Ριζά

ΡΙΖΑ

Καλωσορίσατε στο δήμο Πολυγύρου! Έδρα του δήμου ορίστηκε ο Πολύγυρος, που είναι και η πρωτεύουσα του νομού Χαλκιδικής. Η έκταση του νέου Καλλικρατικού δήμου είναι 951,97 τ.μ. χλμ. και ο πληθυσμός του 23.000 κάτοικοι. Τα χωριά και οι οικισμοί του δήμου είναι 26.

+30
°
C
+30°
+25°
Ριζά
Σάββατο, 08
Πρόγνωση για 7 μέρες

Το μικρό μου αυτό οδοιπορικό στα Ριζά Χαλκιδικής το αφιερώνω «στον δάσκαλό μου με αγάπη»! Δεν πρόκειται για τον δάσκαλό μου στο Δημοτικό, αλλά για τον δάσκαλο που δίδαξε ήθος, σεβασμό και αυτοεκτίμηση σε όλους εμάς τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας, που είχαμε την τύχη να τον έχουμε Σχολικό Σύμβουλο. Πραγματικά σημάδεψε το έργο μου σαν εκπαιδευτικό και τίποτα δεν είναι τυχαίο σ’ αυτή τη ζωή τελικά:

Βρίσκομαι στα Ριζά για να φωτογραφίσουμε το χωριό και ακριβώς απέναντι από την υπέροχη πλατεία του χωριού διαβάζω: καφενείον «Ομόνοια» και πλησιάζω για να ρωτήσω τον «παππού» που κάθεται με το εγγονάκι του σ’ ένα τραπεζάκι, αν μπορούμε να τους αποθανατίσουμε με το φωτογραφικό μας φακό.

Ο «παππούς» λοιπόν είναι ο κ. Καραμανώλης, ο δάσκαλός μου (έτσι ήθελε να τον αποκαλούμε κι όχι Σχολικό Σύμβουλο) και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη… Η «Ομόνοια» ήταν ακριβώς αυτό που μας δίδαξε…

Δανειζόμενη αυτολεξεί τις σκέψεις ενός Ζερβοχωρίτη, αφού τα Ριζά ανήκουν στα χωριά ζερβά του δρόμου, από το βιβλίο που μου χάρισε ο κ. Καμπούρης: ΖΕΡΒΟΧΩΡΙΑ ζωντανή λαϊκή παράδοση…, υπεύθυνος της συγκεκριμένης έκδοσης και μάλιστα το ένα από τα μέλη της Συντακτικής Επιτροπής είναι και ο κ. Καραμανώλης!!!  

Ζ  > Ζηλεύει τη ζωή των ξωμάχων της πατρίδας του

Ε  > Ευφραίνεται για την καταγωγή του

Ρ  > Ρισκάρει στον κίνδυνο

Β  > Βρίσκει παντού ενδιαφέροντα

Ο  >Ουρανοπετά στο άκουσμα του κλαρίνου

Χ  > Χαίρεται για την πρόοδο και την προκοπή των άλλων

Ω  > Ωρύεται όταν αδικείται

Ρ  > Ρισκάρει και τολμά

Ι  > Ικανοποιείται από ένα χαμόγελο κι έναν καλό λόγο

Α  > Αγαπά τον τόπο του πολύ

Ριζά ή Σιποτνίκια

Σλαβική ονομασία το Σιποτνίκια, που σημαίνει μικρές βρύσες, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τις δύο βρύσες: «Το πηγάδι του παππού» και «τα καλά πηγάδια» που οριοθετούν το χωριό. Το 1927 γίνεται η μετονομασία σε Ριζά, προφανώς επειδή είναι κτισμένο στα ριζά του Χολομώντα.

Οι Τούρκοι το ονόμαζαν «Μπιούκ – κιόι» (μεγάλο χωριό), γιατί πράγματι τα Ριζά αριθμούσαν 600 σπίτια και αποτελούσαν την έδρα του Βοεβόδα της περιοχής!

Το 1821 το χωριό κάηκε μαζί με την εκκλησία ως αντίποινα των Τούρκων για την κήρυξη της Επανάστασης στη Χαλκιδική. Αξίζει εδώ θαρρώ μία ιδιαίτερη μνεία για τον Βασίλειο Αθανασίου και τον Αθανάσιο Νικολάου Χαλκιώτη,ήρωες του 1821, όπου ο Μακρυγιάννης στα απομνημονεύματά του αναφέρει μεταξύ άλλων για τον ήρωα Αθανασίου: «πολλά τίμιος και γενναίος άνθρωπος».

Πράγματι τίμιοι, γενναίοι, αγνοί άνθρωποι του μόχθου που «ρίζωσαν» στον τόπο τους, οι περισσότεροι σήμερα είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που προσπαθούν να αμυνθούν στην αστικοποίηση, όσο αυτό είναι εφικτό στις μέρες μας βέβαια…

Σήμερα τα Ριζά αριθμούν 380 κατοίκους, είναι κτισμένα σε υψόμετρο 360 μέτρων, στις παρυφές του περιαστικού δάσους του Χολομώντα και αξίζει μία επίσκεψη στο χωριό  αυτό, πιστέψτε με! Μόλις 20 χιλιόμετρα από τον Πολύγυρο, 15 χλμ. από την Αρναία και 57 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη! 

Μία βόλτα στα Ριζά

Μπαίνετε στο χωριό ερχόμενοι από τον Πολύγυρο ή τη Θεσσαλονίκη και αφού έχετε πάρει το δρόμο για Αρναία θα στρίψετε ζερβά (αριστερά) στην πινακίδα που θα σας κατευθύνει προς Ριζά, λίγο πριν την Παλαιόχωρα και μετά την πινακίδα που οδηγεί στο Γεροπλάτανο.

Αφήστε το όχημά σας στον κεντρικό δρόμο, έξω από τον Ιερό Ναό, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Είναι χτισμένος σε ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής, κτισμένος το 1852 μ’ έναν υπέροχο αυλόγυρο, γεμάτο λουλούδια και ευωδιές. Αυτό που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη εδώ, αλλά και σε άλλα χωριά των Ζερβοχωρίων είναι η καθαρότητα, η περιποίηση τόσο των σπιτιών και των αυλών όσο κι όλων των δημόσιων χώρων. Άνθρωποι νοικοκυρεμένοι, με σεβασμό στο περιβάλλον το οποίο τους φιλοξενεί…

Ι. Ν. Κοιμήσεως Της Θεοτόκου

Η συνέχεια στην πλατεία. Απέναντι το παλιό δημοτικό σχολείο (1958) που – ευτυχώς – στεγάζει τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου και αποτελεί χώρο εκδηλώσεων, ώστε να παραμείνει όρθιο στο αμείλικτο πέρασμα του χρόνου!

Όταν έγιναν οι συνενώσεις σχολείων το προαύλιο έγινε ένα με την πλατεία που σήμερα αποτελεί κόσμημα για το μικρό αυτό χωριό του δήμου μας.

Η χαρά για τα πιτσιρίκια σας (με λίγη προσοχή βέβαια να μην σας φύγουν στον κεντρικό δρόμο).

Εδώ λειτουργεί από την άνοιξη του 2023 και Λαογραφικό Μουσείο με πρωτοβουλία του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου Ριζών.

Αν το βρείτε κλειστό κάντε ένα τηλέφωνο και θα σας ανοίξουν, γιατί έτσι λειτουργούμε χρόνια τώρα στα μικρά, τουλάχιστον, χωριά της Ελλαδίτσας μας, με μπόλικο φιλότιμο και εθελοντισμό… 

Η κεντρική πλατεία

Απέναντι υπάρχει καφέ και δύο καφενεία με ωραιότατους τσιπουρομεζέδες κι όχι μόνο!

Πιείτε πρώτα το καφεδάκι σας και σας προτείνω μία ωραία μικρή βολτίτσα στο χωριό, ειδικά αν είναι άνοιξη η φύση και οι λουλουδάτες αυλές θα ικανοποιήσουν πολλές από τις αισθήσεις σας!       

Πιο κάτω από την πλατεία και δεξιά, γύρω στα 500 μέτρα (πηγαίνει εννοείται και το αυτοκίνητό σας ως εκεί) θα βρεθείτε σ’ ένα υπέροχο λοφάκι μ’ ένα υπέροχο ξωκλήσι: Άγιος Αθανάσιος! Τόπος αναψυχής κι αν βρεθείτε εδώ όταν τιμάται η μνήμη του θα είστε πολύ τυχεροί!

Πανηγύρι με τα όλα του: κουρμπάνι ανήμερα, πανηγύρι με ορχήστρες και γλέντι μέχρι πρωίας αποβραδίς, αλλά το κυριότερο: θα προσκυνήσετε τη θαυματουργή εικόνα του Αγίου που «έρχεται» εδώ κάθε 2 Μαΐου (εκτός αν πέφτει μέσα στη νηστεία του Πάσχα, οπότε μετατίθεται η γιορτή για μετά το Πάσχα, μέσα στο Μάιο).

Η θαυματουργή εικόνα φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού, αφού γλίτωσε από το μένος του Τούρκου κατακτητή, φυγαδεύτηκε στα διπλανά Σανά, τώρα φυλάσσεται στον κεντρικό ναό του χωριού!

Η εικόνα έφευγε και γύριζε πάντα στο ίδιο δέντρο, κοντά στα σημερινά κοιμητήρια των Ριζών. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν ότι το θέλημα του Αγίου ήταν να γίνει εκεί το «σπίτι» του, γι’ αυτό χτίστηκε εκεί ναΐδριο και γι’ αυτό η μνήμη του τιμάται δεόντως στον μικρό αυτό τόπο. Κι εδώ θα το πω ξανά: η περιποίηση του χώρου εντυπωσιάζει!

Ξωκλήσι Αγίου Αθανασίου

Μετά τη βόλτα σας θα σας αφήσω να αράξετε στα καφενεία, στην πλατεία δοκιμάζοντας ντόπιο τσιπουράκι και τυρί. Οι κάτοικοι είναι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, οπότε μπορείτε να προμηθευτείτε και αγροτικά προϊόντα.

Επίσης κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου διοργανώνεται μία Γιορτή Ροδιού στην κεντρική πλατεία, με έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων και νέων καλλιεργειών από ομάδα παραγωγών των Ριζών με τη στήριξη της τοπικής κοινότητας και γλέντι, μα πολύ γλέντι…

Σας αφήνω να απολαύσετε τη βόλτα σας στο όμορφο αυτό Ζερβοχώρι!

Gallery

Χρήσιμα τηλέφωνα

Λαογραφικό Μουσείο Ριζών: 6945858473

Τοπική Κοινότητα: 237161230

Περιφερειακό Ιατρείο: 2371 61232

Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου: 2371 61488