόρφωση απέχει 91 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 30 χλμ. από τον Πολύγυρο και τα Ν. Μουδανιά, μόλις 10 χλμ. από το χωριό μου την Ορμύλια, 12 χιλ. από το Μεταγγίτσι και 7 χιλ. από την πολύβουη Νικήτη. Σημείο κομβικό, με εύκολη πρόσβαση και στα τρία πόδια της Χαλκιδικής, όπου μπορεί κάποιος να τη «χρησιμοποιήσει» ως το ορμητήριό του για τις πολυήμερες διακοπές του!

Το χωριό αριθμεί 530 μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι αυξάνονται σε πολλές χιλιάδες. Ζωντανό χωριό, με κίνηση, ιδιαίτερα, τους 3 ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, στον μυχό του Τορωναίου κόλπου που διαθέτει τα πάντα, ώστε ο επισκέπτης, αν επιθυμεί να περάσει ξεκούραστες και ήρεμες διακοπές να είναι στις πρώτες επιλογές του.

Ουσιαστικά το κέντρο του χωριού σχηματίζει νοερά το γράμμα ταυ (Τ). Ο κεντρικός δρόμος με τα καφέ-μπαρ, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ταβέρνες και τον ενοριακό ναό του Αγίου Βασιλείου (βλέπε Καππαδοκία) και της Μεταμορφώσεως (ναι, δύο τα «ονόματα» του Ι. Ναού) να δεσπόζει στο κέντρο και να πανηγυρίζει δεόντωςστις 6 Αυγούστου.

Τελειώνοντας ο κεντρικός, αν στρίψετε αριστερά, υπάρχουν επίσης πολλές ταβέρνες και καταλύματα. Μπροστά ακριβώς βρίσκεται το δημοτικό αναψυκτήριο, με το υπέροχο μπαλκόνι στη θάλασσα και περνώντας από το παρκάκι κατεβαίνοντας τα σκαλάκια η υπέροχη παραλία θα σας καλωσορίσει ευχάριστα! 

Δεξιά επίσης κάποιοι χώροι εστίασης και ο δρόμος προς τις κατασκηνώσεις και το κάμπινγκ ξεκινά.

Καλώς ήρθατε λοιπόν και πάμε να σας γνωρίσω το χωριό: Ψωνίστε τα απαραίτητα από το σούπερ μάρκετ «Τσοπούρογλου», εδώ ο Παναγιώτης και ο Νίκος θα σας βοηθήσουν να προμηθευτείτε και αξιόλογα τοπικά προϊόντα Χαλκιδικιώτικης γης, όπως το ελαιόλαδο του Τολέρη, τα κρασιά του κτήματος Λειβαδιώτη, το μέλι του Καμπούρη και άλλα πολλά. Επίσης η Πόπη στο market «Smile»έχει κι εκείνη να σας κάνει τις προτάσεις της, όντας ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι και μία απ’ αυτές είναι το εξαιρετικό κρασί Λειβαδιώτη, όπως και το «Athiros market»! Γιατί όπως σας έχω χιλιοπεί ο κάθε τόπος παράγει τα δικά του προϊόντα και αξίζει να τα τιμάμε όπως τους πρέπει, όταν τον επισκεπτόμαστε.

Προτάσεις διαμονής, όπως προείπα πάμπολλες, εγώ θα τολμήσω να σας προτείνω το ξενοδοχείο «Συμεών», αριστερά του κεντρικού, σε ένα υπέροχο σημείο, ήσυχα και ρομαντικά, οικογενειακά και χαλαρά με ένα όμορφο pool bar,που διαθέτει.

Αν έχετε δικό σας όχημα και επιθυμείτε να είστε ακόμα πιο ήσυχα, εξίσου όμορφα είναι στο Blue Dolphin, στο Village Mare και στο Bibis Hotel, μετά τις κατασκηνώσεις δεξιά. Σε όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία διοργανώνονται λαϊκές βραδιές σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού και ακόμα κι αν διαμένετε αλλού, οι πόρτες είναι ανοιχτές προς το ευρύτερο κοινό!

Αφήστε λοιπόν τις αποσκευές σας και βουρ για την πρώτη βουτιά.

Όπως σας είπα ακριβώς κάτω από το δημοτικό αναψυκτήριο η παραλία είναι οργανωμένη, πιο κοσμική, ρηχή και απάνεμη και προπαντώς καθαρή!

Αν θελήσετε πιο μοναχικά, το μήκος της παράκτιας ζώνης από το Τ (ταυ) και δεξιά είναι ατελείωτο! Ενώνεται και με τη διπλανή παραλία του Βατοπεδίου και «γράφει» χιλιόμετρα.

Αν θέλετε να μεσημεριάσετε, οι επιλογές πάρα πολλές: δεξιά κατεβαίνοντας τον κεντρικό το εστιατόριο «Γεύσεις» θα σας προσφέρει ό,τι επιθυμείτε από μαγειρευτά και της ώρας κρεατικά.

Αν επιθυμείτε ψαράκι, ιδανικά θα σας προτείνω την ψαροταβέρνα «Λιάνα» αριστερά στο τέρμα της κατηφόρας. Εσείς αποφασίζετε, εγώ πάντα προτείνω σύμφωνα με γούστα του δικό μου ουρανίσκου και φυσικά μόνο, όπου έχω δοκιμάσει κατ’ ιδίαν τα πιάτα!

Οι διαδρομές που μπορείτε να κάνετε είτε με τα πόδια, είτε με το όχημά σας είναι τρεις οι κυριότερες και οι ομορφότερες. Η πρώτη είναι όμορφη το απόγευμα για να απολαμβάνετε τον ήλιο να δύει στο βάθος της θαλασσογραμμής…

 Δεξιά στο τέλος του κεντρικού δρόμου, μέσα στο πευκοδάσος βρίσκονται οι κατασκηνώσεις που κάποτε έγραφαν ιστορία. Χιλιάδες παιδιά απ’ όλη τη Χαλκιδική, αλλά και από πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας έχουν φιλοξενηθεί εδώ, για πολλές δεκαετίες. Όμορφα σπιτάκια μέσα στο δάσος, όπου βρίσκεται και το δημοτικό σχολείο του χωριού. Πιο πάνω υπήρχε αυτή των προσκόπων, που δυστυχώς εδώ και κάποια χρόνια δεν λειτουργούν. Το αφήνω ασχολίαστο και ευελπιστώ, όπως και όλοι οι «Βοζινιώτες» φαντάζομαι, να επαναλειτουργήσουν σύντομα…Λίγο πιο κάτω η κατασκήνωση της Πρόνοιας, που λειτουργεί υπό άλλο καθεστώς, όπως πληροφορούμαι αλλά έστω κι έτσι καλά κρατεί. Ως εκπαιδευτικός έχω δουλέψει και στην Μαθητική και στην Πρόνοια (με άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες) και πονάω όταν βλέπω το θεσμό να έχει φθίνουσα κι όχι ανοδική πορεία. Πιο κάτω άλλη, ιδιωτική αυτή, που κρατά πλέον τα σκήπτρα της ζωής του κατασκηνωτή. 

Η διαδρομή, όπως σας είπα είναι αρκετή, αλλά καθόλου βαρετή. Στη συνέχεια τα κάμπινγκ, μικρά και μεγαλύτερα ξενοδοχεία και αριστερά σας το απέραντο γαλάζιο.

Η δεύτερη, υπέροχη κι αυτή διαδρομή, είναι αριστερά στο τέλος του κεντρικού δρόμου, μέσα στην καρδιά του πευκοδάσους! Εδώ θα την προτιμήσουν αυτοί που τους αρέσει  περισσότερο το βουνό θαρρώ, αν και καταλήγει στη διπλανή παραθαλάσσια Νικήτη, μέσω του παλιού επαρχιακού δρόμου.

Η τρίτη είναι περίπου 2 χιλιόμετρα και οδηγεί στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου. Γυναικείο μοναστήρι, κτισμένο στη θέση της παλιάς Βόζινας, στην παλιά εκκλησία του Μετοχίου. Ιστορικό μοναστήρι, με ευγενέστατες μοναχές και καλό θα ήταν να πάρετε τηλέφωνο πριν το επισκεφτείτε για να ξέρετε τα ωράρια επισκεψιμότητας της Μονής.

Λουκούμι τριαντάφυλλο, ελληνικό καφεδάκι κάτω από την κληματαριά, εσπερινός υπό το φως των κεριών και οι αγγελικές φωνές των Μοναχών να δημιουργούν ένα σκηνικό που γαληνεύει την ψυχή και το νου…

Τι άλλο να κάνετε στη Μεταμόρφωση; να ξεκουραστείτε, να χαλαρώσετε και αν μείνετε μέρες μπορείτε να προγραμματίστε πολλές επισκέψεις στα γύρω χωριά, επίσης να κάνετε το γύρο της Χερσονήσου της Σιθωνίας, να πάρτε το καραβάκι για το Διάπορο ή για το γύρο του Αγίου Όρους και να επισκεφτείτε επίσης και τα άλλα δύο κοντινά μοναστήρια: αυτό του Αγίου Αρσενίου, αντρική μονή λίγο πριν το διπλανό Βατοπέδι αριστερά πάνω στο λόφο με την καταπληκτική θέα. Και επίσης τη Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο δρόμο Βατοπεδίου-Ορμύλιας, υπέροχο γυναικείο και πολυπληθές μοναστήρι.

Οι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό, την αλιεία, είναι μελισσοκόμοι και κυρίως ελαιοπαραγωγοί.

Στο χωριό δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος που μεταλαμπαδεύει ήθη και έθιμα των αλησμόνητων πατρίδων… οι εκδηλώσεις κορυφώνονται σε ένα ξέφρενο τριήμερο στο πανηγύρι του καλοκαιριού: 6 Αυγούστου η Μεταμόρφωση φοράει τα καλά της και υποδέχεται χιλιάδες κόσμου κάθε χρόνο στο πανηγύρι του ενοριακού ναού της.

Κάπου εδώ ο δεύτερος του χορού στη φωτογραφία, φίλος Γιώργος, εγώ και η Μεταμόρφωση σας αποχαιρετούμε, σας ευχόμαστε μία ευχάριστη διαμονή και φυσικά εις το επανιδείν!

Gallery

Χρήσιμα τηλέφωνα

Ιατρικό κέντρο: 2375061551

Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου: 2375061592